Couriers Go Green

Training Course – Greek

1. Πολιτική και θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πράσινες αστικές εμπορευματικές μεταφορές

Ενότητα   Α. Διακυβέρνηση 
Θέμα 1. Το πολιτικό και νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφοδιαστική πράσινων πόλεων
Σκοπός  

  • Παρουσίαση και ανάλυση των κοινών αξιών, στόχων και προτεραιοτήτων στην πράσινη στροφή των αστικών μεταφορών

  • Ανασκόπηση του ισχύοντος πλαισίου πολιτικής για τις πράσινες μεταφορές

  • Καθοδήγηση μέσω της υφιστάμενης νομοθεσίας και των προτύπων για πράσινες λειτουργίες

  • Συζήτηση των προκλήσεων και του τρόπου προώθησης

Μαθησιακά αποτελέσματα  

  • Κατανόηση των βασικών εννοιών σχετικά με την πράσινη μετάβαση στον τομέα των μεταφορών με έμφαση στην αστική εφοδιαστική και τις εμπορευματικές μεταφορές του τελευταίου χιλιομέτρου.

  • Γνώση της πολιτικής και του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για την υλοποίηση της πράσινης στροφής της αστικής εφοδιαστικής και των εμπορευματικών μεταφορών του τελευταίου χιλιομέτρου.
  • Κριτική ανάλυση των στόχων της πολιτικής για την πράσινη στροφή και των πλαισίων εφαρμογής της πράσινης στροφής.

1.1. Εισαγωγή

Το παρόν έγγραφο είναι μέρος της ανάπτυξης του εκπαιδευτικού μαθήματος COURIERS GO GREEN. Ανήκει στο Module A που είναι "Διακυβέρνηση" και εστιάζει στο Θέμα 1 - "Πολιτική και Νομοθετικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πράσινη Αστική Εφοδιαστική Αλυσίδα".

Ο στόχος του Θέματος 1 είναι να εισαγάγει τις βασικές έννοιες της περιβαλλοντικά υπεύθυνης και κλιματικά ανθεκτικής αστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας αλυσίδας και μεταφοράς εμπορευμάτων. Θα καλύψει επίσης τις στρατηγικές προτεραιότητες, τις πολιτικές και τις κανονιστικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και τις μεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, το Θέμα 1 αποσκοπεί στην παρουσίαση και ανάλυση των κοινών αξιών, στόχων και προτεραιοτήτων στη πράσινη στροφή των αστικών μεταφορών. Θα επανεξετάσει επίσης το τρέχον πλαίσιο πολιτικής για τις πράσινες μεταφορές και θα παρέχει καθοδήγηση μέσω της υπάρχουσας νομοθεσίας και προτύπων για πράσινες λειτουργίες. Τέλος, η τάξη θα συζητήσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με αυτήν τη στροφή και θα εντοπίσει πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Τα επιθυμητά μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του μέρους του εκπαιδευτικού μαθήματος είναι να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες σχετικά με τη πράσινη μετάβαση στον τομέα των μεταφορών, εστιάζοντας στην αστική εφοδιαστική αλυσίδα και στις εμπορευματικές μεταφορές τελευταίου χιλιομέτρου. Επιπλέον, να γνωρίζουν το πλαίσιο πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ για την υλοποίηση της πράσινης στροφής της αστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας και της μεταφοράς εμπορευμάτων τελευταίου χιλιομέτρου και να αναλύσουν κριτικά τους στόχους πολιτικής και τα πλαίσια εφαρμογής της πράσινης στροφής.

1.2. Η Πράσινη Στροφή της Αστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας Αλυσίδας και των Μεταφορών Εμπορευμάτων: Κοινές Αξίες, Στόχοι και Προτεραιότητες

Η στροφή προς την περιβαλλοντικά φιλική αστική εφοδιαστική και τις μεταφορές εμπορευμάτων είναι κρίσιμη για τον γενικό στόχο της επίτευξης μιας οικονομίας με καθαρό μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Η επίτευξη αυτής της στροφής απαιτεί αλλαγές στη συμπεριφορά, τεχνολογικές εξελίξεις και ανάπτυξη υποδομών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των μεταφορών στο περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EΕ) αναγνωρίζει τη σημασία των πολιτών και των καταναλωτών στην προώθηση αυτής της μεταμόρφωσης. Δίνει έμφαση στην ανάγκη για τοπικές επενδύσεις και αυξημένη συμμετοχή των καταναλωτών σε βιώσιμες πρακτικές. Επιπλέον, η EΕ υπογραμμίζει τη σημασία του έξυπνου αστικού σχεδιασμού, της ανάπτυξης μιας βιώσιμης βιοοικονομίας και της δημιουργίας απορροφητικών άνθρακα για την υποστήριξη της μετάβασης. Επιπλέον, η δέσμευση της ΕΕ για παγκόσμια συνεργασία και ηγεσία στη δράση για το κλίμα τονίζεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διεθνή συνεργασία για την επίτευξη στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Η πράσινη στροφή στην αστική εφοδιαστική και τις μεταφορές εμπορευμάτων ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους στόχους της μετάβασης προς μια οικονομία με καθαρό μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη κινητικότητα, την τεχνολογική καινοτομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη διεθνή συνεργασία. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2018)

1.3. Υφιστάμενο Πλαίσιο Πολιτικής για τις Πράσινες Μεταφορές

Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές κατά τουλάχιστον 90% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τη Συμφωνία του Παρισιού. Η ΕΕ εφαρμόζει διάφορες πολιτικές και πρωτοβουλίες για την προώθηση της χρήσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα τρόπων μεταφοράς, όπως ο διπλασιασμός της κυκλοφορίας εμπορευμάτων μέσω σιδηροδρόμου, η αναθεώρηση των προτύπων εκπομπών CO2 για βαρέα οχήματα, η ενίσχυση των πολυτροπικών συνδέσεων, η μετάβαση σε ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα οχήματα και η ανάπτυξη νέων μοντέλων διανομής και υποδομών. Οι στρατηγικές της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τη στρατηγική για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα και το νέο πλαίσιο αστικής κινητικότητας. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θέτουν εθνικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές με διαφορετικούς βαθμούς φιλοδοξίας και επίτευξης. Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της εφαρμογής μιας "πράσινης" πολιτικής για τις μεταφορές και την εφοδιαστική για την επίτευξη αποδοτικών και βιώσιμων λειτουργιών στις υπηρεσίες ταχυδρομικών και διανομής. (Couriers Go Green 2023)

Στις επόμενες σελίδες συνοψίζουμε τη σχετική βιβλιογραφία από το 2018 έως το 2021.

1.3.1. Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ένας Καθαρός Πλανήτης για Όλους - Ένα Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Μακροπρόθεσμο Όραμα για μια Ευημερούσα, Μοντέρνα, Ανταγωνιστική και Κλιματικά Ουδέτερη Οικονομία, COM (2018) 773 τελικό

Το έγγραφο "Ένας Καθαρός Πλανήτης για Όλους: Ένα Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Μακροπρόθεσμο Όραμα για μια Ευημερούσα, Μοντέρνα, Ανταγωνιστική και Κλιματικά Ουδέτερη Οικονομία" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αποφασιστική δράση για το κλίμα, τονίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναφέρεται, υποδεικνύοντας ότι η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη φτάσει το 1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και αυξάνεται με ρυθμό περίπου 0,2°C ανά δεκαετία. Το έγγραφο τονίζει την ανάγκη για μετατροπή προς μια οικονομία με καθαρό μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, περιγράφοντας τους σημαντικούς κινδύνους και τις δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής. Δίνει έμφαση στη σημασία μιας συνολικής και κοινωνικά δίκαιης μετάβασης για την επίτευξη αυτού του στόχου, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, της υποδομής, της παραγωγής τροφίμων, της δημόσιας υγείας, της βιοποικιλότητας και της πολιτικής σταθερότητας. Επιπλέον, το έγγραφο υπογραμμίζει την ανάγκη για μια στρατηγική μακροπρόθεσμη όραση που θα περιλαμβάνει την ενεργή συμμετοχή των Ευρωπαίων υπευθύνων λήψης αποφάσεων, των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη καθαρού μηδενικού αποτυπώματος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Επιπλέον, το έγγραφο τονίζει τη δέσμευση της ΕΕ να ηγηθεί της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα, ευθυγραμμίζοντας τους στόχους της με αυτούς της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2°C και την επιδίωξη προσπαθειών για τον περιορισμό της στους 1,5°C. Υπογραμμίζει το ρόλο της ΕΕ στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της επίδειξης της εφικτότητας και των ωφελειών από τη μετάβαση σε μια οικονομία με καθαρό μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η πρόοδος της ΕΕ προς τους στόχους της για το κλίμα και την ενέργεια του 2020 αναγνωρίζεται, ενώ τονίζεται η ανάγκη για συνεχή εστίαση για την υπέρβαση της πρόσφατης στασιμότητας στις βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης και των τάσεων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το έγγραφο περιγράφει τις στρατηγικές προτεραιότητες και τις οδούς για τη μετάβαση σε μια οικονομία με καθαρό μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της μεγιστοποίησης των ωφελειών από την ενεργειακή απόδοση, της υιοθέτησης καθαρής, ασφαλούς και συνδεδεμένης κινητικότητας, της ανάπτυξης επαρκών έξυπνων δικτύων υποδομών και διασυνδέσεων, και της αντιμετώπισης των υπολειπόμενων εκπομπών CO2 με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Δίνει έμφαση στη σημασία των επενδύσεων, της χρηματοδότησης, της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης για την οδήγηση της μετάβασης. Υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα συνεκτικό υποστηρικτικό πλαίσιο για την ενίσχυση της αλλαγής και την επαναπροσανατολισμό των ροών κεφαλαίων και επενδύσεων προς βιώσιμες λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης επίσης αναφέρονται, τονίζοντας τις δυνατότητες θετικών επιπτώσεων στο ΑΕΠ, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ αναγνωρίζονται οι προκλήσεις και οι πιθανές περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες που πρέπει να διαχειριστούν αποτελεσματικά για να διασφαλιστεί μια δίκαιη και κοινωνικά αποδεκτή μετάβαση για όλους.

Εν κατακλείδι, το έγγραφο "Ένας Καθαρός Πλανήτης για Όλους" παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη και φιλόδοξη μακροπρόθεσμη όραση για μια ευημερούσα, μοντέρνα, ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Δίνει έμφαση στην επείγουσα ανάγκη για αποφασιστική δράση για το κλίμα και τις σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις που συνδέονται με τη μετάβαση σε μια οικονομία με καθαρό μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Figure 1: Fuel mix in Gross Inland Consumption (source: EC, 2018, A clean planet for all)
Εικόνα 1: Μείγμα Καυσίμων στην Ακαθάριστη Εσωτερική Κατανάλωση (πηγή: EC 2018 Ένας Καθαρός Πλανήτης για Όλους)

1.3.2. ELTIS (2019) Θεματικός Οδηγός: Βιώσιμος Σχεδιασμός Αστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Ο θεματικός οδηγός αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου NOVELOG που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία. Εστιάζει στον Βιώσιμο Σχεδιασμό Αστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας (SULP) και παρέχει ολοκληρωμένες συστάσεις για την ανάπτυξή του στο πλαίσιο του Βιώσιμου Σχεδίου Αστικής Κινητικότητας (SUMP). Ο οδηγός δίνει έμφαση στη σημασία της ενσωμάτωσης του σχεδιασμού της αστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη συνολική στρατηγική κινητικότητας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποδοτικής μεταφοράς εμπορευμάτων για τις αστικές οικονομίες. Υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένες αξιολογήσεις, μακροπρόθεσμο όραμα, συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς και ισχυρούς μηχανισμούς παρακολούθησης και αξιολόγησης για την επίτευξη βιώσιμης αστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Το έγγραφο περιγράφει τις οκτώ βασικές αρχές του SUMP στο πλαίσιο του SULP, τονίζοντας την ανάγκη για στρατηγική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας των αστικών μεταφορών. Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της αστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, όπως η εξισορρόπηση των εμπορικών απαιτήσεων με τη βιώσιμη ανάπτυξη και η σημασία της συμμετοχής των πολιτών και των σχετικών φορέων στη διαδικασία σχεδιασμού. Ο οδηγός παρέχει επίσης λεπτομερή ανάλυση της διαδικασίας ανάπτυξης του SULP, περιλαμβάνοντας δραστηριότητες και συστάσεις για κάθε φάση από την προετοιμασία και ανάλυση μέχρι την ανάπτυξη στρατηγικής και την παρακολούθηση. Δίνει έμφαση στην ανάγκη για συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων, την πολιτική και θεσμική ιδιοκτησία και την αξιολόγηση των ικανοτήτων και πόρων στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του SULP.

Επιπλέον, το έγγραφο υπογραμμίζει τη σημασία της δημιουργίας δομών εργασίας, του καθορισμού της διαδικασίας ανάπτυξης και του εύρους του σχεδίου, και της συμμετοχής των φορέων στη διαδικασία σχεδιασμού. Συνιστά επίσης τη σύνδεση με άλλες διαδικασίες σχεδιασμού και οργανισμούς για να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση. Επιπλέον, ο οδηγός τονίζει τη σημασία της συμφωνίας σε ένα χρονοδιάγραμμα και ένα σχέδιο δράσης, παρέχοντας ένα πλαίσιο για τον καθορισμό στόχων, τύπων προμηθειών και ρόλων των φορέων κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή του SULP. Το έγγραφο επίσης τονίζει την ανάγκη για συλλογή και ανάλυση δεδομένων, τονίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης εργαλείων και πλαισίων για την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων αστικής μεταφοράς εμπορευμάτων και τον καθορισμό της γεωγραφικής εμβέλειας του σχεδίου.

Συνολικά, το έγγραφο λειτουργεί ως ένας ολοκληρωμένος οδηγός για τις τοπικές αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς που ασχολούνται με τον βιώσιμο σχεδιασμό αστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Παρέχει πρακτικές συστάσεις και βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη και εφαρμογή SULP στο ευρύτερο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Δίνει έμφαση στην ανάγκη για συμμετοχή πολλών ενδιαφερόμενων φορέων, οικοδόμηση συναίνεσης και ισχυρή συλλογή και ανάλυση δεδομένων για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και βιώσιμη αστική εφοδιαστική.


Εργαστήριο Ανάπτυξης SULP

Σε ομάδες, χρησιμοποιήστε τις παρεχόμενες κατευθυντήριες γραμμές (Sulp_Guidelines, 2015) για να δημιουργήσετε το περίγραμμα ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Εφοδιαστικής σε μια φανταστική πόλη. Συμπεριλάβετε τους στόχους, τους τύπους προμηθειών και τους ρόλους των ενδιαφερομένων μερών. Παρουσιάστε το περίγραμμα και λάβετε ανατροφοδότηση από τους συμμαθητές σας.


1.3.3. Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία COM (2019) 640 τελικό

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στην ΕΕ. Ο πρωταρχικός στόχος της είναι να μετατρέψει την ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική από πλευράς πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Το σχέδιο επικεντρώνεται σε διάφορους τομείς, όπως η προστασία του φυσικού κεφαλαίου, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η εξασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης. Μερικές από τις πολιτικές υπό την Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνουν την καθαρή ενέργεια, την κυκλική οικονομία, την έξυπνη κινητικότητα και την βιώσιμη κατασκευή κτιρίων.

The European Green Deal (source: EC, 2019)
Εικόνα 2: Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (πηγή: EC 2019)

Η Πράσινη Συμφωνία υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, την επίτευξη ενός στόχου μηδενικής ρύπανσης, την εφαρμογή ενός δίκαιου μηχανισμού μετάβασης και την παγκόσμια πρωτοπορία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτοβουλία επιδιώκει επίσης να προστατεύσει την υγεία και την ευημερία των πολιτών της ΕΕ από περιβαλλοντικούς κινδύνους και επιπτώσεις, ενώ προστατεύει και ενισχύει το φυσικό κεφάλαιο της ΕΕ.

Στην προσπάθεια μετασχηματισμού σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, πρέπει να προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες των ανθρώπων, των περιφερειών, των βιομηχανιών και των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η Πράσινη Συμφωνία τονίζει τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής του κοινού και της εμπιστοσύνης στη μετάβαση. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για ένα νέο σύμφωνο που θα φέρει κοντά πολίτες, αρχές, κοινωνία των πολιτών και βιομηχανία για να συνεργαστούν στενά με τους θεσμούς της ΕΕ.

Η Πράσινη Συμφωνία αναγνωρίζει την συλλογική ικανότητα της ΕΕ να μετασχηματίσει την οικονομία και την κοινωνία της, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της ως παγκόσμιος ηγέτης σε κλιματικά και περιβαλλοντικά μέτρα, στην προστασία των καταναλωτών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το σχέδιο δίνει έμφαση στην ανάγκη για σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αυξημένες προσπάθειες για την κατεύθυνση ιδιωτικού κεφαλαίου προς την κλιματική και περιβαλλοντική δράση και τον συντονισμό διεθνών προσπαθειών για τη δημιουργία ενός συνεκτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που υποστηρίζει βιώσιμες λύσεις.

Κύριες Δράσεις και Πρωτοβουλίες που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία περιγράφει ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων και πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της βιωσιμότητας και την καθιέρωση της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα του περιβάλλοντος. Το σχέδιο περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη με κύριες δράσεις και ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για διάφορες πρωτοβουλίες. Υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της κλιματικής φιλοδοξίας, προτείνοντας έναν Ευρωπαϊκό 'Νόμο για το Κλίμα' για την κατοχύρωση του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Το σχέδιο προτείνει επίσης την αύξηση του κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2030 τουλάχιστον στο 50% και ενδεχομένως στο 55% με υπεύθυνο τρόπο. Αυτό απαιτεί την αναθεώρηση των νομοθετικών μέτρων που σχετίζονται με το σύστημα εμπορίας εκπομπών, την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και περισσότερα, με προτάσεις για έναν μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) και μια νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Ο Πίνακας 1 παρέχει έναν κατάλογο με κύριες δράσεις και πρωτοβουλίες και το σχετιό χρονοδιάγραμμα.

Πίνακας 1. Κύριες Δράσεις, Πρωτοβουλίες και Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα (πηγή: Ανατύπωση από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία COM 2019)

Δράσεις  Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα 
Φιλοδοξία για το κλίμα   
Πρόταση για έναν Ευρωπαϊκό 'Νόμο για το Κλίμα' που θα κατοχυρώνει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050  Μάρτιος 2020 
Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση του κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2030 τουλάχιστον στο 50% και προς το 55% με υπεύθυνο τρόπο  Καλοκαίρι 2020 
Προτάσεις για την αναθεώρηση των σχετικών νομοθετικών μέτρων για την επίτευξη της αυξημένης κλιματικής φιλοδοξίας μετά την ανασκόπηση της οδηγίας για το σύστημα εμπορίας εκπομπών, του κανονισμού επιμερισμού των προσπαθειών, της ρύθμισης για τη χρήση γης, της αλλαγής χρήσεων γης και της δασοκομίας, της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των προτύπων απόδοσης εκπομπών CO2 για αυτοκίνητα και φορτηγά  Ιούνιος 2021 
  Πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας  Ιούνιος 2021 
Πρόταση για έναν μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων για επιλεγμένους τομείς  2021 
Νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή  2020/2021 
Καθαρή, οικονομικά προσιτή και ασφαλής ενέργεια   
Αξιολόγηση των τελικών εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα  Ιούνιος 2020 
Στρατηγική για την έξυπνη τομεακή ολοκλήρωση  2020 
Πρωτοβουλία 'κύμα ανακαινίσεων' για τον τομέα των κτιρίων  2020 
Αξιολόγηση και αναθεώρηση του κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας  2020 
Στρατηγική για την υπεράκτια αιολική ενέργεια  2020 
Βιομηχανική στρατηγική για καθαρή και κυκλική οικονομία   
Βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ  Μάρτιος 2020 
Σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, περιλαμβανομένης πρωτοβουλίας για βιώσιμα προϊόντα και ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς με έντονη κατανάλωση πόρων, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η κατασκευή, τα ηλεκτρονικά και τα πλαστικά  Μάρτιος 2020 
Πρωτοβουλίες για την προώθηση των αγορών για προϊόντα κλιματικά ουδέτερα και κυκλικά σε τομείς έντασης ενέργειας  Από το 2020 
Πρόταση για τη στήριξη των διαδικασιών παραγωγής χάλυβα χωρίς εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030  2020 
Νομοθεσία για τις μπαταρίες που υποστηρίζουν το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τις Μπαταρίες και την κυκλική οικονομία  Οκτώβριος 2020 
Πρόταση για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των αποβλήτων  Από το 2020 
Βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα   
Στρατηγική για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα  2020 
Προκήρυξη χρηματοδότησης για την υποστήριξη της ανάπτυξης σημείων επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού, ως μέρος των υποδομών για εναλλακτικά καύσιμα  Από το 2020 
Αξιολόγηση των νομοθετικών επιλογών για την αύξηση της παραγωγής και της προμήθειας βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων για τις διάφορες μορφές μεταφοράς  Από το 2020 
Αναθεωρημένη πρόταση για την οδηγία για τις συνδυασμένες μεταφορές  2021 
Αναθεώρηση της οδηγίας για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων και του κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών  2021 
Πρωτοβουλίες για την αύξηση και την καλύτερη διαχείριση της χωρητικότητας των σιδηροδρόμων και των εσωτερικών πλωτών οδών  Από το 2021 
Πρόταση για αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων για οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης  2021 
Πράσινη μετάβαση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική / Στρατηγική ‘Farm to Fork   
Εξέταση των εθνικών στρατηγικών σχεδίων με αναφορά στις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής 'Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο'  2020-2021 
Στρατηγική 'Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο' Μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών, για τη σημαντική μείωση της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων, καθώς και της χρήσης λιπασμάτων και αντιβιοτικών   Άνοιξη 2020 - 2021 
Διατήρηση και προστασία βιοποικιλότητας   
Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα για το 2030  Μάρτιος 2020 
Μέτρα για την αντιμετώπιση των κύριων αιτιών απώλειας βιοποικιλότητας  Από το 2021 
Νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση  2020 
Μέτρα για την υποστήριξη αλυσίδων αξίας χωρίς αποψίλωση δασών  Από το 2020 
Προς τη φιλοδοξία για μηδενικές εκπομπές προς ένα περιβάλλον ελεύθερο από τοξικά   
Στρατηγική για την αειφορία των χημικών  Καλοκαίρι 2020 
Σχέδιο δράσης για τη μηδενική ρύπανση του νερού, του αέρα και του εδάφους  2021 
Αναθεώρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις  2021 
Ενσωμάτωση βιωσιμότητας σε όλες της πολιτικές της ΕΕ   
Πρόταση για έναν Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, περιλαμβανομένου ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και ενός Σχεδίου Επενδύσεων για μια Βιώσιμη Ευρώπη  Ιανουάριος 2020 
Ανανεωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση  Φθινόπωρο 2020 
Αναθεώρηση της οδηγίας για την μη χρηματοοικονομική αναφορά  2020 
Πρωτοβουλίες για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των πράσινων πρακτικών προϋπολογισμού των κρατών μελών και της ΕΕEU  Από το 2020 
Αναθεώρηση των σχετικών κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις για το περιβάλλον και την ενέργεια  2021 
Ευθυγράμμιση όλων των νέων πρωτοβουλιών της Επιτροπής με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και προώθηση της καινοτομίας  Από το 2020 
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς να εντοπίσουν και να διορθώσουν την ασυνεπή νομοθεσία που μειώνει την αποτελεσματικότητα στην επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας  Από το 2020 
Ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο  Από το 2020 
Η ΕΕ ως παγκόσμιος ηγέτης   
Η ΕΕ να συνεχίσει να ηγείται των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, ενισχύοντας περαιτέρω το διεθνές πολιτικό πλαίσιο  Από το 2019 
Ενίσχυση της διπλωματίας της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ σε συνεργασία με τα κράτη μέλη  Από το2020 
Διμερείς προσπάθειες για την παρότρυνση των εταίρων να δράσουν και να διασφαλίσουν τη συγκρισιμότητα των δράσεων και πολιτικών  Από το2020 
Πράσινη Ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια  Από το2020 
Συνεργαζόμενοι  –  European Climate Pact   
Έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα  Μάρτιος 2020 
Πρόταση για το 8ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον  2020 

1.3.4. Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στρατηγική Βιώσιμης και Έξυπνης Κινητικότητας - Θέτοντας τις Ευρωπαϊκές Μεταφορές σε Τροχιά για το Μέλλον COM (2020) 789 τελικό

Η "Στρατηγική Βιώσιμης και Έξυπνης Κινητικότητας" περιγράφει το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της ρύπανσης, των ατυχημάτων και της συμφόρησης, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ότι η κινητικότητα παραμένει ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ζωή. Η στρατηγική επικεντρώνεται στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές κινητικότητας, καθιστώντας τις βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις ευρέως διαθέσιμες και εφαρμόζοντας τα κατάλληλα κίνητρα για την προώθηση της μετάβασης. Οι βασικές συνιστώσες περιλαμβάνουν την προώθηση των μηδενικών εκπομπών οχημάτων, των ανανεώσιμων και χαμηλών εκπομπών άνθρακα καυσίμων και των σχετικών υποδομών, καθώς και τη δημιουργία μηδενικών εκπομπών αεροδρομίων και λιμένων. Το έγγραφο αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των μεταφορών λόγω της πανδημίας COVID-19 και την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου, έξυπνου και ανθεκτικού συστήματος κινητικότητας. 

Ορόσημα που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει διάφορα ορόσημα για την εσωτερίκευση του εξωτερικού κόστους των μεταφορών. Μέχρι το 2030, η Επιτροπή στοχεύει να υπάρχουν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια οχήματα μηδενικών εκπομπών στους ευρωπαϊκούς δρόμους, 100 ευρωπαϊκές πόλεις να είναι κλιματικά ουδέτερες και να διπλασιαστεί η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας. Επιπλέον, τα προγραμματισμένα συλλογικά ταξίδια κάτω από 500 χιλιόμετρα θα πρέπει να είναι ουδέτερα σε άνθρακα εντός της ΕΕ και η αυτοματοποιημένη κινητικότητα θα εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Μέχρι το 2035, τα μεγάλα αεροσκάφη μηδενικών εκπομπών θα είναι έτοιμα για την αγορά. Αυτά τα ορόσημα αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Επιτροπής για την επίτευξη μείωσης των εκπομπών του τομέα των μεταφορών κατά 90% μέχρι το 2050 και τη θέση των ευρωπαϊκών μεταφορών σε τροχιά για ένα βιώσιμο, έξυπνο και ανθεκτικό μέλλον. 

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενθάρρυνση των μετακινούμενων να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ενθαρρύνει τις πιο βιώσιμες επιλογές στις μεταφορές μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών κινήτρων και καλύτερης πληροφόρησης. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή τιμολόγησης άνθρακα, τη φορολόγηση και τη χρέωση υποδομών για τη δημιουργία οικονομικών κινήτρων για βιώσιμες επιλογές μεταφορών. Επιπλέον, η Επιτροπή στοχεύει να παρέχει στους χρήστες βελτιωμένη πληροφόρηση, καθιστώντας τους ενήμερους για τις βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που είναι διαθέσιμες σε αυτούς. Η στρατηγική δίνει επίσης έμφαση στη σημασία της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την υψηλότερη αποδοχή των βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων που είναι ασφαλείς, ανταγωνιστικές και προσιτές. Επιπλέον, η Επιτροπή θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει στους μεταφορικούς φορείς να προσφέρουν επιλογές ουδέτερες σε άνθρακα για προγραμματισμένα συλλογικά ταξίδια κάτω από 500 χιλιόμετρα εντός της ΕΕ μέχρι το 2030. Αυτά τα μέτρα αποτελούν μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Επιτροπής να μεταμορφώσει τον τομέα των μεταφορών σε ένα πραγματικά πολυτροπικό σύστημα βιώσιμων και έξυπνων υπηρεσιών κινητικότητας. 


Άσκηση σχεδιασμού πολιτικής

Σχεδιάστε ατομικά ένα μέτρο πολιτικής που θα παρέχει κίνητρα για τη χρήση τρόπων μεταφοράς με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά κίνητρα και τις στρατηγικές καλύτερης πληροφόρησης που αναφέρονται στο έγγραφο. Παρουσιάστε το μέτρο πολιτικής στην τάξη για κριτική και βελτίωση.


1.3.5. Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το Νέο Πλαίσιο Αστικής Κινητικότητας της ΕΕ COM (2021) 811 τελικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το Νέο Πλαίσιο Αστικής Κινητικότητας της ΕΕ για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές πόλεις να βελτιώσουν τα συστήματα κινητικότητας και μεταφορών τους. Το πλαίσιο προτείνει μια ενισχυμένη προσέγγιση για τον βιώσιμο σχεδιασμό αστικής κινητικότητας, περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη βιώσιμων σχεδίων αστικής κινητικότητας και πολυτροπικών κόμβων επιβατών. Δίνει έμφαση στην προώθηση της υγιέστερης και ασφαλέστερης κινητικότητας, της ψηφιοποίησης, της καινοτομίας και των νέων υπηρεσιών κινητικότητας. Το πλαίσιο στοχεύει επίσης να αντιμετωπίσει τη διακυβέρνηση, τον συντονισμό, τις διεθνείς πτυχές, τη χρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση των έργων αστικής κινητικότητας και να προωθήσει τη βιώσιμη αστική κινητικότητα πέρα από τα σύνορα της ΕΕ. 

Πρωτοβουλίες και Προγράμματα για την Προώθηση της Βιώσιμης και Έξυπνης Αστικής Κινητικότητας 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εφαρμόσει διάφορες πρωτοβουλίες και προγράμματα για την προώθηση της βιώσιμης και έξυπνης αστικής κινητικότητας σε διεθνές επίπεδο. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι το Διεθνές Πρόγραμμα Αστικής και Περιφερειακής Συνεργασίας (IURC), που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από 44 πόλεις τόσο από χώρες της ΕΕ όσο και εκτός της ΕΕ. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην αστική και περιφερειακή ανανέωση και κοινωνική συνοχή, καλύπτοντας ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας και μεταφορών. Η Επιτροπή έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς δραστηριότητες για την υποστήριξη της εφαρμογής βιώσιμων λύσεων αστικής κινητικότητας. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν διαστάσεις επενδύσεων και στρατηγική διακυβέρνηση κινητικότητας σε δημοτικό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Η Επιτροπή επίσης ενθαρρύνει τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Συμμαχία Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια και το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών για την ενίσχυση των διατομεακών προσεγγίσεων για την ενσωμάτωση αξιόπιστων και προσιτών καθαρών ενεργειακών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων των αστικών μεταφορών. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει προωθήσει βιώσιμες προσεγγίσεις αστικής κινητικότητας πέρα από την ΕΕ ως μέρος της εφαρμογής των Οικονομικών και Επενδυτικών Σχεδίων για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Εταιρική Σχέση και τη Νότια Γειτονία. Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν τη δέσμευση της ΕΕ να προωθήσει τη βιώσιμη και έξυπνη αστική κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο. 

Χρηματοδοτικά και Χρηματοδοτικά Εργαλεία 

Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, υπάρχουν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέσιμα για την υποστήριξη έργων αστικής κινητικότητας. Αυτά περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής, το Πρόγραμμα Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία Horizon Europe, το Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη και τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, ο Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI) και η Προ-ενταξιακή Βοήθεια (IPA III) στην περιοχή της διεύρυνσης είναι επίσης διαθέσιμα για την υποστήριξη βιώσιμων πρωτοβουλιών αστικής κινητικότητας. Επιπλέον, ο Κανονισμός Ταξινόμησης που εγκρίθηκε το 2020 δημιουργεί ένα σύστημα ταξινόμησης για πράσινες οικονομικές δραστηριότητες, διευκολύνοντας την κλιμάκωση των πράσινων χρηματοοικονομικών προϊόντων που είναι κατάλληλα για επενδύσεις στην αστική κινητικότητα και την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων. Η αποστολή για τις Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις στοχεύει να διασφαλίσει μεγαλύτερες συνέργειες και συμπληρωματικότητα με άλλα προγράμματα της ΕΕ, βοηθώντας τις πόλεις να εκπληρώσουν τη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μέσω της προετοιμασίας και εφαρμογής των Συμβολαίων Κλιματικών Πόλεων που περιλαμβάνουν επενδυτικά σχέδια και πρόσβαση στη χρηματοδότηση από διάφορες πηγές. Επιπλέον, το Εργαλείο Τεχνικής Υποστήριξης, ο συμβουλευτικός κόμβος InvestEU και το εργαλείο Τεχνικής Υποστήριξης και Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη, τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση για να μεγιστοποιηθεί η επίδραση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα έργα αστικής κινητικότητας. Αυτά τα χρηματοδοτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία δείχνουν τη δέσμευση για υποστήριξη της βιώσιμης και έξυπνης αστικής κινητικότητας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

1.3.6. Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών (2021) Απανθρακοποίηση των Μεταφορών στην Ευρώπη: Ο Δρόμος προς τα Εμπρός

Το έγγραφο "Απανθρακοποίηση των Μεταφορών στην Ευρώπη: Ο Δρόμος προς τα Εμπρός" συνοψίζει τα αποτελέσματα του έργου "Απανθρακοποίηση των Μεταφορών στην Ευρώπη" (DTEU) που ξεκίνησε, χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο αποσκοπούσε στην ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων δραστηριότητας μεταφορών στην Ευρώπη για την παροχή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων μείωσης CO2. Αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να εντοπίσουν ρεαλιστικές πορείες προς την απανθρακοποίηση των μεταφορών μέχρι το 2050, ευθυγραμμιζόμενες με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι εκείνη τη χρονιά. 

Αναπτύχθηκαν δύο σενάρια: το σενάριο Υφιστάμενης Φιλοδοξίας (Current Ambition-CA) που περιλαμβάνει υπάρχουσες και αναμενόμενες πολιτικές και το σενάριο Υψηλής Φιλοδοξίας (High Ambition-HA) που εφαρμόζει τα μέτρα του CA πιο επιθετικά και εισάγει επιπλέον μέτρα απανθρακοποίησης που θεωρούνται εφικτά από ειδικούς. Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι οι τρέχουσες πολιτικές δεν θα είναι αρκετές για να επιτύχουν τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 από τις μεταφορές κατά 90% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ωστόσο, οι πιο φιλόδοξες πολιτικές υπό το σενάριο HA θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60%, ξεπερνώντας τον προηγούμενο στόχο απανθρακοποίησης της Επιτροπής. 

1.4. Υφιστάμενη Νομοθεσία και Πρότυπα για Πράσινες Λειτουργίες 

Η ΕΕ έχει εφαρμόσει μια σειρά από νομοθεσίες και πρότυπα για την προώθηση της πράσινης λειτουργίας στον τομέα των μεταφορών. Αυτές οι κανονιστικές ρυθμίσεις στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας σε όλους τους τρόπους μεταφοράς. Κύριες οδηγίες όπως η Οδηγία για τα Καθαρά Οχήματα, η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η Οδηγία για τις Υποδομές Εναλλακτικών Καυσίμων θέτουν συγκεκριμένους στόχους και απαιτήσεις για τα κράτη μέλη να επιτύχουν στις προσπάθειές τους προς τις πράσινες μεταφορές. 

Οδηγία για τα Καθαρά Οχήματα 

Η Οδηγία για τα Καθαρά Οχήματα, που υιοθετήθηκε το 2009 και αναθεωρήθηκε το 2019, θέτει απαιτήσεις για τις δημόσιες προμήθειες καθαρών και ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων. Ενθαρρύνει την αγορά οχημάτων με χαμηλές εκπομπές ή οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων, όπως ηλεκτρικά, υδρογονοκίνητα ή οχήματα φυσικού αερίου. Προωθώντας την προμήθεια καθαρών οχημάτων, αυτή η οδηγία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τον τομέα των μεταφορών (ΕC 2019). 

Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 

Η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θέτει δεσμευτικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών. Απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως βιοκαύσιμα, ανανεώσιμο ηλεκτρισμό και ανανεώσιμο υδρογόνο. Προωθώντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές, αυτή η οδηγία συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του τομέα και στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας (ΕC 2023). 

Οδηγία για τις Υποδομές Εναλλακτικών Καυσίμων 

Η Οδηγία για τις Υποδομές Εναλλακτικών Καυσίμων στοχεύει στη διασφάλιση της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών εναλλακτικών καυσίμων σε όλη την ΕΕ. Θέτει κοινά πρότυπα και απαιτήσεις για την ανάπτυξη υποδομών για ηλεκτρικά οχήματα, σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου, φυσικού αερίου και βιοκαυσίμων. Διευκολύνοντας τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών καυσίμων και υποδομών φόρτισης, αυτή η οδηγία υποστηρίζει τη μετάβαση σε καθαρότερους και πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς (ΕC 2021). 

Πρότυπα Euro για τις Εκπομπές Οχημάτων 

Η ΕΕ έχει εφαρμόσει μια σειρά από πρότυπα Euro που θέτουν όρια στις εκπομπές από τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των οξειδίων του αζώτου (NOx), των σωματιδίων (PM) και του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτά τα πρότυπα έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη καθαρότερων και πιο αποδοτικών οχημάτων, οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις των επιβλαβών εκπομπών. Τα πιο πρόσφατα πρότυπα Euro 6, για παράδειγμα, επιβάλλουν αυστηρά όρια στις εκπομπές NOx και PM από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της δημόσιας υγείας. 

Βιώσιμο Σχέδιο Αστικής Κινητικότητας (SUMP) 

Το Βιώσιμο Σχέδιο Αστικής Κινητικότητας είναι μια έννοια που προωθείται από την ΕΕ για να βοηθήσει τις πόλεις και τις περιοχές να αναπτύξουν στρατηγικές βιώσιμης κινητικότητας. Ενθαρρύνει την ενσωμάτωση διαφόρων τρόπων μεταφοράς, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, η ποδηλασία, το περπάτημα και η κοινή χρήση αυτοκινήτων, για τη δημιουργία ενός πιο αποδοτικού και περιβαλλοντικά φιλικού αστικού συστήματος μεταφορών. Με την υιοθέτηση των SUMP, οι πόλεις μπορούν να μειώσουν τη συμφόρηση, τις εκπομπές και τη ηχορύπανση, βελτιώνοντας παράλληλα την προσβασιμότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

1.5. Προκλήσεις και ο Δρόμος προς τα Εμπρός 

Ο τομέας των μεταφορών είναι ένας σημαντικός συντελεστής των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως στην Ευρώπη όπου οι μη αστικές μεταφορές παίζουν μεγάλο ρόλο. Η μείωση των εκπομπών από τις εξαγωγές μπορεί επίσης να αποδειχθεί δύσκολη λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης για μεταφορές. Επιπλέον, η απανθρακοποίηση της διεθνούς αεροπορίας είναι δαπανηρή και τεχνικά δύσκολη. Η επίτευξη μιας διαδρομής μηδενικών εκπομπών απαιτεί επίσης την ταχεία απανθρακοποίηση των μηχανοκίνητων οχημάτων (ITF 2021). 

Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες για απανθρακοποίηση, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αύξηση της αποδοτικότητας και τη μείωση του κόστους για τους φορείς μεταφορών, ιδιαίτερα για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων. Οι μη αστικές μεταφορές επιβατών μπορούν επίσης να γίνουν μηδενικές σε άνθρακα μέχρι το 2050, δημιουργώντας ένα πιο ανθεκτικό σύστημα μεταφορών και ωφελώντας τον τομέα τουρισμού της Ευρώπης. Επιπλέον, οι εκπομπές αστικών επιβατικών μεταφορών μπορούν να προσεγγίσουν το μηδέν μέχρι το 2050 μέσω της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών κινητικότητας. 

Απαιτούνται φιλόδοξες πολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις για την επίτευξη βιώσιμων και χαμηλών εκπομπών συστημάτων μεταφορών.  

Βάσει των ευρημάτων του έργου "Απανθρακοποίηση των Μεταφορών στην Ευρώπη", το ITF αναφέρει δέκα συστάσεις για την απανθρακοποίηση των μεταφορών στην Ευρώπη: 

  1. Δράση τώρα και αποφυγή  καθυστερήσεων των πολιτικών αποφάσεων, καθώς οι νέες λύσεις και πολιτικές απαιτούν χρόνο για να εφαρμοστούν και να παράγουν σημαντικό αποτέλεσμα. 
  2. Ορισμός πολιτικών και ανάπτυξη υποδομών που μπορούν να προσαρμοστούν σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, επενδύοντας σε πολλαπλές λύσεις και σχέδια έκτακτης ανάγκης για προετοιμασία για αναπόφευκτες αβεβαιότητες και αποφυγή εξάρτησης από ένα στενό σύνολο λύσεων απανθρακοποίησης. 
  3. Δημιουργία διατομεακών δομών διακυβέρνησης με τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις απανθρακοποίησης, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στις πολιτικές επιπτώσεις σε όλους τους υποτομείς μεταφορών. 
  4. Επικοινωνία των ευρύτερων ωφελειών της απανθρακοποίησης των μεταφορών για διασφάλιση της αποδοχής και τη συμμετοχής των πολιτών, τονίζοντας τα οφέλη ενός επανασχεδιασμένου συστήματος μεταφορών χωρίς άνθρακα, όπως πιο «ζωντανές» πόλεις και βελτιωμένη πρόσβαση στις ευκαιρίες. 
  5. Αύξηση υποστήριξης για καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες και διασφάλιση ότι οι νέες λύσεις εισάγονται εκεί όπου έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, στοχεύοντας την υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι οι λιγότερο εύπορες και λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές ωφελούνται επίσης από τις καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες μεταφορών. 
  6. Βοήθεια στις εταιρείες του τομέα των μεταφορών να επιταχύνουν την υιοθέτηση πράσινων λύσεων, μειώνοντας την αβεβαιότητα μέσω της διαφάνειας και της συνεργασίας, παρέχοντας πληροφορίες για την οικονομική πολιτική, τα κανονιστικά μέτρα και τα προγράμματα υποστήριξης για να επιτρέψουν πιο τολμηρές αποφάσεις και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και επιχειρηματικών μοντέλων. 
  7. Σχεδιασμός πακέτων τόνωσης για την οικονομική ανάκαμψη για επιτάχυνση της μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να κατευθυνθεί η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 προς μέτρα που θα ενισχύσουν τις τάσεις που μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα στις μεταφορές. 
  8. Επένδυση σε ψηφιακές υποδομές μεταφορών, στην ελκυστικότητα των δημόσιων συγκοινωνιών και στην ενθάρρυνση των πολιτών να περπατούν και να ποδηλατούν, προτεραιοποιώντας τις επενδύσεις στη δημιουργία ψηφιακών υποδομών μεταφορών και βιώσιμων επιλογών μεταφορών. 
  9. Υποστήριξη των φορέων μεταφορών με δεσμευτικές υποχρεώσεις βιωσιμότητας, διασφαλίζοντας ότι η υποστήριξη για τους φορείς μεταφορών συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις βιωσιμότητας. 
  10. Διασφάλιση ότι οι πολιτικές και οι επενδύσεις σε υποδομές είναι σχεδιασμένες με τρόπο που επιτρέπει προσαρμογές όταν είναι απαραίτητο, με μηχανισμούς για τακτικές ενημερώσεις και υποδομές σχεδιασμένες για εύκολες προσαρμογές χωρητικότητας. 

1.6. Βιβλιογραφία

Corkery, Michael; Creswell, Julie (2 November 2021). "Corporate Climate Pledges Often Ignore a Key Component: Supply Chains". The New York Times. ISSN 0362-4331. Retrieved 20/04/2024 from https://www.nytimes.com/2021/11/02/business/corporate-climate-pledge-supply-chain.html

Couriers Go Green (May 2023). „State Analysis Assessment Report”. Retrieved 08/05/2024.

European Commission (2018). A Clean Planet for all - A European strategic long-term vision for a prosperous, modern, competitive and climate neutral economy”. Retrieved 20/04/2024 from https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52018DC0773

European Commission (2019). Clean Vehicles Directive. Retrieved 08/05/2024 from https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2019/1161/oj

European Commission (2023). Renewable Energy Directive. Retrieved 08/05/2024 from https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32023L2413&qid=1699364355105

European Commission (2021). Alternative Fuels Infrastructure. Retrieved 08/05/2024 from https://transport.ec.europa.eu/transport-themes/clean-transport/alternative-fuels-sustainable-mobility-europe/alternative-fuels-infrastructure_en

European Commission. CO₂ emission performance standards for cars and vans. Retrieved 08/05/2024 from https://climate.ec.europa.eu/eu-action/transport/road-transport-reducing-co2-emissions-vehicles/co2-emission-performance-standards-cars-and-vans_en

European Commission. Sustainable urban mobility planning and monitoring. Retrieved 08/05/2024 from https://transport.ec.europa.eu/transport-themes/urban-transport/sustainable-urban-mobility-planning-and-monitoring_en

Ελέγξτε τις γνώσεις σας

Κουίζ: Ενότητα Α - Θέμα 1

1 / 6

Ποια είναι η σημασία των Προδιαγραφών Euro (Euro Standards) για τις εκπομπές των οχημάτων;

2 / 6

Ποιο από τα παρακάτω αποτελεί σύσταση για την απανθρακοποίηση των μεταφορών στην Ευρώπη;

3 / 6

Ποιο είναι το επίκεντρο του έργου NOVELOG;

4 / 6

Τί σημαίνει ΣΒΑΕΜ?

5 / 6

Σύμφωνα με το έγγραφο, ποιος είναι ο στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 από τις μεταφορές έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990;

6 / 6

Ποιο από τα παρακάτω αποτελεί βασική δράση που αναφέρεται στο έγγραφο για την ενίσχυση των βιώσιμων μεταφορών;

Your score is

The average score is 85%

0%

2. Ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποστήριξης της πράσινης μετάβασης των αστικών εμπορευματικών μεταφορών

Ενότητα   A. Διακυβέρνηση
Θέμα  2. Ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποστήριξης της πράσινης μετάβασης των αστικών εμπορευματικών μεταφορών
Σκοπός 

  • Επισκόπηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ και άλλων διεθνών προγραμμάτων για τη στήριξη της πράσινης στροφής της αστικής εφοδιαστικής και των εμπορευματικών μεταφορών του τελευταίου χιλιομέτρου

  • Επισκόπηση των θεσμικών μέσων της ΕΕ και άλλων διεθνών θεσμικών μέσων για τη στήριξη και τη διαβούλευση σχετικά με την πράσινη στροφή των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων.  

  • Επισκόπηση των ευκαιριών εξέλιξης στην ΕΕ και άλλων διεθνών ευκαιριών σταδιοδρομίας στον τομέα της πράσινης αστικής εφοδιαστικής.

  • Αξιολόγηση ψηφιακών εργαλείων και οδηγών για την οικολογικοποίηση των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων.

Μαθησιακά αποτελέσματα

  • Επικαιροποιημένη γνώση των προγραμμάτων χρηματοδότησης καθώς και των μέσων που παρέχουν τεχνικές, τεχνολογικές και διαχειριστικές υπηρεσίες σε εταιρείες ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων που ασχολούνται με το πρασίνισμα των δραστηριοτήτων τους.

  • Επικαιροποιημένες γνώσεις σχετικά με την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην πτυχή της «πράσινης οικονομίας» της εφοδιαστικής της πόλης.

  • Εμπειρία στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και οδηγών που υποστηρίζουν τους οργανισμούς και τους εργαζόμενους στην εφαρμογή της πράσινης στροφής.

2.1. Επισκόπηση προγραμμάτων χρηματοδότησης της ΕΕ και άλλων διεθνών προγραμμάτων για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης της αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών τελευταίου χιλιομέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσφέρει διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης με στόχο την υποστήριξη της πράσινης μετατόπισης στην αστική εφοδιαστική και τις μεταφορές τελευταίου χιλιομέτρου ως μέρος των ευρύτερων στόχων της για την επίτευξη βιώσιμης και έξυπνης κινητικότητας. Εδώ είναι μια επισκόπηση ορισμένων βασικών πρωτοβουλιών και πόρων:

2.1.1 Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Μεταφορές 

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θέτει φιλόδοξους στόχους για τη μετατροπή της ΕΕ σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία με μια σύγχρονη και αποδοτική στη χρήση πόρων οικονομία που επιδιώκει να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων. Στοχεύει επίσης να προστατεύσει, να διατηρήσει και να ενισχύσει το φυσικό κεφάλαιο της ΕΕ και την υγεία και την ευημερία των πολιτών από περιβαλλοντικούς κινδύνους και επιπτώσεις. Ακολουθούν λεπτομερείς στόχοι και πρωτοβουλίες που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, υποστηριζόμενοι από αναφορές στις επίσημες πηγές τους για μεγαλύτερη εμβάθυνση: 

Κλιματική Ουδετερότητα έως το 2050 

  • Στόχος: Επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 μέσω μιας κοινωνικά δίκαιης μετάβασης σε όλους τους τομείς της οικονομίας. 

  • Θεσμικό πλαίσιο: Ο στόχος είναι νομικά δεσμευτικός βάσει του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου. 

Καθαρή Ενέργεια

  • Ανανεώσιμη Ενέργεια: Αύξηση των στόχων της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε 32% έως το 2030, με στόχο μεγαλύτερο μερίδιο αιολικής και ηλιακής ενέργειας. 

  • Ενεργειακή Αποδοτικότητα: Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 32,5% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. 

Βιώσιμη Βιομηχανία

  • Κυκλική Οικονομία: Εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία για την προώθηση μακρών κύκλων ζωής προϊόντων μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της επισκευής και της ανακύκλωσης. 

  • Απανθρακοποίηση της Βιομηχανίας: Μετάβαση ενεργοβόρων βιομηχανιών σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις και διαδικασίες. 

Κτίρια και Ανακαινίσεις

  • Κύμα Ανακαινίσεων Κτιρίων: Διπλασιασμός των ποσοστών ανακαινίσεων κτιρίων την επόμενη δεκαετία για αύξηση της ενεργειακής και της αποδοτικότητας πόρων. 

Βιοποικιλότητα 

  • Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα 2030: Στόχος η προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας σε όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της φύτευσης 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030. 

Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο

  • Βιώσιμα Τρόφιμα: Μείωση των χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% και επίτευξη του 25% της γεωργικής γης υπό βιολογική καλλιέργεια έως το 2030. 

Ρύπανση

  • Φιλοδοξία Μηδενικής Ρύπανσης: Σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής, υδατικής και εδαφικής ρύπανσης σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή. 

Κινητικότητα 

  • Βιώσιμες Μεταφορές: Μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές κατά 90% έως το 2050, προωθώντας μια μετατόπιση προς βιώσιμες και έξυπνες λύσεις κινητικότητας. 

Χρησιματοδότηση της Πράσινης Συμφωνίας 

  • Σχέδιο Επενδύσεων: Κινητοποίηση τουλάχιστον €1 τρισεκατομμυρίου σε βιώσιμες επενδύσεις σε διάστημα μιας δεκαετίας με έμφαση στη δημόσια χρηματοδότηση και την απελευθέρωση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. 

Εφαρμογή και Εποπτεία

  • Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Ενθάρρυνση των πολιτών και των κοινοτήτων να επιτύχουν αυτούς τους στόχους μέσω του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα. 

Αυτοί οι πόροι χρησιμεύουν ως πρωτογενείς πηγές πληροφοριών για όποιον επιθυμεί να κατανοήσει το βάθος και το εύρος των στόχων και τρεχουσών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας [1]. 

2.1.2. Πλαίσιο EIT Urban Mobility 

Το EIT Urban Mobility είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT). Στοχεύει να γίνει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη μεταμόρφωση της αστικής κινητικότητας, με συγχρηματοδότηση έως €400 εκατομμύρια (2020-2026) από το EIT, οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργεί συστηματικές λύσεις για την πιο αποτελεσματική μετακίνηση στην πόλη και την απελευθέρωση δημόσιου χώρου. Φέρνει όλους τους βασικούς «παίκτες» της αστικής κινητικότητας μαζί για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός και να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα. Εμπλέκει τις πόλεις και τους πολίτες από την αρχή, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν αληθινοί φορείς αλλαγής. Χρησιμοποιώντας τις πόλεις μας ως ζωντανά εργαστήρια, οι βιομηχανικοί και πανεπιστημιακοί εταίροι μας θα δείξουν πώς μπορούν να λειτουργήσουν νέες τεχνολογίες για να λύσουν πραγματικά προβλήματα σε πραγματικές πόλεις, μεταφέροντας ανθρώπους, εμπορεύματα και απόβλητα με πιο έξυπνους τρόπους. Μέσω της ενίσχυσης της καινοτομίας και της μετάβασης, μπορεί να γίνει η απανθρακοποίηση της κινητικότητας και η δημιουργία μιας κοινότητας καινοτομίας για εκπαίδευση και έμπνευση σε λύσεις κινητικότητας για τις πόλεις του 21ου αιώνα. Το EIT Urban Mobility είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εγγεγραμμένος στην Ισπανία. Το Ίδρυμα δημιουργήθηκε το 2022 για να υποστηρίξει την αποστολή του EIT Urban Mobility. Οι τρέχουσες τομείς δράσης του Ιδρύματος είναι η EIT Urban Mobility Master School και το Horizon Lab. Ο σκοπός της Ένωσης EIT Urban Mobility είναι να ενισχύσει τη θέση της Ευρώπης στη γνώση, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στην κινητικότητα και την εφοδιαστική αλυσίδα στις αστικές περιοχές με έναν πιο πράσινο, πιο συμπεριληπτικό, πιο ασφαλή και πιο έξυπνο τρόπο, ενώ βελτιώνει την αξία των αστικών περιοχών ως τόπους ζωής, μετακίνησης, συνάντησης, εμπειρίας και εργασίας [2]. 

Μερικά από τα βασικά προγράμματα υπό την EIT Urban Mobility περιλαμβάνουν: 

  1. Innovation Hub: Εστιάζει στην ανάπτυξη λύσεων που βελτιώνουν την αστική κινητικότητα και μειώνουν τη συμφόρηση και τη ρύπανση στις πόλεις. Ο στόχος είναι η δημιουργία πιο βιώσιμων και αποδοτικών συστημάτων αστικών μεταφορών. 
  2. Academy: Προσφέρει εκπαίδευση και κατάρτιση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων στη διαχείριση της αστικής κινητικότητας. Στόχος είναι η προετοιμασία μελλοντικών ηγετικών στελεχών και παρόχων καινοτομίας στον τομέα. 
  3. Business Creation: Στοχεύει στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και νέων επιχειρηματικών προσπαθειών στον τομέα της αστικής κινητικότητας, βοηθώντας στην εμπορευματοποίηση καινοτόμων λύσεων κινητικότητας. 
  4. Factory: Εστιάζει στη μεταφορά πρωτοτύπων στην αγορά, υποστηρίζοντας πιλοτικά έργα που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα νέων λύσεων αστικής κινητικότητας. 
  5. RIS (Regional Innovation Scheme): Υποστηρίζει την καινοτομία σε περιοχές που είναι μέτριοι ή χαμηλοί φορείς καινοτομίας στην Ευρώπη, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους στις λύσεις αστικής κινητικότητας. 

Οι προτεραιότητες αυτών των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της αστικής ζωής, η μείωση των εκπομπών άνθρακα, η προώθηση βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων μεταφοράς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές. Στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων από πολεοδόμους και τοπικές κυβερνήσεις έως νεοφυείς επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αστική κινητικότητα. 

Οι τρέχουσες προσκλήσεις είναι διαθέσιμες εδώ: Call programme January 2024. 

2.1.2.1. Horizon Lab

Το Horizon Lab (πρώην The Action and Impact Group) ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 ως μέρος του προγράμματος καινοτομίας EIT Urban Mobility. Η πρωτοβουλία υποστηρίζει και επεκτείνει την οικονομική και στρατηγική αξία για την κοινότητα του EIT Urban Mobility στοχεύοντας εξωτερική χρηματοδότηση, ιδιαίτερα για καινοτομίες και δράσεις έρευνας πρώιμων και μεσαίων επιπέδων Τεχνολογικής Ετοιμότητας (TRL) [3]. 

2.1.2.2. EIT Urban Mobility Master School

Το Master School σε συνεργασία με κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, βιομηχανία και πόλεις. Τα προγράμματα δίνουν όχι μόνο την εκπαίδευση που χρειάζεται επειγόντως η βιομηχανία και οι πόλεις, αλλά και ένα πολύτιμο δίκτυο και μια πραγματικά διεθνή εμπειρία [4]. 

2.1.3. Προγράμματα Χρηματοδότησης της ΕΕ (2021-2027) 

Η ΕΕ παρέχει μια ολοκληρωμένη λίστα ευκαιριών χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 και του NextGenerationEU. 

Αυτά περιλαμβάνουν:

2.1.3.1. Horizon Europe

Το Horizon Europe είναι το εμβληματικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία, με σημαντικό προϋπολογισμό €95,5 δισεκατομμύρια για την περίοδο 2021-2027. Στόχος του είναι να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, να υποστηρίξει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ΕΕ. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τη συνεργασία και στοχεύει στην ενίσχυση του αντίκτυπου της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη, την υποστήριξη και την εφαρμογή πολιτικών της ΕΕ. Στοχεύει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων νομικών οντοτήτων από την ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες, διευκολύνοντας τη δημιουργία και τη διάδοση προηγμένης γνώσης και τεχνολογιών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση των επιπτώσεων των επενδύσεων σε έναν ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Βασικά χαρακτηριστικά και καινοτομίες του Horizon Europe περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας που υποστηρίζει καινοτομίες με σημαντικό δυναμικό για διεύρυνση κλίμακας εφαρμογής και την εφαρμογή «αποστολών» (missions) για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Το πρόγραμμα δίνει επίσης έμφαση στις πολιτικές ανοιχτής επιστήμης, απαιτώντας ανοιχτή πρόσβαση σε δημοσιεύσεις και την εφαρμογή αρχών ανοιχτής επιστήμης σε όλες τις δραστηριότητές του. Επιπλέον, το Horizon Europe εισάγει μια νέα προσέγγιση στις συνεργασίες, στοχεύοντας σε συνεργασίες με βάση τους στόχους και τις φιλοδοξίες με τη βιομηχανία για την υποστήριξη των πολιτικών της ΕΕ. 

Το Horizon Europe είναι δομημένο γύρω από τρεις κύριους πυλώνες: 

  • Excellent Science,  

  • Global Challenges and European Industrial Competitiveness, 

  • Innovative Europe,  

Κάθε πυλώνας περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, τις δράσεις Marie Sklodowska-Curie και τις ερευνητικές υποδομές που καλύπτουν διάφορες πτυχές της έρευνας και της καινοτομίας [5]. 

Το Horizon Europe έχει συγκεκριμένα προγράμματα που εστιάζουν στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών, τα οποία αποτελούν μέρος των ευρύτερων προγραμμάτων Climate, Energy and Mobility. Αυτά τα προγράμματα στοχεύουν στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για καθαρές, ανταγωνιστικές, ασφαλείς, έξυπνες και ανθεκτικές μεταφορές και κινητικότητα. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη βελτίωση της απόδοσης των μεταφορών, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προώθηση της καινοτομίας στα συστήματα κινητικότητας. Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με αυτά τα προγράμματα και τις συγκεκριμένες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα στις Μεταφορές του Horizon Europe και τα σχετικά έγγραφα προγράμματος εργασίας: Horizon Europes Transport Research. 

Μερικά παραδείγματα: 

2.1.3.1.1. Το έργο NZC – NetZeroCities  

Το NetZeroCities είναι μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 σε υποστήριξη της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το NetZeroCities έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις πόλεις να ξεπεράσουν τα υπάρχοντα δομικά, θεσμικά και πολιτισμικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν για να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 [6].

2.1.3.1.2. Αναβάθμιση καινοτόμων πράσινων λύσεων αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας 

Το URBANE στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις παραδόσεις τελευταίου χιλιομέτρου μέσω της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν εξελισσόμενες έννοιες του Physical Internet. 

2.1.3.2. Connecting Europe Facility (CEF)

Το Connecting Europe Facility (CEF) για την περίοδο 2021-2027 είναι ένα κρίσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας μέσω στοχευμένων επενδύσεων σε υποδομές σε όλη την Ευρώπη. Με έναν συνολικό προϋπολογισμό €33,71 δισεκατομμυρίων, το CEF επικεντρώνεται στην ενίσχυση υψηλής απόδοσης, βιώσιμων και αποδοτικών διασυνδεδεμένων διευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτή η επένδυση στοχεύει στη γεφύρωση των ελλείψεων στις υποδομές της Ευρώπης, διευκολύνοντας πιο άνετα και βιώσιμα ταξίδια, βελτιώνοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και επιτρέποντας τη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και ενισχύοντας τις διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες. 

Το CEF για την περίοδο 2021-2027 επικεντρώνεται σε στρατηγικές επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (TEN-T). Οι προτεραιότητες του CEF στον τομέα των μεταφορών περιλαμβάνουν την ενίσχυση των διασυνοριακών συνδέσεων, την κάλυψη των ελλείψεων και την προώθηση βιώσιμων, συμπεριληπτικών και ασφαλών λύσεων κινητικότητας σε όλους τους τρόπους μεταφοράς (οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες, εσωτερικές υδάτινες οδούς, αεροπορικές). 

Βασικές προτεραιότητες του CEF για τις μεταφορές περιλαμβάνουν: 

  • Υποστήριξη διασυνοριακών έργων και εξάλειψη των σημείων συμφόρησης στο δίκτυο TEN-T. 

  • Προώθηση έξυπνων, διαλειτουργικών, βιώσιμων και ασφαλών λύσεων κινητικότητας. 

  • Ενθάρρυνση της χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, όπως η αυτοματοποίηση, η ολοκλήρωση των τρόπων μεταφοράς και οι υποδομές εναλλακτικών καυσίμων. 

  • Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών μεταφορών, ιδιαίτερα σε απόκριση στην κλιματική αλλαγή. 

  • Βελτίωση των συνδέσεων με αστικούς κόμβους, πολυτροπικές πλατφόρμες εφοδιαστικής αλυσίδας, θαλάσσια και εσωτερικά λιμάνια και τερματικούς σταθμούς σιδηροδρομικών-οδικών μεταφορών. 

Ο τομέας των μεταφορών του CEF διαθέτει σημαντικό προϋπολογισμό, με €25,8 δισεκατομμύρια για την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών μεταξύ 2021 και 2027. Αυτή η χρηματοδότηση στοχεύει στην προώθηση σημαντικών έργων υποδομής που ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους στόχους της ΕΕ για ένα πιο πράσινο, πιο αποδοτικό και ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφορών σε όλα τα κράτη μέλη. Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα και τις προτεραιότητες υπό το CEF στον τομέα των μεταφορών, μπορείτε να ανατρέξετε στους πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον CEF και τις συγκεκριμένες προτεραιότητες του τομέα μεταφορών του CEF [7].

2.1.3.3. Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) και Ταμείο Συνοχής (CF) 

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) και το Ταμείο Συνοχής (CF) είναι χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ που αποσκοπούν στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την προώθηση της συνοχής στην ΕΕ. Το ERDF επικεντρώνεται στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής μέσω επενδύσεων στην καινοτομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και την κοινωνική ένταξη. Το CF στοχεύει τα κράτη μέλη με Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (GNI) ανά κάτοικο κάτω από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ, υποστηρίζοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών. Για την περίοδο 2021-2027, το ERDF και το CF διαθέτουν συνδυασμένο προϋπολογισμό άνω των €240 δισεκατομμυρίων. Αυτοί οι πόροι είναι κρίσιμοι για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, που περιλαμβάνει όλες της περιφέρειες και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ειδικά αυτές με τη μικρότερη ανάπτυξη [8].

Για την περίοδο χρηματοδότησης 2021-2027, το ERDF επικεντρώνεται ιδιαίτερα: 

  • Υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός πιο συνδεδεμένου Ευρώπης μέσω της ενίσχυσης των υποδομών κινητικότητας, που είναι κρίσιμες για την αποδοτική εφοδιαστική και τις μεταφορές. 

  • Προωθεί βιώσιμα συστήματα μεταφορών που είναι κλειδιά για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεταφορών. 

  • Διευκολύνει επενδύσεις στην ψηφιακή συνδεσιμότητα και καινοτομίες στις υπηρεσίες μεταφορών που είναι ζωτικής σημασίας για τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Αυτές οι προτεραιότητες ενσωματώνονται στους ευρύτερους στόχους για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης και τη μετάβαση προς μια πιο πράσινη, χαμηλής εκπομπής άνθρακα οικονομία. Συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτούνται από το ERDF στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών συνήθως περιλαμβάνουν την ανάπτυξη υποδομών που υποστηρίζουν τόσο την τοπική όσο και τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα των δικτύων μεταφορών σε όλη την ΕΕ. 

Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το ERDF, τους στόχους του και πώς υποστηρίζει τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών, μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 

2.1.3.4. Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα (LIFE) 

Το Πρόγραμμα LIFE, με προϋπολογισμό €5,43 δισεκατομμύρια για την περίοδο 2021-2027, αποσκοπεί στη στήριξη της μετάβασης σε μια βιώσιμη, κυκλική, ενεργειακά αποδοτική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Επικεντρώνεται στην προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων. Το πρόγραμμα καλύπτει τέσσερα υποπρογράμματα: Φύση και Βιοποικιλότητα, Κυκλική Οικονομία και Ποιότητα Ζωής, Μετριασμό και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Μετάβαση σε Καθαρή Ενέργεια, αντιμετωπίζοντας διάφορους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους [9].

2.1.4. Interreg 2021-2027: Προώθηση της Συνεργασίας για μια Ισχυρότερη Ευρώπη 

Το Interreg είναι ένα βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιασμένο να προάγει τη συνεργασία πέραν των συνόρων μέσω της χρηματοδότησης έργων, υποστηρίζοντας έτσι την περιφερειακή ανάπτυξη και την ολοκλήρωση. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που έχουν αναγνωριστεί σε περιφέρειες της ΕΕ και στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής των κρατών μελών της ΕΕ. 

Στόχοι του Interreg: 

  • Ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης: Προώθηση της συνεργασίας πέραν των εθνικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ και των εξωτερικών συνόρων με γειτονικές χώρες. 

  • Υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης: Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων και ζητημάτων υποδομής μέσω συνεργατικών έργων. 

  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας: Διευκόλυνση της ανταλλαγής ιδεών, πόρων και τεχνολογιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών. 

  • Ενθάρρυνση κοινών λύσεων και εκμάθηση πολιτικής: Διευκόλυνση των περιφερειών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές περιφερειακές πολιτικές μέσω της εκμάθησης από τις εμπειρίες των άλλων. 

Προτεραιότητες του Interreg: 

  • Μια πιο πράσινη, χαμηλού άνθρακα Ευρώπη: Εστίαση σε έργα βιώσιμης κινητικότητας, ενεργειακής αποδοτικότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. 

  • Μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη: Έμφαση στη βελτίωση των μεταφορών και των ψηφιακών υποδομών για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας. 

  • Μια πιο κοινωνική Ευρώπη: Υποστήριξη έργων που προωθούν την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. 

  • Μια πιο έξυπνη Ευρώπη: Επενδύσεις στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs). 

Αυτές οι προτεραιότητες ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους στόχους της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στοχεύουν στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ και την προώθηση της βιώσιμης, συμπεριληπτικής ανάπτυξης. 

Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες μπορείτε να εξερευνήσετε την επίσημη ιστοσελίδα του Interreg και τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Interreg. 

Το Interreg έχει πολλά προγράμματα που εστιάζουν στη βιώσιμη κινητικότητα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος σε διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές: 

  • Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (SEAP): Εφαρμόζεται στην Alba Iulia, Ρουμανία, και επικεντρώνεται στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημόσια κτίρια, βιώσιμα συστήματα αστικών μεταφορών και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου φωτισμού. Στόχος είναι η σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 σε όλη την πόλη. Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσης της τοπικής κυβέρνησης για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας (Interreg Europe). 

  • Interreg North Sea Region: Αυτό το διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας περιλαμβάνει επτά χώρες και δίνει έμφαση στη βελτίωση της προσβασιμότητας, την προώθηση βιώσιμων μεταφορών και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμα υποστηρίζει έργα που προωθούν πράσινες μεταβάσεις και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής και βιωσιμότητας στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας (Interreg North Sea). 

  • Northern Periphery and Arctic (NPA) Program: Εστιάζει σε απομακρυσμένες και αραιά κατοικημένες περιοχές, το πρόγραμμα NPA στοχεύει στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης της καινοτομικής ικανότητας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της βιώσιμης χρήσης πόρων. Προωθεί τη συνεργασία στις βορειότερες περιοχές της Ευρώπης και τις περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού (Interreg North Sea). 

Το Interreg Europe έχει υποστηρίξει διάφορα έργα που επηρεάζουν τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, εστιάζοντας στη βελτίωση της βιωσιμότητας, της αποδοτικότητας και της τεχνολογικής ολοκλήρωσης. Ακολουθούν μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα: 

  • Βιώσιμη Αστική Εφοδιαστική Αλυσίδα: Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη Βιώσιμων Σχεδίων Κινητικότητας Αστικών Περιοχών (SUMPs). Οι πόλεις εξετάζουν πολιτικές για τη ρύθμιση των μη επιβατικών οχημάτων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, των ατμοσφαιρικών ρύπων και της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Το έργο προωθεί την ενσωμάτωση καθαρών πρακτικών αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς οι πόλεις βιώνουν αύξηση των δραστηριοτήτων εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του ηλεκτρονικού εμπορίου [10]. 

  • Bouwhub – Έξυπνη Εφοδιαστική Κατασκευών: Αυτό το έργο περιλαμβάνει έναν εφοδιαστικό κόμβο στην Ουτρέχτη, σχεδιασμένο για να βελτιστοποιεί τη διανομή υλικών για κατασκευαστικά έργα, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2 και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα. Ο κόμβος οργανώνει τα υλικά για πολλαπλά έργα, μειώνοντας τον όγκο των παραδόσεων και συντονίζοντας την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών. Αυτό όχι μόνο μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη ρύπανση στα κέντρα των πόλεων, αλλά επίσης ενισχύει την ασφάλεια και μειώνει τα απόβλητα στα εργοτάξια [11]. 

  • RECREATE: Αυτό το έργο στοχεύει τις περιφερειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) στον τομέα των μεταφορών, ενισχύοντας την ικανότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Εστιάζει στην υποστήριξη υψηλής τεχνολογίας SMEs στον τομέα των μεταφορών για την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση νέων τεχνολογιών, την ενίσχυση της γνώσης τους για την αγορά και τη βελτίωση της πρόσβασής τους σε εξωτερικές πληροφορίες και πόρους. Ο ευρύτερος στόχος του έργου είναι η αύξηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας σε περιοχές όπως το Κόβεντρι και το Γουόρικσαϊρ, εστιάζοντας στους τομείς της μηχανικής και κατασκευής οχημάτων [12]. 

Το Interreg DR, γνωστό και ως Interreg Danube Region, υποστηρίζει διάφορα έργα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας, της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας σε όλη την περιοχή. Ακολουθούν μερικά έργα υπό το Interreg DR που εστιάζουν στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας: 

  • SPOTLOG: Εστιάζει στη δημιουργία πράσινων και κοινωνικά υπεύθυνων καινοτομιών αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Ενσωματώνει τοπικές κοινότητες στην ανάπτυξη συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας μηδενικού άνθρακα και χρησιμοποιεί ψηφιοποίηση για τη βελτίωση των υπηρεσιών μεταφορών. Το έργο στοχεύει στην προώθηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ενδιαφερομένων και την ενίσχυση των πολιτικών εργαλείων προς τους ευρωπαϊκούς στόχους της συμπεριληπτικής και ανθρακικά ουδέτερης κινητικότητας [13]. 

  • EMMA (Ενίσχυση Κινητικότητας και Εφοδιαστικής αλυσίδας στο BSR): Το έργο EMMA είναι αφιερωμένο στην ενίσχυση των μεταφορών εσωτερικών πλωτών οδών και της θαλάσσιας μεταφοράς στον χώρο της Βαλτικής Θάλασσας. Δουλεύει στην βελτίωση του πολιτικού και λειτουργικού πλαισίου για τις μεταφορές εσωτερικών υδάτων, περιλαμβάνοντας την ευαισθητοποίηση, την εκτέλεση πιλοτικών επιδείξεων και την επιρροή της πολιτικής μέσω στρατηγικών συστάσεων [14]. 

  • CoCoBLog (Ικανές και Ανταγωνιστικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες στη Βαλτική): Στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των υφιστάμενων και των αναγκαίων δεξιοτήτων και ικανοτήτων εφοδιαστικής αλυσίδας στη Βαλτική Θάλασσα. Το έργο αυτό ενισχύει τις θεσμικές ικανότητες των εταιρειών στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, οδηγώντας σε βελτιωμένη απόδοση εφοδιαστικής αλυσίδας και μειωμένες διαφορές μεταξύ των χωρών στην περιοχή [15]. 

Το Interreg Central Europe (Interreg CE) είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζει τη συνεργασία σε όλη την Κεντρική Ευρώπη για την αντιμετώπιση κοινών περιφερειακών προκλήσεων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί έργα που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και αντιμετωπίζουν διασυνοριακά θέματα, εστιάζοντας στην καινοτομία, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη περιφερειακή συνδεσιμότητα. Ακολουθούν μερικά έργα που υποστηρίζονται από το Interreg CE και εστιάζουν στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας: 

  • SOLEZ: Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της βιώσιμης κινητικότητας σε αστικές περιοχές σε όλη την Κεντρική Ευρώπη. Εστιάζει στην ανάπτυξη ζωνών χαμηλών εκπομπών, λύσεων έξυπνου παρκαρίσματος και σχεδίων δράσης για πόλεις, προκειμένου να αυξηθεί η διάδοση βιώσιμων πρακτικών κινητικότητας [16]. 

  • TalkNET: Ενισχύει την ενσωμάτωση και τον συντονισμό μεταξύ των λιμανιών, των τερματικών, των μεταφορικών φορέων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Το έργο υποστηρίζει τη πολυτροπικότητα και την οικο-καινοτομία, εστιάζοντας στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης κόμβων και την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων. Έχει αναπτύξει πολυάριθμα σχέδια δράσης και εργαλεία γνώσης για την υποστήριξη αυτών των στόχων, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας των δικτύων μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας στην περιοχή [17]. 

  • Food4CE: Παρά το γεγονός ότι δεν εστιάζει άμεσα στη γενική εφοδιαστική, το Food4CE περιλαμβάνει την εφοδιαστική ως μέρος του ευρύτερου στόχου του να υποστηρίξει τα Εναλλακτικά Δίκτυα Τροφίμων (AFNs). Το έργο επικεντρώνεται στην περιφερειακή εφοδιαστική τροφίμων, στοχεύοντας στη στήριξη βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων προμήθειας τροφίμων μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας και της υιοθέτησης ηλεκτροκίνησης [18]. 

Μπορείτε να βρείτε για τις προκηρύξεις Interreg εδώ: https://interreg.eu/call-for-project/  

2.2. Επισκόπηση θεσμικών εργαλείων της ΕΕ και άλλων διεθνών θεσμικών οργάνων για την υποστήριξη και την παροχή συμβουλών για την πράσινη μετάβαση των λειτουργιών ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/διανομών 

Η πράσινη μετάβαση στις λειτουργίες ταχυμεταφορών, ταχυδρομείων και διανομών είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα, που οδηγείται από την τεχνολογική πρόοδο, κανονιστικές αλλαγές και μεταβαλλόμενες δυναμικές της αγοράς. Αυτή η μετάβαση προς πιο βιώσιμες πρακτικές στον τομέα των διανομών υποστηρίζεται συμβουλευτικά από διάφορους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσω ενός μείγματος κανονιστικών πλαισίων, τεχνολογικών καινοτομιών και μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων στην αγορά. 

2.2.1. Οδηγός του ΟΗΕ για δράση για το κλίμα στις μεταφορές 

Κύρια σημεία περιλαμβάνουν: 

  1. Προσπάθειες Απανθρακοποίησης: Προτεραιότητα στην κατάργηση των οχημάτων εσωτερικής καύσης έως το 2040 και την προώθηση των σκαφών μηδενικών εκπομπών ως το πρότυπο στη ναυτιλία. Αυτή η μετάβαση απαιτεί τη συλλογική προσπάθεια ατόμων, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων να προσαρμόσουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες, τις επιχειρηματικές τους λειτουργίες και τα κανονιστικά τους πλαίσια αντίστοιχα. 
  2. Συμπεριληπτικότητα και Ασφάλεια: Η βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλή και αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία είναι ζωτικής σημασίας. Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση των επιλογών δημόσιας συγκοινωνίας και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας, ιδιαίτερα αυτών που επηρεάζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια, για να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στην κινητικότητα για πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που αυτή τη στιγμή στερούνται. 
  3. Οικονομικές και Εργασιακές Ευκαιρίες: Τα βιώσιμα συστήματα μεταφορών δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά προσφέρουν επίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη και ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές, για παράδειγμα, δείχνουν ότι δημιουργούν τρεις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων. 
  4. Ανθεκτικότητα και Προσαρμογή: Με μεγάλο μέρος της υπάρχουσας υποδομής μεταφορών σε κίνδυνο από κλιματικά φαινόμενα, υπάρχει έντονη έκκληση για βελτιωμένο σχεδιασμό με γνώμονα την ανθεκτικότητα, για την ανάλυση κινδύνου και για αυξημένη χρηματοδότηση για την προσαρμογή στο κλίμα, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. 
  5. Τεχνολογία και Καινοτομία: Κοιτάζοντας προς το 2050, το όραμα είναι για έναν πλήρως απανθρακοποιημένο τομέα μεταφορών, επιτυγχανόμενο μέσω της υιοθέτησης χαμηλών εκπομπών και εναλλακτικών μηδενικών εκπομπών. Οι καινοτομίες στην τεχνολογία οχημάτων, την παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη καυσίμων μηδενικών εκπομπών για διάφορους τρόπους μεταφοράς, καθώς και οι βελτιώσεις στις υποδομές, επισημαίνονται ως βασικοί παράγοντες για αυτή τη μετάβαση. 
  6. Ψηφιακή Ολοκλήρωση: Η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και προηγμένων συστημάτων διαχείρισης δεδομένων είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας μεταξύ των διαφόρων τρόπων μεταφοράς, την αύξηση της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας και της οικονομικής προσβασιμότητας των μετακινήσεων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων στις μελλοντικές διαταραχές. 

Ο οδηγός του ΟΗΕ για δράση για το κλίμα στις μεταφορές καλεί για μια συνεργατική προσπάθεια σε όλους τους τομείς και επίπεδα της κοινωνίας για να μεταμορφώσουν τις μεταφορές σε ένα βιώσιμο σύστημα που υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, βελτιώνει τη δημόσια υγεία και μετριάζει την κλιματική αλλαγή. Η πραγματοποίηση αυτού του οράματος θα απαιτήσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην πολιτική, τη χρηματοδότηση και τη συμπεριφορά της κοινωνίας προς την κινητικότητα [19]. 

2.2.2. Στρατηγική του ΟΟΣΑ για βιώσιμες μεταφορές 

Η στρατηγική του ΟΟΣΑ για βιώσιμες μεταφορές, που εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος των χωρών μελών του ΟΟΣΑ τον Μάιο του 2001, επικεντρώνεται στη μετάβαση προς Περιβαλλοντικά Βιώσιμες Μεταφορές (EST). Στοχεύει στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της ατομικής ευημερίας χωρίς να προκαλεί υπερβολικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον ή να εξαντλεί τους περιορισμένους πόρους. Οι κατευθυντήριες γραμμές ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές που λαμβάνουν υπόψη τις μοναδικές γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τους, προσφέροντας μια επιθυμητή προσέγγιση για τον τομέα των μεταφορών που θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει άλλους τομείς στη βιώσιμη ανάπτυξη [20]. 

2.2.3. Διεθνής Υποστήριξη και Συμβουλευτική 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) περιγράφει πώς ο τομέας των ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών υπηρεσιών, ο οποίος παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια υποδομή επικοινωνιών, έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά, όπως η μετατροπή και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ταχυδρομικών φορέων και η μείωση του εύρους των ταχυδρομικών μονοπωλίων. Η Γενική Συμφωνία για τις Υπηρεσίες Εμπορίου (GATS) του ΠΟΕ ισχύει για τις ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές υπηρεσίες, ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση και τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά. Η τεχνολογική πρόοδος έχει επίσης οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για παραδόσεις δεμάτων, κρίσιμες για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη διαχείριση αλυσίδων εφοδιασμού just-in-time. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) επικεντρώνεται κυρίως στη δημιουργία ομαλών, προβλέψιμων και ελεύθερων παγκόσμιων πλαισίων εμπορίου παρά σε συγκεκριμένους τομείς όπως οι βιώσιμες μεταφορές. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες του υποστηρίζουν έμμεσα τις βιώσιμες μεταφορές μέσω πολιτικών εμπορίου που ενθαρρύνουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη μείωση των εμποδίων για τις πράσινες τεχνολογίες. Για λεπτομερείς στρατηγικές και στόχους που σχετίζονται με το εμπόριο και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, παρακαλούμε να ανατρέξετε στους επίσημους πόρους του ΠΟΕ [21]. 

2.2.4. Υποστήριξη και Συμβουλευτική της ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μέσω των περιβαλλοντικών και μεταφορικών πολιτικών της, επηρεάζει σημαντικά την πράσινη μετατόπιση στις λειτουργίες ταχυμεταφορών, ταχυδρομείων και παραδόσεων. Ενώ συγκεκριμένα προγράμματα της ΕΕ που απευθύνονται άμεσα στη βιωσιμότητα των λειτουργιών ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων δεν εντοπίστηκαν στο παρεχόμενο υλικό, οι ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές στρατηγικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, πιθανότατα περιλαμβάνουν μέτρα που υποστηρίζουν έμμεσα την πρασίνισμα αυτού του τομέα. Η ΕΕ έχει ιστορικά δώσει έμφαση στη μείωση των εκπομπών, την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την ενθάρρυνση της καινοτομίας στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία περιλαμβάνουν τις ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές υπηρεσίες ως μέρος του ευρύτερου τομέα των μεταφορών. 

2.3. Επισκόπηση ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης στην ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών στον τομέα της πράσινης αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Ο τομέας της πράσινης αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας με διάφορους γρήγορα αναπτυσσόμενους υποτομείς όπως η διαχείριση της βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού, ο προγραμματισμός δρομολογιών, η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανάλυση δεδομένων ή η διαχείριση παραδόσεων τελευταίου χιλιομέτρου, που είναι εξίσου σημαντικοί τομείς της βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας για να ελαχιστοποιηθεί η περιβαλλοντική επίπτωση. Η Ευρώπη εφαρμόζει φιλόδοξες πολιτικές και κανονισμούς για την προώθηση της βιώσιμης αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας, διαμορφώνοντας πολιτικές που σχετίζονται με τη μείωση των εκπομπών, τη διαχείριση της συμφόρησης και τις εναλλακτικές μεταφορές. 

Εκτός από τους βιομηχανικούς φορείς ή τους ακαδημαϊκούς θεσμούς, οι κυβερνητικοί οργανισμοί, οι δήμοι και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την υλοποίηση βιώσιμων πρωτοβουλιών αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη συνεργάζονται για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και λύσεων για τη βελτιστοποίηση της αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να διατηρούν πρακτικές που ελαχιστοποιούν την περιβαλλοντική επίπτωση, πρωτοβουλίες όπως οι συμφωνίες με προμηθευτές, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η υιοθέτηση πιο βιώσιμων τρόπων μεταφοράς, η διαχείριση παραδόσεων τελευταίου χιλιομέτρου ή ακόμη και οι πράσινες προμήθειες και οι αρχές της κυκλικής οικονομίας. 

2.3.1. Θεσμοί επαγγελματικής εξέλιξης στον τομέα της πράσινης αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας: 

Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και Δεξαμενές Σκέψης 

Τα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη διεξάγουν καινοτόμα έρευνα σε θέματα που σχετίζονται με την πράσινη αστική εφοδιαστική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων συστημάτων μεταφορών, των ενεργειακά αποδοτικών λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας και των έξυπνων πόλεων. Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα σπουδών, πιστοποιητικά και μαθήματα επικεντρωμένα στη βιώσιμη μεταφορά, την αστική εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού, καλύπτοντας θέματα όπως οι στρατηγικές πράσινης εφοδιαστικής αλυσίδας, ο προγραμματισμός μεταφορών, οι βιώσιμες πρακτικές αλυσίδας εφοδιασμού και η περιβαλλοντική διαχείριση. Αυτοί οι οργανισμοί παρέχουν ευκαιρίες για συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων. 

Το Ινστιτούτο Fraunhofer για Ροή Υλικών και Εφοδιαστική (Γερμανία) εστιάζει σε λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εταιρείας και συνοδεύει τους πελάτες του από το σχεδιασμό έως την υλοποίηση [22]. 

Το Ινστιτούτο Μελετών Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο του Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο) παρέχει διεθνώς υψηλής ποιότητας ερευνητικά αποτελέσματα που επηρεάζουν τις πολιτικές και πρακτικές των μεταφορών και συμβάλλουν στην ευρύτερη οικονομία και την κοινωνία [23]. 

Επαγγελματικά αναπτυξιακά μαθήματα, εκδηλώσεις, συνέδρια και εργαστήρια 

Διατμηματικά μαθήματα, εργαστήρια και σεμινάρια εστιάζουν στην πράσινη αστική εφοδιαστική και τις βιώσιμες πρακτικές μεταφορών, όπως η βελτιστοποίηση διαδρομών, η μείωση εκπομπών ή η διαχείριση πράσινων στόλων. Σε συνέδρια, επαγγελματίες, ερευνητές, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ηγέτες της βιομηχανίας συζητούν τις τελευταίες τάσεις, καινοτομίες και προκλήσεις του τομέα της πράσινης αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας. 

  • Green Logistics Expo: Παρέχει μια πλατφόρμα για συζητήσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές και ενημερώσεις για τις τεχνολογικές και λειτουργικές καινοτομίες: Green Logistics Expo 

Συμβουλευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες 

Διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών συντονίζουν διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση βιώσιμων μεταφορών. 

Επαγγελματικοί σύνδεσμοι και δίκτυα 

Αυτές οι κοινότητες στοχεύουν στην ανταλλαγή γνώσεων και την επαγγελματική ανάπτυξη. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πράσινων Πόλεων, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Εφοδιαστικής αλυσίδας (ELA) και το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WBCSD) προσφέρουν πλατφόρμες για συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών. 

2.3.2. Τομείς επαγγελματικής εξέλιξης στην πράσινη αστική εφοδιαστική 

Για να ενισχυθούν οι βιώσιμες λειτουργίες των εταιρειών, η συνεργασία με εσωτερικές ομάδες, εξωτερικούς εταίρους και προμηθευτές τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας, δοκιμάζοντας και διευρύνοντας την κλίμακα των καινοτόμων λύσεων που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και μειώνουν τις εκπομπές. 

Διαχείριση της Βιώσιμης Αλυσίδας Εφοδιασμού στοχεύει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των λειτουργιών της εταιρείας, αναπτύσσοντας και υλοποιώντας στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση των δικτύων αλυσίδας εφοδιασμού, εμπλέκοντας τους προμηθευτές σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, παρακολουθώντας και αναφέροντας βασικούς δείκτες απόδοσης που σχετίζονται με την περιβαλλοντική επίπτωση, υλοποιώντας πρακτικές πράσινης εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως η αποδοτική διαχείριση αποθεμάτων, η βελτιστοποίηση της συσκευασίας και η μείωση των αποβλήτων. 

Διαχείριση Πράσινου Στόλου χρησιμοποιεί τεχνολογίες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας στη διαχείριση και τη βελτιστοποίηση του στόλου των οχημάτων για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επίπτωσης και τη μείωση των εκπομπών μέσω της υλοποίησης αποδοτικών συστημάτων δρομολόγησης και προγραμματισμού και της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών συντήρησης. 

Διαχείριση Περιβαλλοντικής Συμμόρφωσης και Κανονιστικών Θεμάτων μπορεί να περιλαμβάνει τη διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων, τη διαχείριση αδειών και πιστοποιήσεων, καθώς και την προώθηση πολιτικών και πρακτικών που υποστηρίζουν τους στόχους βιωσιμότητας και τη συμμετοχή σε επαγγελματικούς συνδέσμους, ομάδες εργασίας και φόρουμ αρχών που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική διαχείριση. 

Διαχείριση Παραδόσεων Τελευταίου Χιλιομέτρου εξερευνά καινοτόμες προσεγγίσεις όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, τα cargo bikes (ποδήλατα φορτίου) και τα σχήματα ενοποίησης παραδόσεων για την βελτιστοποίηση των αστικών παραδόσεων, περιλαμβάνοντας συνεργασίες με τοπικούς φορείς. 

2.3.3. Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αστικής κινητικότητας

Το δίκτυο CIVITAS παρέχει χρηματοδότηση, τεχνική βοήθεια και ευκαιρίες ανταλλαγής γνώσεων στις πόλεις της Ευρώπης για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες λύσεις για βιώσιμες αστικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας, προωθώντας καθαρότερα αστικά φορτηγά οχήματα και πιο αποδοτική διανομή εμπορευμάτων [24]. 

Το URBANE υποστηρίζει τη μεταβατική πορεία προς αποτελεσματικές, ανθεκτικές, ασφαλείς και βιώσιμες παραδόσεις τελευταίου χιλιομέτρου [25]. 

Η Πλατφόρμα Αστικής Εφοδιαστικής αλυσίδας (UFP) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που φέρνει σε επαφή ενδιαφερόμενους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και τον μη κερδοσκοπικό τομέα για να ανταλλάξουν γνώση και καλές πρακτικές στην αστική εφοδιαστική. Παρέχει στις πόλεις και τις περιφέρειες μια πλατφόρμα για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, να μοιραστούν τις καλύτερες πρακτικές και να ενισχύσουν τη συνεργασία με τις εταιρείες, προτεραιοποιώντας θέματα και επιταχύνοντας καινοτόμες λύσεις, διευκολύνοντας τις συζητήσεις για τις προκλήσεις της αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των μελών της POLIS και πέρα από αυτά για βιώσιμες λύσεις. 

Ως μέλος της Συμμαχίας για την Καινοτομία στην Εφοδιαστική Αλυσίδα στην Ευρώπη (ETP-ALICE), η POLIS προωθεί τον δημόσιο-ιδιωτικό διάλογο μέσω ετήσιων διαδικτυακών σεμιναρίων και συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο για την ανάπτυξη καθαρότερων, πιο αποδοτικών λύσεων αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας [26]. 

2.4. Αξιολόγηση ψηφιακών εργαλείων και οδηγών για την πρασίνισμα των λειτουργιών ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/διανομών. 

Για την ενίσχυση της μετάβασης προς πράσινες λειτουργίες ταχυμεταφορών, ταχυδρομείων και διανομών μέσω ψηφιακών εργαλείων και οδηγιών, έχουν εντοπιστεί διάφορες πρωτοβουλίες και λύσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα. Ακολουθούν μερικά βασικά παραδείγματα μαζί με αναφορές για περαιτέρω εξερεύνηση: 

2.4.1. Λογισμικά Βελτιστοποίησης Διαδρομών 

Τα λογισμικά βελτιστοποίησης διαδρομών παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επίπτωσης των λειτουργιών παραδόσεων. Μέσω της αποδοτικής σχεδίασης των διαδρομών παράδοσης, αυτά τα εργαλεία μειώνουν σημαντικά τα χιλιόμετρα και συνεπώς την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές άνθρακα. Η βελτιστοποίηση περιλαμβάνει όχι μόνο τη συντομότερη διαδρομή, αλλά και την εξέταση των συνθηκών κυκλοφορίας, των παραθύρων παράδοσης και της χωρητικότητας του οχήματος, διασφαλίζοντας την πιο αποδοτική χρήση των πόρων. 

Παραδείγματα: Routific, Upper Route Planner 

Οφέλη: Αυτά τα εργαλεία βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών οχημάτων μέσω της βελτιστοποίησης των διαδρομών παράδοσης. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Routific [27] και του Upper Route Planner [28]. 

2.4.2. Υπολογιστές Ανθρακικού Αποτυπώματος 

Οι υπολογιστές ανθρακικού αποτυπώματος επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μετρούν τις εκπομπές τους σε διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών. Με τη μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος, οι εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν περιοχές υψηλών εκπομπών και να σχεδιάσουν στρατηγικές για τη μείωση αυτών. Αυτά τα εργαλεία συχνά συμμορφώνονται με διεθνή πρότυπα, παρέχοντας μια αξιόπιστη μεθοδολογία για την παρακολούθηση και την αναφορά των εκπομπών. 

Παραδείγματα: Carbon Trust Calculator 

Οφέλη: Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μετρούν τις εκπομπές άνθρακα, εστιάζοντας στις λειτουργίες εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφορών. 

Εξερευνήστε τα εργαλεία του Carbon Trust [29] για τη μέτρηση και τη διαχείριση των εκπομπών. 

2.4.3. Ηλεκτρικά Οχήματα (EVs) και Ηλεκτρικά Ποδήλατα (E-Bikes) 

Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και τα ηλεκτρικά ποδήλατα (e-bikes) για τις παραδόσεις είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πρασίνισμα των λειτουργιών ταχυμεταφορών και ταχυδρομείων. Εταιρείες όπως η DHL και η UPS ηγούνται ενσωματώνοντας ηλεκτρικά οχήματα στους στόλους τους, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τη ρύπανση, ειδικά σε αστικές περιοχές. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα προσφέρουν μια αποδοτική εναλλακτική για μικρότερες τοπικές παραδόσεις, πλοηγώντας στους δρόμους των πόλεων πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά οχήματα. 

Οφέλη: Μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την αστική ρύπανση. 

Ενημερώσεις μπορούν να βρεθούν στις εκθέσεις βιωσιμότητας στις εταιρικές σελίδες της DHL και της UPS. 

2.4.4. Οδηγοί Βιωσιμότητας και Καλές Πρακτικές 

Οι οδηγοί και οι καλές πρακτικές από οργανισμούς όπως η Universal Postal Union (UPU) και τα ευρήματα από συμβουλευτικές εταιρείες όπως η Boston Consulting Group (BCG) παρέχουν ένα πλαίσιο για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών στις λειτουργίες ταχυμεταφορών και ταχυδρομείων. Αυτοί οι πόροι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό έως την υιοθέτηση στρατηγικών πράσινης εφοδιαστικής αλυσίδας, προσφέροντας πολύτιμες οδηγίες για εταιρείες που επιθυμούν να μειώσουν την περιβαλλοντική τους επίπτωση. 

Οφέλη: Προσφέρουν πλαίσια για τη μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών. 

Οι πρωτοβουλίες της UPU [30] και της BCG [31] για την πράσινη εφοδιαστική προσφέρουν οδηγίες για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών. 

2.4.5. Καινοτομία στη Συσκευασία 

Η καινοτομία στη συσκευασία παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των αποβλήτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις λειτουργίες εφοδιαστικής αλυσίδας. Η υιοθέτηση βιοδιασπώμενων υλικών συσκευασίας, η μείωση του υπερβολικού υλικού συσκευασίας και η εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα απόβλητα συσκευασίας και να προωθήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές. 

Οφέλη: Μειώνει τα απόβλητα συσκευασίας και ενισχύει τη βιωσιμότητα των λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Για λεπτομέρειες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Packhelp [32].

2.4.6. Ψηφιακή Αλληλογραφία και Πλατφόρμες Ηλεκτρονικού Εμπορίου 

Η υιοθέτηση ψηφιακής αλληλογραφίας και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου μειώνει την ανάγκη για φυσικές παραδόσεις και ενισχύει τη βιωσιμότητα. Η ανάπτυξη πλατφορμών που ενσωματώνουν ψηφιακά έγγραφα και επιτρέπουν ηλεκτρονικές υπογραφές μειώνει την εξάρτηση από φυσικά μέσα, προωθώντας πιο αποδοτικές και βιώσιμες διαδικασίες. 

Οφέλη: Μειώνει την εξάρτηση από φυσικές παραδόσεις και προωθεί πιο βιώσιμες διαδικασίες. 

Τα ερευνητικά άρθρα και οι εκθέσεις του κλάδου σχετικά με τον αντίκτυπο του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ευρέως διαθέσιμα μέσω ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δημοσιεύσεων. 

Η υιοθέτηση αυτών των εργαλείων και πρακτικών συμβάλλει σημαντικά στην πράσινη λειτουργία στον τομέα των ταχυμεταφορών και των ταχυδρομείων, ευθυγραμμίζοντας με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας. Κάθε αναφορά παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για βαθύτερη εξερεύνηση σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος στα τοπία βιωσιμότητας και ψηφιακού μετασχηματισμού. 

2.5. Βιβλιογραφία

[1] https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en

[2] https://www.eiturbanmobility.eu/about-us/

[3] https://www.eiturbanmobility.eu/horizon-lab/

[4] https://www.eiturbanmobility.eu/academy/masterschool/

[5] https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_en

[6] https://netzerocities.eu/the-nzc-project/

[7] https://cinea.ec.europa.eu/news-events/news/connecting-europe-facility-2021-2027-adopted-2021-07-20_en

[8] https://cinea.ec.europa.eu/news-events/news/connecting-europe-facility-2021-2027-adopted-2021-07-20_en

[9] https://commission.europa.eu/funding-tenders/find-funding/eu-funding-programmes/programme-environment-and-climate-action-life_en

[10] https://www.interregeurope.eu/find-policy-solutions/policy-briefs/sustainable-urban-logistics

[11] https://www.interregeurope.eu/good-practices/bouwhub-smart-building-logistics

[12] https://projects2014-2020.interregeurope.eu/recreate/

[13] https://www.interregeurope.eu/spotlog

[14] https://interreg-baltic.eu/project/emma/

[15] https://interreg-baltic.eu/project/cocoblog/

[16] https://programme2014-20.interreg-central.eu/Content.Node/SOLEZ.html

[17] https://programme2014-20.interreg-central.eu/Content.Node/TalkNET.html

[18] https://www.interreg-central.eu/event/regional-food-logistics-free-webinar-organized-by-fh-bfi-vienna-and-econsult-as-part-of-the-food4ce-project/

[19] https://unfccc.int/

[20] https://www.oecd-ilibrary.org/environment/oecd-guidelines-towards-environmentally-sustainable-transport_9789264199293-en

[21] https://www.wto.org/english/tratop_e/serv_e/postal_courier_e/postal_courier_e.htm

[22] https://www.iml.fraunhofer.de/en.html

[23] https://environment.leeds.ac.uk/transport

[24] https://civitas.eu/thematic-areas/urban-logistics

[25] https://www.urbane-horizoneurope.eu/about/what-is-urbane/

[26] https://www.polisnetwork.eu/what-we-do/working-groups/urban-freight/

[27] https://www.routific.com/v3

[28] https://www.upperinc.com/

[29] https://www.carbontrust.com/en-eu

[30] https://www.upu.int/en/Home

[31] https://www.bcg.com/

[32] https://packhelp.com/

Ελέγξτε τις γνώσεις σας

Κουίζ: Ενότητα Α - Θέμα 2

1 / 5

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα και προκλήσεις όπως π.χ

2 / 5

Ποιος στόχος είναι η μείωση της εμβέλειας των ταχυδρομικών μονοπωλίων;

3 / 5

Ποιο δεν αποτελεί μέρος της Αειφόρου Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας;

4 / 5

Ποιο δεν αποτελεί μέρος της Διαχείρισης Παράδοσης Τελευταίου Χιλιομέτρου;

5 / 5

Τα λογισμικά βελτιστοποίησης διαδρομής διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λειτουργιών παράδοσης. Ποια από τα παρακάτω στοιχεία λαμβάνει υπόψη;

Your score is

The average score is 67%

0%

3. Σχεδιάζοντας για βιώσιμες πόλεις με πράσινες αστικές εμπορευματικές μεταφορές

Ενότητα   A. Διακυβέρνηση
Θέμα  3. Σχεδιασμός για βιώσιμες πόλεις με πράσινη αστική εφοδιαστική
Σκοπός  

  • Παρουσίαση των πλαισίων και κατευθυντήριων γραμμών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την εφοδιαστική σε επίπεδο ΕΕ.
  • Ανάλυση των κύριων πτυχών της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και των βιώσιμων-ανθεκτικών-έξυπνων πόλεων.

  • Παροχή και συζήτηση παραδειγμάτων από την εφαρμογή ολοκληρωμένων προσεγγίσεων αστικού σχεδιασμού που αφορούν τις εμπορευματικές μεταφορές.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Συνειδητοποίηση του ρόλου και των δυνατοτήτων των εμπορευματικών μεταφορών σε μια έξυπνη και βιώσιμη πόλη και στην κλιματική ανθεκτικότητα.

  • Γνώση των διαδικασιών (στρατηγικού) σχεδιασμού και της κατανομής ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών (συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων και των τοπικών αρχών).

  • Κριτική ανάλυση της τρέχουσας πρακτικής σχεδιασμού.

Ελέγξτε τις γνώσεις σας

Κουίζ: Ενότητα Α - Θέμα 3

1 / 3

Σωστό ή λάθος; Περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία θεωρούνται οι 3 πυλώνες της βιώσιμης κινητικότητας.

2 / 3

Σωστό ή λάθος; Υπάρχουν δύο ομάδες ενδιαφερομένων στο ΣΒΑΚ: Τοπική διοίκηση και φορείς μεταφορών.

3 / 3

Σωστό ή λάθος; Στο πλαίσιο του ΣΒΑΕΜ, η συλλογή δεδομένων και πληροφοριών από τους φορείς παροχής αστικών εμπορευματικών μεταφορών είναι σημαντική για την ανάλυση, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί.

Your score is

The average score is 83%

0%

 

Συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση της Ενότητας Α του εκπαιδευτικού προγράμματος CGG. Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε την επιτυχία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

4.1. Νέες Υπηρεσίες κινητικότητας: Λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα για τις αστικές μεταφορές

Ενότητα   B. Οργάνωση 
Θέμα  4.1 Νέες Υπηρεσίες κινητικότητας: Λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα για τις αστικές μεταφορές
 
Σκοπός 

  • Παρουσίαση καινοτόμων προσεγγίσεων για την πράσινη μετάβαση των αστικών μεταφορών και των υπηρεσιών νέας κινητικότητας (NewMobility Services - NMS).  

  • Ανάλυση των αναδυόμενων συστημάτων διακυβέρνησης και επιχειρηματικών μοντέλων για την εφαρμογή των ΜΣΜ για τις αστικές εμπορευματικές μεταφορές και τις παραδόσεις του τελευταίου χιλιομέτρου.

Μαθησιακά Αποτελέσματα 

  • Επικαιροποιημένες γνώσεις σχετικά με τις τρέχουσες επιχειρηματικές προσεγγίσεις στην αστική κινητικότητα και τις μεταφορές.

  • Εμπεριστατωμένη κατανόηση του ρόλου και των δυνατοτήτων των NMS για πράσινες και αποτελεσματικές υπηρεσίες ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων.

Ελέγξτε τις γνώσεις σας

Κουίζ: Ενότητα B - Θέμα 1

1 / 3

Σωστό ή λάθος;

Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας είναι νέοι τύποι υπηρεσιών και οχημάτων που βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία.

2 / 3

Σωστό ή λάθος;

Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας συμβάλλουν αναμφίβολα θετικά στο περιβάλλον

3 / 3

Σωστό ή λάθος;

Οι προκλήσεις για την εφαρμογή των Νέων Υπηρεσιών Κινητικότητας αφορούν τους ενδιαφερόμενους φορείς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Your score is

The average score is 50%

0%

4.2. Μάθηση μέσω παραδείγματος #1. Ανταλλαγή ορθών πρακτικών για τις υπηρεσίες νέας κινητικότητας (ΥΝΚ)

Ενότητα   B. Οργάνωση 
Θέμα   4.2 Μάθηση μέσω παραδείγματος #1. Ανταλλαγή ορθών πρακτικών για τις υπηρεσίες νέας κινητικότητας (ΥΝΚ
Σκοπός  

  • Με βάση το περιεχόμενο του σημείου 4.1, παροχή παραδειγμάτων από την εφαρμογή επιχειρηματικών μοντέλων βασισμένων σε ΜΣΜ στις αστικές εμπορευματικές μεταφορές και στην εφοδιαστική των πόλεων και από την ενοποίηση των εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών στις πόλεις.

  • Συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την προσαρμοστικότητα των παραδειγμάτων

Μαθησιακά Αποτελέσματα  

  • Κριτική ανάλυση της τρέχουσας πρακτικής και των σχεδίων ανάπτυξης ΣΔΠ για υπηρεσίες ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων.

4.2.1. Εισαγωγή

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η διανομή αστικών εμπορευμάτων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα οδικά οχήματα, με αποτέλεσμα τη συχνή κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ανεπαρκή στάθμευση και την ανεπάρκεια χώρων φόρτωσης και εκφόρτωσης, τα οποία εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα. Υποστηριζόμενη παγκοσμίως ως βιώσιμη στρατηγική, η διανομή αστικών εμπορευμάτων μέσω φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων μεταφοράς διαθέτει σημαντικές δυνατότητες για την άμβλυνση της συμφόρησης και της ρύπανσης που προκύπτουν από τις τρέχουσες πρακτικές διανομής εμπορευμάτων (Singh & Gupta, 2020).

Η Συμμαχία για την απαλλαγή από τον άνθρακα στις μεταφορές περιγράφει 15 διαφορετικές προκλήσεις για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αστικών εμπορευματικών μεταφορών και προτείνει δύο ή περισσότερες λύσεις για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης. Ενώ ορισμένες λύσεις επικεντρώνονται σε τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η απόκτηση, η χρήση και η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες, η πλειοψηφία στοχεύει σε διορθωτικά μέτρα για διαρθρωτικά εμπόδια και πρακτικές συμπεριφοράς. Ομοίως, οι Maxner, Dalla Chiara και Goodchild (2022) κατηγοριοποιούν τις διάφορες στρατηγικές απαλλαγής από τον άνθρακα για τις αστικές εμπορευματικές μεταφορές σε τρεις ομάδες:

  1. Τεχνολογία οχήματος,
  2. επιχειρησιακές στρατηγικές και
  3. παρεμβάσεις της κυβέρνησης της πόλης.

Επιπλέον, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προσφέρει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση 24 παρεμβάσεων με προτεραιότητα που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της μετάβασης του οικοσυστήματος παράδοσης του τελευταίου μιλίου. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν πτυχές όπως η τροποποίηση των οχημάτων, οι ασφαλείς μέθοδοι παράδοσης, η μετακίνηση των πελατών, οι προσπάθειες ενοποίησης, οι προσαρμογές του τελευταίου σκέλους και οι βελτιώσεις του περιβάλλοντος παράδοσης. Από κοινού, οι δημοσιεύσεις αυτές αναδεικνύουν το ποικίλο φάσμα προσεγγίσεων για την προώθηση της μετάβασης στη βιωσιμότητα στις αστικές εμπορευματικές μεταφορές και παρέχουν πολυάριθμα παραδείγματα τόσο τεχνολογικών καινοτομιών όσο και αλλαγών στη συμπεριφορά (Ystmark Bjerkan & Babri, 2024).

Οι τεχνολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές ευνοούν τις βιώσιμες αλλαγές στις αστικές εμπορευματικές μεταφορές (Ystmark Bjerkan & Babri, 2024)
Οι τεχνολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές ευνοούν τις βιώσιμες αλλαγές στις αστικές εμπορευματικές μεταφορές (Ystmark Bjerkan & Babri, 2024)

Οι τεχνολογικές αλλαγές συνεπάγονται κυρίως την αντικατάσταση μιας τεχνολογίας με μια άλλη. Στο πεδίο των αστικών εμπορευματικών μεταφορών, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αντικατάσταση φορτηγών και φορτηγών που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα με ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα, οχήματα Euro6 ή ποδήλατα φορτίου. Προηγούμενες έρευνες έχουν διερευνήσει εκτενώς νέες τεχνολογίες και οχήματα για τις αστικές εμπορευματικές μεταφορές. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα προτείνονται ως υποκατάστατο των οχημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό όσον αφορά τους περιορισμούς ταχύτητας και χωρητικότητας (Bosona, 2020). Ενώ η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την παράδοση αγαθών έχει διερευνηθεί κυρίως σε αγροτικές περιοχές, υπάρχουν δυνατότητες για παράδοση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σε αστικές περιοχές.

Η έρευνα στη διαχείριση λειτουργιών, τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη βιομηχανική μηχανική έχει διερευνήσει κυρίως μεθόδους βελτιστοποίησης των επιχειρησιακών πρακτικών. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν τη μεγιστοποίηση του συντελεστή φόρτωσης, τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων και την προσαρμογή των μεγεθών των παρτίδων (Pan et al., 2021). Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η παράδοση εκτός ωρών μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τις εκπομπές από τις αστικές εμπορευματικές μεταφορές (Holguín-Veras et al., 2018).

4.2.2. Η χρήση ελαφρών ηλεκτρικών εμπορευματικών οχημάτων (LEFV) (Díaz-Ramírez et al., 2023)

Η ενσωμάτωση ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων (LEFV) αποτελεί θεμελιώδες βήμα προς την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου αστικού δικτύου διανομής, αλλά αντιμετωπίζει πολλές ανεπίλυτες προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

i) Καθορισμός του βέλτιστου συνδυασμού τεχνολογιών οχημάτων (όπως καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια) για την ευθυγράμμιση τόσο με τις τρέχουσες όσο και με τις μελλοντικές υποδομές κινητικότητας της πόλης (συμπεριλαμβανομένων των λωρίδων κυκλοφορίας, των σταθμών φόρτισης και της διαθεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας).

ii) Καθορισμός στρατηγικών θέσεων για αστικά κέντρα διανομής για την αποτελεσματική υποστήριξη των λειτουργιών εντός της καθορισμένης περιοχής.

iii) Βελτίωση των επιδόσεων των LEFV για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τον μετριασμό των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των επιπέδων θορύβου στις αστικές περιοχές.

iv) Ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας με βάση προηγούμενες εμπειρίες εφαρμογής.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τρίκυκλα εμπορευματικών μεταφορών, που στο εξής θα αναφέρονται ως ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα εμπορευματικών μεταφορών (LEFV), αναμένεται να παρουσιάσουν ανώτερες επιδόσεις στη διανομή του τελευταίου χιλιομέτρου. Αυτό αποδεικνύεται από τους μειωμένους χρόνους και το κόστος στάθμευσης, τα χαμηλότερα έξοδα ιδιοκτησίας, την αυξημένη αξιοπιστία παράδοσης, τις λιγότερες σοβαρές συγκρούσεις και τις μειωμένες εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων. Ωστόσο, η χρήση τους συνεπάγεται επίσης ορισμένους περιορισμούς, ιδίως όσον αφορά το μέγεθος της ζώνης παράδοσης, το μήκος της διαδρομής, την πυκνότητα της ζήτησης, τις τοπογραφικές προκλήσεις και τους ρυθμιστικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παράδειγμα, οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική διαθέτουν επίσης πόρους για την ενίσχυση των φιλικών προς το ποδήλατο αστικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ποδηλατοδρόμων. Η επένδυση αυτή αποσκοπεί στην προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων μεταφοράς, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Η μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στην εφοδιαστική εξαρτάται από την αναγνώριση των αποχρώσεων των διαφόρων πλαισίων (EUFAL, 2022). Έτσι, το 2020 ξεκίνησε η πρωτοβουλία EUFAL (European Electric Urban Freight and Logistics). Χρησιμεύει ως πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων, εξοπλίζοντας τις εταιρείες που επιθυμούν να ενσωματώσουν τα ηλεκτρικά οχήματα στους στόλους τους με πολύτιμα εργαλεία προσαρμοσμένα στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας (Díaz-Ramírez et al., 2023).

Τα ελαφρά ηλεκτρικά φορτηγά οχήματα (LEFV) θεωρούνται ολοένα και περισσότερο ως βιώσιμη λύση παράδοσης, ιδίως ως απάντηση στους αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων εντός των αστικών περιοχών, εξασφαλίζοντας συνεχή πρόσβαση. Η σημασία αυτή υπογραμμίζεται από την προοπτική θέσπισης ζωνών μηδενικών εκπομπών έως το 2030 σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές πόλεις, μαζί με πιο συγκεκριμένα βήματα που αναμένονται έως το 2025 στα ολλανδικά αστικά κέντρα. Επιπλέον, στις πυκνοκατοικημένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές του κέντρου της πόλης και των γειτονιών, τα μικρότερα οχήματα προσφέρουν πλεονεκτήματα όσον αφορά την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες ελαχιστοποίησης των χρόνων παράδοσης και βελτιστοποίησης των συντελεστών φόρτωσης των οχημάτων, υπεισέρχονται επίσης λειτουργικές και οικονομικές εκτιμήσεις. Πέρα από αυτές τις πρακτικές πτυχές, πιο ήπιοι παράγοντες συμβάλλουν στο αυξανόμενο εμπορικό ενδιαφέρον για τα LEFV, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων για εταιρική κοινωνική ευθύνη, καθώς και των ευκαιριών για διαφοροποίηση και εξειδίκευση των εταιρειών (Kin et al., 2024).

Ένα ελαφρύ ηλεκτρικό φορτηγό όχημα (LEFV) περιλαμβάνει μια σειρά επιλογών μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων ή συμπαγών οχημάτων εξοπλισμένων με ηλεκτρικούς μηχανισμούς στήριξης ή κίνησης, σχεδιασμένων για τη μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρώπων σε περιορισμένες ταχύτητες. Γενικά, τα LEFV χαρακτηρίζονται από την αθόρυβη λειτουργία τους, την ευελιξία στη χρήση, την απαλλαγή από εκπομπές ρύπων και το μικρότερο χωρικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα διανομής.

Η εμφάνιση της αγοράς LEFV είναι παράλληλη με εκείνη των ηλεκτρικών φορτηγών (BEV-N1). Τα LEFV περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα οχημάτων που παράγονται κυρίως από μικρούς κατασκευαστές. Με την πάροδο του χρόνου, η αγορά γνώρισε αύξηση της ποικιλίας των διαθέσιμων LEFV, σε συνδυασμό με βελτιώσεις στη χωρητικότητα φόρτωσης, την εμβέλεια και τη χρηστικότητά τους.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, παραμένει ένας βαθμός δισταγμού μεταξύ των επαγγελματιών της εφοδιαστικής όσον αφορά την υιοθέτηση των LEFV. Τα LEFV κατηγοριοποιούνται σε τρεις διαφορετικές ομάδες:

Τρεις κατηγορίες LEFV
Τρεις κατηγορίες LEFV

Η εξήγηση της υιοθέτησης των LEFV απαιτεί την εξέταση μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης παραγόντων. Οι Narayanan & Antoniou (2022) προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει έξι στοιχεία που επηρεάζουν τη διείσδυση των φορτηγών ποδηλάτων:

  • Επιχειρήσεις: Περιλαμβάνει παράγοντες όπως το είδος των μεταφερόμενων εμπορευμάτων, την πυκνότητα παράδοσης και την εξυπηρετούμενη περιοχή.
  • Οχήματα: Παράγοντες που σχετίζονται με το ίδιο το όχημα, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών όπως η προστασία από τις καιρικές συνθήκες, η τιμολόγηση και η εμβέλεια.
  • Υποδομές: Περιλαμβάνει ζητήματα όπως η κατάσταση των υποδομών ποδηλασίας, η μορφολογία της αστικής περιοχής, η διαθεσιμότητα χώρων αποθήκευσης (κατά τη διάρκεια της νύχτας) και η υποδομή φόρτισης.
  • Εργατικό δυναμικό: Δημογραφικοί παράγοντες όπως η αύξηση της ηλικίας, τα επίπεδα εισοδήματος και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την προθυμία υιοθέτησης ενός cargobike.
  • Οργανωτικός: Περιλαμβάνει πτυχές όπως η στάση απέναντι στη βιωσιμότητα, η διοικητική υποστήριξη, το ενδιαφέρον για τεχνολογική καινοτομία και τα αντιληπτά λειτουργικά και άυλα οφέλη.
  • Πολιτική και αστικός σχεδιασμός: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει παράγοντες όπως ρυθμιστικοί περιορισμοί, πολιτικές στάθμευσης, δοκιμαστικά συστήματα και χρηματικά κίνητρα που αποσκοπούν στην προώθηση της υιοθέτησης LEFV.

4.2.3. Παραδείγματα μοτοποδηλάτων και συμπαγών οχημάτων, συνοδευόμενα από εικόνες που απεικονίζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους

Μοτοποδήλατα:

  • Μικροαυτοκίνητα: Τα μικροαυτοκίνητα είναι η μικρότερη κατηγορία αυτοκινήτων που παράγεται σήμερα. Γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των μοτοσικλετών και των αυτοκινήτων, και συχνά κινούνται με κινητήρες μοτοσικλετών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Fiat 500 και το Peel P50 (θεωρείται το μικρότερο αυτοκίνητο παραγωγής που κατασκευάστηκε ποτέ).
  • Ηλεκτρικά μικροαυτοκίνητα: Ελαφριά και ιδανικά για ηλεκτρικούς κινητήρες χαμηλότερης ισχύος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Renault Twizy και το Tazzari Zero.
  • Μικροαυτοκίνητα με τρεις τροχούς: Ορισμένα μικροαυτοκίνητα έχουν διαμόρφωση τριών τροχών, όπως το Peel P

Συμπαγή οχήματα:

  • Υποσυμπαγή αυτοκίνητα: Λίγο μικρότερα από τα συμπαγή αυτοκίνητα, προσφέρουν μια ισορροπία μεταξύ χώρου και αποδοτικότητας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Mini Hatch, το Ford Fiesta και το Toyota Yaris.
  • Συμπαγή αυτοκίνητα: Αυτά τα ευέλικτα οχήματα ταιριάζουν σε μια σειρά από σχήματα αμαξώματος. Δημοφιλή μοντέλα περιλαμβάνουν το Volkswagen Golf, το Honda Civic και το Hyundai Elantra.

Κατά συνέπεια, τόσο τα μοτοποδήλατα όσο και τα συμπαγή οχήματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αστική κινητικότητα, παρέχοντας αποτελεσματικές και πρακτικές επιλογές μεταφοράς. (https://lemonbin.com)

Μοτοποδήλατο Μικρή μοτοσικλέτα
Μοτοποδήλατο Μικρή μοτοσικλέτα (https://www.bing.com)

Ηλεκτρικό μικρο-αυτοκίνητο για 3 καθίσματα ή για μεταφορά φορτίου 360 λιβρών
Ηλεκτρικό μικρο-αυτοκίνητο για 3 καθίσματα ή για μεταφορά φορτίου 360 λιβρών (https://www.pinterest.at)

Μικροαυτοκίνητο Toyota Ultra-compact BEV Concept Model for Business (Toyota Ultra-Compact BEV Concept Model for Business | Small Cars Club)
Μικροαυτοκίνητο Toyota Ultra-compact BEV Concept Model for Business (Toyota Ultra-Compact BEV Concept Model for Business | Small Cars Club)

Οι δυνατότητες των ηλεκτρικών ποδηλάτων φορτίου (E-CBs)

Καθώς η τρέχουσα αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ιδίως των μεγαλύτερων μοντέλων, παραμένει περιορισμένη, η προσοχή στρέφεται στην εισαγωγή μικρότερων ηλεκτρικών οχημάτων, όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα φορτίου (E-CB). Τα οχήματα αυτά συζητούνται ως μια ελκυστική επιλογή για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των αστικών μεταφορών (Lenz & Riehle, 2012). Τα E-CBs είναι ιδιαίτερα υποσχόμενα επειδή προσφέρουν μεγαλύτερη χωρητικότητα φορτίου και τη δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ποδήλατα φορτίου.

Εικόνα ενός δίτροχου ηλεκτρικού ποδηλάτου φορτίου (E-CB)
Εικόνα ενός δίτροχου ηλεκτρικού ποδηλάτου φορτίου (E-CB)

Αυτός ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, γνωστός ως "Long John", διαθέτει ένα κιβώτιο φορτίου τοποθετημένο μεταξύ των μπροστινών τροχών και του τιμονιού. Συνήθως προτιμάται από τους αγγελιοφόρους για μεταφορές από σημείο σε σημείο έναντι των τρίκυκλων.  Προκειμένου να προσδιοριστεί η πιθανή επιτυχία ενός νέου τύπου οχήματος στην αγορά εφοδιαστικής αστικών ταχυμεταφορών, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοηθούν οι τρέχουσες δομές που επηρεάζονται από τη ζήτηση τόσο για αποστολές με ποδήλατο όσο και με αυτοκίνητο.

Τυπικές δαπάνες για οχήματα σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών.
Τυπικές δαπάνες για οχήματα σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών.

Αν και οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών αποτελούν μικρότερο τμήμα του κλάδου της εφοδιαστικής σε σύγκριση με άλλους κλάδους, υπάρχει σημαντική ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες μεταφοράς υψηλής ποιότητας, ιδίως σε αστικά κέντρα με έντονη οικονομική δραστηριότητα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, το θέαμα των αγγελιοφόρων με ποδήλατο ή αυτοκίνητο στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Οι αγγελιοφόροι αυτοκινήτων και ποδηλάτων ανταγωνίζονται άμεσα μεταξύ τους, καθώς οι αγορές τους τέμνονται σε μεγάλο βαθμό χωρικά, χρονικά και όσον αφορά τα είδη των μεταφερόμενων αγαθών. Για παραδόσεις μικρής κλίμακας, όπως προϊόντα πολυμέσων, έγγραφα, ανταλλακτικά ή εργαστηριακά δείγματα, σπάνια απαιτείται το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο ενός αυτοκινήτου.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα φορτίου (E-CB) παρουσιάζουν έναν καινοτόμο τρόπο μεταφοράς για αποστολές ταχυμεταφορών. Τοποθετημένα μεταξύ ποδηλάτων και αυτοκινήτων όσον αφορά το κόστος, τη χωρητικότητα του ωφέλιμου φορτίου και την εμβέλεια, τα E-CB έχουν δυνατότητες στην αγορά. Οι αστικές περιοχές, που αντιμετωπίζουν συμφόρηση και περιορισμένη πρόσβαση λόγω περιβαλλοντικών ζωνών ή περιορισμών χρόνου παράδοσης, είναι πιθανό να προσφέρουν τις πιο υποσχόμενες ευκαιρίες για τα E-CBs. Ο βαθμός στον οποίο τα E-CB θα διεισδύσουν στις υπάρχουσες αγορές για τις μεταφορές ποδηλάτων και αυτοκινήτων ή αν θα δημιουργήσουν ένα νέο τμήμα της αγοράς, μένει να φανεί. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο η υιοθέτηση των E-CB θα επηρεαστεί από τις ευρύτερες τάσεις στην αγορά ταχυμεταφορών, ταχυμεταφορών και δεμάτων (CEP), όπως η άνοδος των παραδόσεων μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών (B2C), οι πρακτικές μικρο-συγκέντρωσης ή η ζήτηση για υπηρεσίες εφοδιαστικής υψηλής ποιότητας, όπως η παράδοση την ίδια ημέρα. (Gruber et al., 2014).

5.1. Συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα και εφοδιαστική των πόλεων του μέλλοντος

Ενότητα   B. Οργάνωση 
Θέμα  5.1 Συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα και εφοδιαστική των πόλεων του μέλλοντος
 
Σκοπός  

  • Παρουσίαση των τεχνολογικών τάσεων για την ψηφιακή μετάβαση των αστικών μεταφορών και της Συνεργατικής, Συνδεδεμένης και Αυτοματοποιημένης Κινητικότητας (CCAM).

  • Ανάλυση της δυνητικής συμβολής της CCAM στη διαμόρφωση προηγμένων προτύπων για τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων και των σχετικών προκλήσεων.  

Μαθησιακές ενότητες

  • Επικαιροποιημένες γνώσεις σχετικά με τις μελλοντικές τεχνολογικές τάσεις στην αστική κινητικότητα και τις εμπορευματικές μεταφορές.

  • Σε βάθος κατανόηση του ρόλου και των δυνατοτήτων της CCAM για την ψηφιακή και πράσινη στροφή σε αποδοτικές επιχειρήσεις ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων.

Ελέγξτε τις γνώσεις σας

Κουίζ: Ενότητα B - Θέμα 3

1 / 4

Σωστό ή λάθος;

Τα αυτόνομα οχήματα είναι αυτοκινούμενα αυτοκίνητα που μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες προσβασιμότητας και κινητικότητας.

2 / 4

Σωστό ή λάθος;

Τα ποδήλατα φορτίου και τα ρομπότ πεζοδρομίου μπορούν να συνδυαστούν για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της παράδοσης του τελευταίου μιλίου.

3 / 4

Σωστό ή λάθος;

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις πόλεις μόνο για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ιατρικές προμήθειες και επιτήρηση της κυκλοφορίας.

4 / 4

Σωστό ή λάθος;

Η εφαρμογή της αυτόνομης κινητικότητας μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταφορών, αλλά αναμένεται να αυξήσει το λειτουργικό κόστος.

Your score is

The average score is 50%

0%

5.2. Μαθαίνοντας με το παράδειγμα #2. Ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τις συνδεδεμένες και αυτοματοποιημένες μεταφορές (CAT)

Ενότητα   B. Οργάνωση
Θέμα  5.2  Μαθαίνοντας με το παράδειγμα #2. Ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τις συνδεδεμένες και αυτοματοποιημένες μεταφορές (CAT)
Σκοπός  

  • Με βάση το περιεχόμενο του σημείου 5.1, παροχή παραδειγμάτων από τη δοκιμή και την εφαρμογή συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων λύσεων αστικών εμπορευματικών μεταφορών.

  • Συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την προσαρμοστικότητα των παραδειγμάτων

Μαθησιακά αποτελέσματα  

  • Κριτική ανάλυση της τρέχουσας πρακτικής και των σχεδίων υιοθέτησης συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων λύσεων μεταφορών για υπηρεσίες ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων.

5.2.1. Εισαγωγή

Τα αυτόνομα οχήματα αποτελούν εξέχον θέμα τα τελευταία χρόνια. Οι τεχνολογίες συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων μεταφορών (CAT) διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας των μεταφορών. Διευκολύνουν την ομαλότερη ροή της κυκλοφορίας, βελτιστοποιούν τη χρήση των υποδομών και των δημόσιων συγκοινωνιών και προωθούν λύσεις πολυτροπικών μεταφορών. Η έρευνα και η καινοτομία στον τομέα των μεταφορών επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στις τεχνολογίες CAT, τόσο εντός των ιδιωτικών εταιρειών όσο και στον δημόσιο τομέα. Ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα συνδεσιμότητας και αυτοματισμού είναι ήδη πραγματικότητα, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για πιο προηγμένα επίπεδα. Πιλοτικές επιδείξεις τεχνολογιών CAT βρίσκονται σε εξέλιξη, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική ετοιμότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια σε πολύπλοκα σενάρια μεταφοράς. (Άρθρο: Συνδεδεμένες και αυτοματοποιημένες μεταφορές: Ικανότητα έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη, Σεπτέμβριος 2020, συγγραφείς: Κωνσταντίνος Γκούμας, Mitchell van Balen, Αναστάσιος Τσακαλίδης, Ferenc Pekar).

Ωστόσο, η CAT παρουσιάζει επίσης προκλήσεις σε όλους τους τρόπους μεταφοράς. Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τεχνολογιών υλικού και λογισμικού, την υποδομή οχημάτων, την επικοινωνία δεδομένων, τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και την επικύρωση αυτών των καινοτομιών μέσω δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες σε μεμονωμένα σενάρια κινητικότητας, μεταφοράς επιβατών και εφοδιαστικής εμπορευμάτων.

Στις οδικές μεταφορές, η κατανόηση και η αντιμετώπιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ οδηγών, επιβατών και άλλων χρηστών του οδικού δικτύου με αυτοματοποιημένα οχήματα είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μηχανικής. Επιπλέον, η μακροζωία του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού και των υποδομών, οι διαφορές στα κληροδοτημένα συστήματα και οι διαφορετικοί επιχειρησιακοί κανόνες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ενδέχεται να επηρεάσουν την ταχύτητα ανάπτυξης συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων συστημάτων.

Ενώ οι αυτοματοποιημένες τεχνολογίες τηλεχειρισμού έχουν δει αυξημένη υιοθέτηση στις πλωτές μεταφορές, η εφαρμογή τους επικεντρώθηκε κυρίως στις δοκιμές, με περιορισμένες παραδόσεις πλοίων που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες.

Ο χάρτης πορείας του στρατηγικού θεματολογίου έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των μεταφορών (STRIA) για τις συνδεδεμένες και αυτοματοποιημένες μεταφορές το 2019 βασίζεται και επεκτείνει τις πρωτοβουλίες έρευνας και καινοτομίας που περιγράφονται στον χάρτη πορείας STRIA CAT του 2017. Περιγράφει τις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κενών στην CAT στον ευρωπαϊκό τομέα μεταφορών. (https://trimis.ec.europa.eu)

5.2.2. Βασικές οδοί έρευνας και καινοτομίας

Ο χάρτης πορείας για τις συνδεδεμένες και αυτοματοποιημένες μεταφορές (CAT) επικεντρώνεται σε στρατηγικές δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών και στη διευκόλυνση της ταχείας εφαρμογής τους. Διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ενθαρρύνει δυνητικά μετασχηματιστικές καινοτομίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καινοτόμες υπηρεσίες μεταφορών. Επιπλέον, αυτός ο οδικός χάρτης συμβάλλει στους στόχους απαλλαγής του ευρωπαϊκού τομέα μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές, ευθυγραμμιζόμενος με τους στόχους της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα. Ο χάρτης πορείας περιγράφει συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση των κενών και την αξιοποίηση των ευκαιριών που σχετίζονται με την CAT στην Ευρώπη. Λαμβάνοντας υπόψη τις οδικές, σιδηροδρομικές και πλωτές μεταφορές, κάθε τρόπος μεταφοράς έχει ξεχωριστές χωρικές διαστάσεις, τεχνολογικές απαιτήσεις, φυσική υποδομή, ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και επιχειρηματικά και νομικά πλαίσια. (https://trimis.ec.europa.eu/)

Τρέχουσες εξελίξεις

  • Πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων και φορτηγών αναπτύσσουν και αναπτύσσουν οχήματα με υψηλότερο αυτοματισμό. Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών αυτοκινήτων είναι ήδη εξοπλισμένα με τεχνολογίες μερικής αυτοματοποίησης, και το επόμενο βήμα είναι η εισαγωγή οχημάτων όπου ο οδηγός μπορεί να επιλέξει αν θα οδηγήσει ή όχι. Αυτοματοποιημένα φορτηγά και φάλαγγες φορτηγών δοκιμάζονται σε αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη. Έχουν αποδειχθεί φιλικές προς τον χρήστη αυτοματοποιημένες έννοιες δημόσιων συγκοινωνιών. Η συνδεσιμότητα επιτρέπει και θα επεκτείνει περαιτέρω την αυτοματοποιημένη απόδοση των οχημάτων, καθιστώντας προσβάσιμες τις κατανεμημένες πληροφορίες και τα μαζικά δεδομένα.
  • Οι τεχνολογίες CAT είναι ήδη ενσωματωμένες στις σιδηροδρομικές μεταφορές, όπως τα συστήματα μετρό, σε ορισμένες πόλεις μπορούν επίσης να βρεθούν αυτοματοποιημένα συστήματα χωρίς οδηγό. Ωστόσο, λόγω του διαφοροποιημένου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού τομέα, η εφαρμογή των τεχνολογιών CAT είναι αργή και μειώνει την ανταγωνιστικότητα. Το στρατηγικό θεματολόγιο σιδηροδρομικής έρευνας και καινοτομίας και οι σχετικοί χάρτες πορείας για διάφορα μέρη των σιδηροδρομικών συστημάτων, καθώς και το πολυετές σχέδιο δράσης της πρωτοβουλίας Shift2Rail εξετάζουν διάφορες πτυχές της αυτοματοποίησης και της συνδεσιμότητας.
  • Ο αυτοματισμός των πλοίων είναι πολύ προηγμένος με τα περισσότερα σύγχρονα πλοία και σκάφη να είναι εξοπλισμένα με συστήματα όπως ραντάρ ανίχνευσης στόχων, αυτόματους πιλότους και πιλότους παρακολούθησης χρησιμοποιώντας δορυφορική τοποθέτηση. Έχουν γίνει ορισμένες επιδείξεις αυτόνομων πλοίων, αλλά η τεχνολογία εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας. Η ασφάλεια είναι ένας κύριος τομέας όπου η αυτοματοποίηση αναμένεται να προσφέρει βελτιώσεις, όπως η περαιτέρω αντιμετώπιση του ανθρώπινου παράγοντα.
    Η καλύτερη ενοποίηση των δεδομένων και η βελτιωμένη παρακολούθηση θα επιτρέψουν στην CAT να συμβάλει σε μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία και να βελτιώσει την ασφάλεια στα συστήματα μεταφορών. Ωστόσο, η ψηφιακή συνδεσιμότητα αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω βελτιώσεις με σκοπό την αύξηση της χωρητικότητας και της κάλυψης. (https://trimis.ec.europa.eu/)

5.2.3. Παραδείγματα πραγματικού κόσμου

Παραδείγματα εννοιών αυτοματοποιημένης παράδοσης αστικών εμπορευμάτων

Αυτές οι καινοτομίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της αποδοτικότητας, στη μείωση της συμφόρησης και στη βελτίωση των υπηρεσιών παράδοσης τελευταίου μιλίου σε αστικές περιοχές.

Αυτοματοποιημένα οχήματα παράδοσης

Αυτά τα οχήματα λειτουργούν σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων πεζοδρομίων, ιδιωτικών δρόμων και δημόσιων δρόμων. Εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς, όπως παράδοση στο σπίτι, κινητά ντουλάπια αποθήκευσης και περιπλανώμενα καταστήματα λιανικής. Οι θεμελιώδεις τεχνολογίες επιτρέπουν την αυτοματοποίησή τους.

(https://transportgeography.org/contents/geography-city-logistics/autonomous-vehicles-urban-deliveries/)

Ταξινόμηση αυτοματισμού για αστικές παραδόσεις:

Drones: Τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επίσης για αστικές παραδόσεις, ειδικά σε περιοχές με κυκλοφοριακή συμφόρηση ή δύσκολο έδαφος.

Η DHL EXPRESS ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΚΉ, ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ DRONE

  • Η DHL Express και η Ehang σύναψαν στρατηγική συνεργασία στην Κίνα για να πραγματοποιήσουν μια σημαντική καινοτομία στην έξυπνη εφοδιαστική

  • Η λύση περιλαμβάνει πλήρως αυτόνομη φόρτωση και εκφόρτωση και θα αυξήσει την αποδοτικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας

  • Οι εταιρείες σχεδιάζουν να αναπτύξουν περαιτέρω και να αναβαθμίσουν έξυπνες λύσεις παράδοσης με drone για παράδοση τελευταίου μιλίου

Η DHL Express, ο κορυφαίος διεθνής πάροχος υπηρεσιών ταχείας παράδοσης στον κόσμο, και η κορυφαία εταιρεία ευφυών αυτόνομων εναέριων οχημάτων στον κόσμο EHang έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για να ξεκινήσουν από κοινού μια πλήρως αυτοματοποιημένη και έξυπνη λύση έξυπνης παράδοσης drone για την αντιμετώπιση των προκλήσεων παράδοσης τελευταίου μιλίου στις αστικές περιοχές της Κίνας.

Η πρόσφατα προσαρμοσμένη διαδρομή, σχεδιασμένη αποκλειστικά για έναν πελάτη της DHL, εκτείνεται περίπου οκτώ χιλιόμετρα μεταξύ της τοποθεσίας του πελάτη και του κέντρου εξυπηρέτησης της DHL στο Liaobu, Dongguan, επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Χρησιμοποιώντας το πρωτοποριακό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) της EHang από τη νέα σειρά Falcon, αυτή η έξυπνη λύση παράδοσης drone ξεπερνά τις προκλήσεις που θέτουν οι πολύπλοκες οδικές συνθήκες και η αστική κυκλοφοριακή συμφόρηση. Συγκεκριμένα, μειώνει σημαντικά τον χρόνο παράδοσης μονής κατεύθυνσης από 40 λεπτά σε μόλις οκτώ λεπτά, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση κόστους έως και 80% ανά παράδοση. Επιπλέον, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές οδικές μεταφορές, διαθέτει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Το έξυπνο drone EHang Falcon, εξοπλισμένο με οκτώ έλικες σε τέσσερις βραχίονες, ενσωματώνει πολλαπλά πλεονάζοντα συστήματα για πλήρη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και διαθέτει έξυπνες και ασφαλείς μονάδες ελέγχου πτήσης. Οι δυνατότητες υψηλής απόδοσης περιλαμβάνουν κάθετη απογείωση και προσγείωση, ακριβές GPS και οπτική αναγνώριση, έξυπνο σχεδιασμό διαδρομής πτήσης και πλήρως αυτοματοποιημένη πτήση με συνδεσιμότητα και προγραμματισμό δικτύου σε πραγματικό χρόνο. Αυτά τα drones, ικανά να μεταφέρουν έως και 5 κιλά φορτίου ανά πτήση, απογειώνονται και προσγειώνονται σε ειδικά σχεδιασμένα έξυπνα ερμάρια που διευκολύνουν την πλήρως αυτόνομη φόρτωση και εκφόρτωση των αποστολών. Αυτά τα ντουλάπια ενσωματώνονται απρόσκοπτα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες όπως ταξινόμηση, σάρωση και αποθήκευση ταχείας αλληλογραφίας και διαθέτουν ακόμη και προηγμένες λειτουργίες όπως αναγνώριση προσώπου και σάρωση ταυτότητας.

Αυτή η καινοτόμος λύση έξυπνης παράδοσης με drone όχι μόνο ενισχύει τις δυνατότητες παράδοσης της DHL, αλλά και φέρνει επανάσταση στην εμπειρία των πελατών στον τομέα των logistics. Ανοίγει νέους δρόμους για βιώσιμη ανάπτυξη και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία. Δεδομένης της αυξανόμενης προβολής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων B2C και των υπηρεσιών παράδοσης στην Κίνα, η αξιοποίηση των drones για ταχεία παράδοση παρέχει μια έξυπνη λύση για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για χρονικά ευαίσθητες παραδόσεις, ειδικά για παράδοση τελευταίου μιλίου σε αστικές περιοχές.

Με βάση το επιτυχημένο λανσάρισμα της πρώτης πλήρως αυτοματοποιημένης, έξυπνης λύσης παράδοσης drone στην Κίνα, η DHL παραμένει προσηλωμένη στον εντοπισμό νέων διαδρομών που εξυπηρετούν πελάτες που αναζητούν προσαρμοσμένες λύσεις εξυπηρέτησης πελατών και logistics. Σε στενή συνεργασία με την EHang, η DHL στοχεύει στην ανάπτυξη μιας δεύτερης γενιάς drones στο εγγύς μέλλον, ενισχύοντας περαιτέρω την ικανότητα και την εμβέλεια για ταχεία παράδοση με drone.

(Δελτίο Τύπου: Βόννη/Guangzhou (Κίνα), 16/05/2019, https://www.dhl.com/)

DHL delivery drone
(https://www.bing.com/)

AMAZON DRONES ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΈΣ ΠΑΡΑΔΌΣΕΙΣ

Η Amazon Prime Air εργάζεται επιμελώς για την πραγματοποίηση παραδόσεων drone. Η πρόκληση έγκειται στην ταχεία παράδοση αντικειμένων στους πελάτες - γρήγορα, οικονομικά αποδοτικά και, το σημαντικότερο, με ασφάλεια - σε λιγότερο από μία ώρα. Ο τελευταίος σχεδιασμός του drone, το MK27-2, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το MK27-2 διαθέτει εξαγωνικό σχεδιασμό, παρέχοντας έξι βαθμούς ελευθερίας για σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον, οι έλικες του έχουν κατασκευαστεί σχολαστικά για να ελαχιστοποιήσουν τα ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας, με αποτέλεσμα μια πιο αθόρυβη λειτουργία.

Amazon Drone
MK27-2 το τελευταίο σχέδιο. Ο μοναδικός εξαγωνικός σχεδιασμός του παρέχει έξι βαθμούς ελευθερίας για σταθερότητα. Οι έλικες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ελαχιστοποιούν τα ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας. (Η Amazon Prime Air προετοιμάζεται για παραδόσεις drone (aboutamazon.com)

Ρομπότ πεζοδρομίου: Αυτά τα αυτόνομα ρομπότ λειτουργούν σε πεζοδρόμια και έχουν σχεδιαστεί για παραδόσεις τελευταίου μιλίου.

Ρομπότ παραδίδονται τώρα στο κρατικό πανεπιστήμιο του Μιζούρι

Αυτόνομα ρομπότ παρέχουν τώρα υπηρεσίες παράδοσης φαγητού στην πανεπιστημιούπολη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μιζούρι. Αυτά τα είκοσι ρομπότ αυτόνομης οδήγησης, που ξεκίνησαν σε συνεργασία με την Chartwells Higher Education, μπορούν να παραδώσουν γεύματα και ποτά από διάφορα εστιατόρια της πανεπιστημιούπολης, συμπεριλαμβανομένων των Einstein Bros. Bagels, Subway, Panda Express και Market Cafe 1905, σε οποιαδήποτε τοποθεσία στην κύρια πανεπιστημιούπολη. Οι χρήστες απλώς κάνουν τις παραγγελίες τους μέσω μιας εφαρμογής και ρίχνουν μια καρφίτσα που υποδεικνύει πού θέλουν να σταλεί η παράδοσή τους. Κατά την άφιξη του ρομπότ, οι χρήστες λαμβάνουν μια ειδοποίηση, συναντούν το ρομπότ και το ξεκλειδώνουν μέσω της εφαρμογής. Η διαδικασία παράδοσης διαρκεί συνήθως μόνο λίγα λεπτά, ανάλογα με τα στοιχεία μενού που παραγγέλθηκαν και την απόσταση που πρέπει να διανύσει το ρομπότ.

Στο εγγύς μέλλον, αυτή η υπηρεσία θα ενσωματωθεί επίσης με τα δολάρια φαγητού του φοιτητικού γεύματος. Αυτά τα αυτόνομα ρομπότ λειτουργούν ήδη σε πανεπιστημιουπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Bowling Green State University, του Πανεπιστημίου του Χιούστον, του Πανεπιστημίου της Γιούτα και του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο. Από την έναρξή τους, όλες οι πανεπιστημιουπόλεις έχουν επεκτείνει τον αριθμό των ρομπότ, τις επιλογές φαγητού και τις ώρες λειτουργίας για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για αυτήν την καινοτόμο λύση παράδοσης τροφίμων.

(Εταιρικά Νέα, FER Edit, 15 Σεπτεμβρίου 2022, https://www.fermag.com/articles/robots-now-delivering-at-missouri-state-university/)

Robot Delivery
(https://www.bing.com/)

Οδικά ρομπότ: Αυτά τα οχήματα χρησιμοποιούν οδικές υποδομές και μπορούν να πλοηγηθούν στους δρόμους.

Αυτοκινητόδρομοι Η Αγγλία χρησιμοποιεί ένα αυτόνομο ρομπότ για να ζωγραφίσει λευκές γραμμές.

Η Highways England εισήγαγε μια καινοτόμο λύση για την επιτάχυνση των οδικών έργων: ένα αυτόνομο ρομπότ σχεδιασμένο ειδικά για ζωγραφική γραμμής. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο που θα απαιτούσε δύο μηχανικούς την εβδομάδα, αυτό το ρομπότ εξοικονόμησης χρόνου μπορεί να επισημάνει ένα οδικό τμήμα σε μόλις τέσσερις ώρες. Αναπτύχθηκε από τον εργολάβο WJ, ο ρομποτικός προδείκτης χρησιμοποιεί τεχνολογία ακριβούς εντοπισμού θέσης για να προσδιορίσει πού πρέπει να βαφτούν λευκές γραμμές. Πρόσφατα, σηματοδότησε με επιτυχία ένα τμήμα οκτώ μιλίων του αυτοκινητόδρομου M6 στο Staffordshire μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η αποτελεσματικότητα του ρομπότ κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ των εργολάβων της Highways England, καθώς έχει επίσης αναπτυχθεί σε άλλες μεγάλες διαδρομές όπως το A14 Cambridge προς Huntingdon, M4, M1 και M60

(Richard Aucock, 2 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2020, Αυτοκινητόδρομοι Αγγλία χρησιμοποιεί ένα αυτόνομο ROBOT για να ζωγραφίσει λευκές γραμμές (motoringresearch.com)

Robot Delivery
(https://www.bing.com/)

5.2.4. Βιβλιογραφία

Συνδεδεμένες και αυτοματοποιημένες μεταφορές (άρθρο): Ικανότητα έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη, Σεπτέμβριος 2020, συγγραφείς: Κωνσταντίνος Γκούμας, Mitchell van Balen, Αναστάσιος Τσακαλίδης, Ferenc Pekar
https://trimis.ec.europa.eu

Δελτίο Τύπου: Βόννη/Guangzhou (Κίνα), 16/05/2019,
https://www.dhl.com

Company News, FER Edit, 15 Σεπτεμβρίου 2022,
https://www.fermag.com/articles/robots-now-delivering-at-missouri-state-university

Richard Aucock, 2 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2020, Αυτοκινητόδρομοι Η Αγγλία χρησιμοποιεί ένα αυτόνομο ROBOT για να ζωγραφίσει λευκές γραμμές (motoringresearch.com)

International Journal of Production Research, τόμος 59, 2021, τεύχος 7 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00207543.2021.1893970

Company News, FER Edit, 15 Σεπτεμβρίου 2022,
https://www.fermag.com/articles/robots-now-delivering-at-missouri-state-university/

https://www.aboutamazon.com/news/transportation/amazon-prime-air-prepares-for-drone-deliveries

 

Συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση της Ενότητας Β του εκπαιδευτικού προγράμματος CGG. Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε την επιτυχία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

6. Εφαρμογές ανταλλαγής μεγάλων δεδομένων και πληροφοριών για αστικά logistics

Ενότητα  Γ. Επιχείρηση
Θέμα  6. Εφαρμογές ανταλλαγής μεγάλων δεδομένων και πληροφοριών για αστικά logistics
Σκοπός  

  • Ανάλυση των κύριων εννοιών και προβληματισμών σχετικά με τα μεγάλα δεδομένα και την ανταλλαγή πληροφοριών.

  • Παρουσίαση κοινών πρακτικών στην εφαρμογή της συλλογής, διαχείρισης και κοινής χρήσης μεγάλων δεδομένων για την ενίσχυση της αστικής εφοδιαστικής.

  • Παροχή και συζήτηση παραδειγμάτων από τη χρήση της κοινής χρήσης (μεγάλων) δεδομένων σε επιχειρήσεις μεταφορών ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων.

Μαθησιακά αποτελέσματα  

  • Συνειδητοποίηση του ρόλου και των δυνατοτήτων των μεγάλων δεδομένων και της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφοδιαστική των πόλεων και τις αστικές εμπορευματικές μεταφορές.

  • Αύξηση της κατανόησης των απαιτήσεων και των προκλήσεων για τη χρήση μεγάλων δεδομένων και των επιλογών ανταλλαγής πληροφοριών για την υποστήριξη της λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων.

  • Κριτική ανάλυση της τρέχουσας πρακτικής και των τάσεων.

Ελέγξτε τις γνώσεις σας

Κουίζ: Ενότητα C - Θέμα 1

1 / 10

Πόσες μεγαλουπόλεις (πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές με πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους) προβλέπεται να υπάρχουν μέχρι το 2030;

2 / 10

Τι είδους δεδομένα χρησιμοποιούνται για βελτιστοποίηση διαδρομής σε πραγματικό χρόνο σε εφαρμογές πλοήγησης;

3 / 10

Ποια τεχνολογία επιτρέπει στους ταξιδιώτες να αλλάζουν ψηφιακά μεταξύ παρόχων κινητής τηλεφωνίας χωρίς να αλλάζουν φυσικές κάρτες SIM;

4 / 10

Από το 2023, ποιο είναι το εκτιμώμενο παγκόσμιο ποσοστό διείσδυσης smartphone;

5 / 10

  1. Ποιος από τους παρακάτω ΔΕΝ αναφέρεται ως ένας από τους παίκτες κινητικότητας στις παγκόσμιες πόλεις;

6 / 10

Σύμφωνα με το κείμενο, ποιο από τα παρακάτω ΔΕΝ αναφέρεται ως χαρακτηριστικό του μέλλοντος των μεταφορών που βασίζεται σε μεγάλα δεδομένα;

7 / 10

Ποια αναδυόμενη ενσωμάτωση τεχνολογίας ενεργοποιείται από την απρόσκοπτη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των παρόχων;

8 / 10

Πώς μπορούν τα μεγάλα δεδομένα να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ισότητας των μεταφορών;

9 / 10

Ποια είναι η βασική χρήση των μαζικών δεδομένων για τη βελτίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού;

10 / 10

Ποιος τρόπος μεταφοράς επωφελείται από την αντιστοίχιση οδηγού-επιβάτη σε πραγματικό χρόνο που ενεργοποιείται από μεγάλα δεδομένα;

Your score is

The average score is 25%

0%

7.1. Πράσινες υπηρεσίες ταχυμεταφορών/ταχυδρομείο/διανομές: Μεταφορικές εργασίες

Ενότητα  Γ. Επιχείρηση
Θέμα   7.1 Πράσινες υπηρεσίες ταχυμεταφορών/ταχυδρομείο/διανομές: Μεταφορικές εργασίες
Σκοπός  

  • Παρουσίαση διαφορετικών μεθόδων και προσεγγίσεων για την επίτευξη του οικολογικού προσανατολισμού των μεταφορών ταχυμεταφορών/ταχυδρομείων/παραδόσεων.

  • Ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων στην αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα των μεταφορών με διάφορες μεθόδους.

Μαθησιακά αποτελέσματα  

  • Εμπεριστατωμένη γνώση μιας σειράς εναλλακτικών λύσεων για το πρασίνισμα των διαφόρων μεταφορών.

  • Κατανόηση των πρακτικών ζητημάτων και προβληματισμών για την εφαρμογή των πράσινων μεταφορών.

Οι υπηρεσίες μεταφορών προσπαθούν να γίνουν όλο και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν ανάλογα με τους στόχους τους, το μέγεθος των εταιρειών καθώς και τις απαιτήσεις κάθε περιοχής. Παρακάτω θα παρουσιαστούν μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες παράδοσης, ταχυμεταφορών και ταχυδρομείων.

7.1.1. Κοινοπραξία ως μέθοδος μείωσης περιττών διαδρομών.

Μια ευρέως διαδεδομένη υπηρεσία παράδοσης είναι αυτή της παράδοσης τροφίμων. Ορισμένες διαδικτυακές εταιρείες παράδοσης τροφίμων, προσπαθούν να συνδέσουν αποτελεσματικά τους πελάτες με μια ευρεία επιλογή εστιατορίων χρησιμοποιώντας έναν στόλο ταχυμεταφορών. Αυτό είναι κάτι που κάθε εταιρεία ταχυμεταφορών προσπαθεί να επιτύχει. Ο στόχος είναι να ταιριάξει κάθε courier με όσο το δυνατόν περισσότερες παραγγελίες και παρόλα αυτά, να διατηρήσει την υπηρεσία παράδοσης γρήγορη, αξιόπιστη και φιλική προς το περιβάλλον.

Η κύρια στρατηγική είναι η ομαδοποίηση παραγγελιών που επιτρέπει στους ταχυμεταφορείς να χειρίζονται πολλαπλές παραλαβές και παραδόσεις σε μία μόνο διαδρομή.

Ο καλύτερος τρόπος για τις εταιρείες να επιτύχουν τέτοιους στόχους είναι να ενσωματώσουν λογισμικό σχεδιασμού διαδρομών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Χρησιμοποιώντας αυτό το είδος τεχνολογίας, οι ταχυμεταφορείς έχουν πρόσβαση σε συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο για να καθορίσουν τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές για τους ταχυμεταφορείς για να διασφαλίσουν ότι οι πολλαπλές παραδόσεις μπορούν να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με την πιο αποτελεσματική σειρά. Το λογισμικό βελτιστοποίησης διαδρομών επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προγραμματίζουν παραδόσεις πολλαπλών στάσεων, υπολογίζοντας τη συντομότερη διαδρομή και την πιο αποτελεσματική παραγγελία. Αυτό το είδος τεχνολογίας βοηθά τις εταιρείες να μειώσουν το χρόνο και τους πόρους που δαπανώνται για κάθε παράδοση. Αυτό ελαχιστοποιεί πολύ το αποτύπωμα άνθρακα μειώνοντας τις περιττές διαδρομές και καθιστά επίσης τη διαδικασία παράδοσης πιο βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κοινοπραξία φαίνεται να είναι μια έξυπνη λύση για τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Η κοινπραξία περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους μεταφοράς και σχετίζεται με τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών παράδοσης και καθημερινών πολιτών. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν προσωπικά οχήματα και δημόσιες συγκοινωνίες. Μερικές φορές σε αυτό το είδος διαχείρισης παράδοσης, οι ταχυμεταφορείς  είναι φυσικά πρόσωπα που παραδίδουν δέματα ως δευτερεύουσα δραστηριότητα καθώς ταξιδεύουν από το ένα μέρος στο άλλο. Ένας τύπος παράδοσης κοινοπραξίας  μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση αυτοκινήτου αντί μοτοσικλετών, ανάλογα με την ανάγκη. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση του αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται πιο επιβλαβής για το περιβάλλον από τη χρήση μοτοσικλέτας. Σύμφωνα με μια μελέτη, υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς η περιορισμένη χωρητικότητα μιας μοτοσικλέτας αναγκάζει τον οδηγό να κάνει πολύ περισσότερες διαδρομές από ό, τι θα έκανε σε ένα αυτοκίνητο και τελικά καταναλώνει περισσότερο χρόνο καίγοντας καύσιμα στο δρόμο.

Ένας άλλος τρόπος που συνιστάται είναι η αξιοποίηση ταξί, καθημερινών γραμμών λεωφορείων ή σιδηροδρομικών γραμμών για παράδοση μέσω πλήθους. Στην περίπτωση αυτή, οι εταιρείες ταχυμεταφορών επιτρέπουν στους ταχυμεταφορείς να ταξιδεύουν με λεωφορείο σε διαφορετικές ζώνες, όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο εισιτήριο. Επιλέγοντας να παραδίδουν δέματα με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις παράδοσης μειώνουν τη ρύπανση και την κυκλοφορία χρησιμοποιώντας μεταφορές που ήδη υπάρχουν. Αυτή η προσέγγιση δείχνει έναν αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης του τρόπου παράδοσης των πακέτων στις μεγάλες πόλεις, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να βρούμε πιο έξυπνους, πιο βιώσιμους τρόπους για να λύσουμε τις προκλήσεις της παράδοσης των πακέτων στον τελικό προορισμό τους.

7.1.2. Πράσινα οχήματα όπως ηλεκτρικά οχήματα και drones ως φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεσματική λύση

Μια άλλη μέθοδος για τον οικολογικό προσανατολισμό των υπηρεσιών ταχυμεταφορών/ταχυδρομείου/παράδοσης που προτείνεται είναι η μεταφορά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων. Η μετάβαση προς τη φιλική προς το περιβάλλον αστική εφοδιαστική καθίσταται προτεραιότητα παγκοσμίως. Τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και τα drones γίνονται βασικός παράγοντας για να καταστήσουν την παράδοση, την ταχυμεταφορά και την ταχυδρομική εφοδιαστική πιο αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον. Το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά οχήματα υπάρχει από τη δεκαετία του 1970, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα της ποιότητας του αέρα, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα μειώνοντας την τοπική ρύπανση του μονοξειδίου του άνθρακα, των οξειδίων του αζώτου και των αιωρούμενων σωματιδίων. Η ενσωμάτωση των ηλεκτρικών οχημάτων στους υπάρχοντες στόλους οχημάτων παράδοσης υπόσχεται όχι μόνο να ανακουφίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές αστικές εμπορευματικές μεταφορές. Αυτό τους καθιστά μια συναρπαστική επιλογή για την αστική εφοδιαστική και για τις παραδόσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου υπάρχει δραματική αύξηση του όγκου τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τον Covid-19.

Ο πρωταρχικός στόχος των υφιστάμενων εταιρειών ταχυμεταφορών θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εμπλουτισμό του σημερινού στόλου τους με ηλεκτρικά οχήματα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί με προσεκτικό σχεδιασμό, έτσι ώστε το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων να μπορεί να αποσβεστεί γρήγορα, επιτρέποντας τον πολλαπλασιασμό τους. Αναμφίβολα, το κόστος αγοράς τέτοιων οχημάτων, καθώς και η διαδικασία χρέωσής τους, είναι σημαντικά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο σχεδιασμός να είναι τέτοιος ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως αυτά τα οχήματα, απασχολώντας τα σε διαδρομές που μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες φόρτισής τους, επιτρέποντας τελικά στις εταιρείες να επωφεληθούν και να ενισχύουν συνεχώς τον στόλο τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί στην εφοδιαστική ψυκτικής αλυσίδας, καθώς είναι ένας τύπος υπηρεσίας μεταφοράς που συμβάλλει σημαντικά στη ρύπανση του περιβάλλοντος λόγω των σημαντικών εκπομπών αερίων.

electric van

Όσο για τα drones, είναι σίγουρα μια πολλά υποσχόμενη λύση για τη μείωση της οδικής κυκλοφορίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων παράδοσης τελευταίου μιλίου.

Χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα που αναφέρεται στη βιβλιογραφία από τους Boysen et al., τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τελικό στάδιο της παράδοσης. Μια καινοτόμος προσέγγιση περιλαμβάνει τη χρήση φορτηγών ως κινητών κέντρων διανομής από τα οποία απογειώνονται τα drones για την παράδοση των δεμάτων στον προορισμό τους και στη συνέχεια την επιστροφή. Αυτή η πρακτική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Μείωση του κόστους παράδοσης με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας παράδοσης και την ελαχιστοποίηση της ανάγκης για παραδοσιακές μεθόδους παράδοσης.
  • Αποτρέπει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, επιτρέποντας ταχύτερους χρόνους παράδοσης και μειώνοντας τις καθυστερήσεις που προκαλούνται από την οδική κυκλοφορία.
  • Φτάνει εύκολα σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, όπου τα παραδοσιακά οχήματα παράδοσης ενδέχεται να δυσκολευτούν να παραδώσουν.
  • Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς τα drones μπορούν να έχουν ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα, συμβάλλοντας σε χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και λιγότερη ρύπανση.

advantages of drone delivery

7.1.3. Παράδοση κατ' απαίτηση

Το On-Demand Delivery (ODD) είναι μια έξυπνη κίνηση για εταιρείες που ωφελεί σημαντικά τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησης όσο και την ικανοποίηση των πελατών. Οι ανεπιτυχείς παραδόσεις αυξάνουν το αποτύπωμα άνθρακα των εταιρειών λόγω των επιπλέον ταξιδιών που πραγματοποιούνται και δημιουργούν επίσης πρόσθετο κόστος. Με την εφαρμογή της μεθόδου ODD, οι εταιρείες επιτρέπουν μια πιο αποτελεσματική διαδικασία παράδοσης που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους βιωσιμότητας και βελτιώνει τη συνολική εμπειρία του πελάτη.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά πλεονεκτήματα της προσφοράς ODD:

  • Ευελιξία στην παράδοση: Οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν τον ακριβή χρόνο και τόπο για τις παραδόσεις τους. Αυτή η ευελιξία μειώνει πολύ την περίπτωση αποτυχημένων παραδόσεων.
  • Προσαρμοσμένες επιλογές παράδοσης:

    • Τόπος γείτονα: Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να αφήσουν τα δέματά τους με ασφάλεια σε έναν γείτονα, διασφαλίζοντας ότι τα αντικείμενά τους παραλαμβάνονται ακόμη και κατά την απουσία τους.
    • Θυρίδες δεμάτων: Η χρήση ασφαλών θυρίδων δεμάτων σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να παραλάβουν τα αντικείμενά τους με την άνεσή τους χωρίς να ανησυχούν για το σπίτι για την παράδοση.
    • Εναλλακτική διεύθυνση: Η προσφορά της επιλογής παράδοσης σε μια εναλλακτική διεύθυνση, όπως ένας χώρος εργασίας, εγγυάται ότι οι πελάτες λαμβάνουν τα δέματά τους με την πρώτη προσπάθεια.

  • Ενισχυμένη αφοσίωση πελατών: Παρέχοντας μια υπηρεσία ODD, όχι μόνο ικανοποιείτε αλλά υπερβαίνετε τις προσδοκίες των πελατών, προωθώντας μια ισχυρότερη σύνδεση και αφοσίωση στην επωνυμία σας.
  • Μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα: Οι επιτυχημένες παραδόσεις για πρώτη φορά σημαίνουν λιγότερα ταξίδια, μειώνοντας άμεσα τις εκπομπές άνθρακα της επιχείρησής σας υποστηρίζοντας τις προσπάθειες βιωσιμότητας.Η ενσωμάτωση της παράδοσης κατ 'απαίτηση στις υπηρεσίες τους καθιστά την επιχείρηση ως πελατοκεντρική και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη και επίσης εξορθολογίζει τις διαδικασίες παράδοσης για καλύτερη αποτελεσματικότητα και μειωμένο κόστος. Είναι μια συνολική νίκη για το περιβάλλον, τους πελάτες και την εταιρεία.

7.1.4. Οικολογική οδήγηση

Η οικολογική οδήγηση δίνει έμφαση στην οικονομία καυσίμου και ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της οδήγησης. Αφορά όλες τις διαδρομές, είτε λειτουργούν φορτηγά μεγάλων αποστάσεων είτε μετακινούνται καθημερινά. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε αρκετές απλές τεχνικές αντίκτυπου. Υιοθετώντας την οικολογική οδήγηση, οι εταιρείες μεταφορών εξοικονομούν κόστος καυσίμων και συμβάλλουν σε έναν πιο πράσινο πλανήτη. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που πρέπει να ακολουθήσετε:

Ομαλές λειτουργίες: Αυτή η μέθοδος αφορά την αποφυγή γρήγορων εκκινήσεων και στάσεων. Αντ 'αυτού, επικεντρωθείτε στην ομαλή επιτάχυνση και το φρενάρισμα απαλά. Βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου ενώ παράλληλα μειώνει τη φθορά του οχήματος.

Διατήρηση βέλτιστης ταχύτητας: Οδηγείτε με μέτρια ταχύτητα. Η υπερβολική ταχύτητα καταναλώνει περισσότερα καύσιμα. Διατηρώντας τη βέλτιστη ταχύτητα, ο οδηγός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση καυσίμου του οχήματος.

Συντήρηση πίεσης ελαστικών: Η διατήρηση των δεσμών σωστά φουσκωμένων είναι μια μικρή αλλά κρίσιμη πτυχή της οικολογικής οδήγησης. Το υποφουσκωμένο ελαστικό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου λόγω υψηλότερης αντίστασης κύλισης.

Αποτελεσματικός σχεδιασμός διαδρομής: Πριν ξεκινήσετε την οδήγηση, οι οδηγοί θα πρέπει να μάθουν να σχεδιάζουν τη διαδρομή τους για να αποφύγουν τη βαριά κυκλοφορία και να μειώσουν την απόσταση ταξιδιού. Η χρήση εφαρμογών GPS και κυκλοφορίας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των πιο γρήγορων διαδρομών και στην αποφυγή συμφόρησης.

Τακτική συντήρηση οχήματος: Ένα καλά συντηρημένο όχημα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και εκπέμπει λιγότερους ρύπους. Ο τακτικός έλεγχος και η συντήρηση μπορούν να αποτρέψουν μεγαλύτερα προβλήματα στη γραμμή και να διασφαλίσουν ότι το όχημα λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο καθαρά.

Διερεύνηση εναλλακτικών καυσίμων και οχημάτων: Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών πρέπει να εξετάσουν τη χρήση οχημάτων που λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα ή ακόμα και ηλεκτρικά οχήματα. Αυτές οι επιλογές μπορούν να μειώσουν δραματικά το αποτύπωμα άνθρακα.

Με την ενσωμάτωση αυτού του είδους πρακτικών οικολογικής οδήγησης στις καθημερινές τους συνήθειες οδήγησης, οι εταιρείες ταχυμεταφορών όχι μόνο θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά θα έχουν επίσης μια πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη εμπειρία οδήγησης.

7.1.5. Δεξιές στροφές ως μέθοδος οικολογικής οδήγησης

Σε σχέση με την οικολογική οδήγηση, οι εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν αρχίσει να υιοθετούν μια μέθοδο που περιλαμβάνει την επιλογή διαδρομών με δεξιές στροφές αντί για αριστερές στροφές. Ο λόγος πίσω από αυτή τη μέθοδο είναι ότι οι δεξιές στροφές, σε χώρες όπου η κυκλοφορία οδηγεί στη δεξιά πλευρά του δρόμου, είναι ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεξιές στροφές συνήθως αποφεύγουν τη διασταύρωση διαδρομών με επερχόμενη κυκλοφορία, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο συγκρούσεων και μειώνει τον χρόνο αναμονής στα φανάρια. Αυτή η στρατηγική επιλογή βελτιώνει την ομαλότητα και την ταχύτητα της διαδρομής παράδοσης, οδηγώντας σε αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και, κατά συνέπεια, σε χαμηλότερες εκπομπές CO2.

Επιπλέον, η αποφυγή αριστερών στροφών και η προτίμηση δεξιών στροφών συμβάλλει επίσης στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς διατηρεί τη ροή της κυκλοφορίας ομαλότερη και πιο συνεχή. Αυτό δε συμβάλλει σε ταχύτερους χρόνους παράδοσης και ενισχύει τη συνολική ασφάλεια των οδηγών ταχυμεταφορών και του ευρύτερου κοινού. Με την ενσωμάτωση τέτοιων στρατηγικών στον προγραμματισμό των διαδρομών τους, οι εταιρείες ταχυμεταφορών μπορούν να επιτύχουν μια πιο αποτελεσματική διαδικασία διανομής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την τήρηση των προθεσμιών παράδοσης και τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ικανοποίησης των πελατών. Αυτή η στρατηγική, που έχει ήδη υιοθετηθεί από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, αποτελεί μέρος ευρύτερων προσπαθειών για την προώθηση πιο πράσινων και πιο βιώσιμων πρακτικών διανομής στον τομέα των μεταφορών. Αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο προσεκτικός σχεδιασμός διαδρομών και οι τεχνικές οικολογικής οδήγησης μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργική απόδοση.

7.1.6. Ποδήλατα φορτίου

Τα ποδήλατα φορτίου αναδεικνύονται ως μια εξαιρετικά αποτελεσματική λύση για τις εταιρείες ταχυμεταφορών με στόχο την υιοθέτηση πιο πράσινων πρακτικών. Η δημοτικότητά τους στον κλάδο των μεταφορών αυξάνεται λόγω των σημαντικών περιβαλλοντικών οφελών και της λειτουργικής αποτελεσματικότητάς τους, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές. Τα ποδήλατα φορτίου υπερέχουν στο να κάνουν παραδόσεις μικρών αποστάσεων ταχύτερες από τα παραδοσιακά οχήματα, κάνοντας ελιγμούς μέσα από στενούς χώρους της πόλης με ευκολία. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, μπορούν να παρακάμψουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση χρησιμοποιώντας ποδηλατόδρομους, πάρκα και άλλες συντομεύσεις που δεν είναι προσβάσιμες σε μεγαλύτερα οχήματα. Αυτό όχι μόνο επιταχύνει τους χρόνους παράδοσης, αλλά μειώνει επίσης σημαντικά τις εκπομπές και την ηχορύπανση. Επιπλέον, τα ποδήλατα φορτίου εξαλείφουν το χρόνο και την ταλαιπωρία που σχετίζεται με την εύρεση στάθμευσης, η οποία είναι συχνά μια σημαντική πρόκληση σε πολυσύχναστες περιοχές της πόλης. Με την ενσωμάτωση ποδηλάτων φορτίου στον στόλο διανομής τους, οι εταιρείες ταχυμεταφορών μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους, να συμβάλουν στη μείωση της αστικής συμφόρησης και να υποστηρίξουν ένα καθαρότερο και πιο ήσυχο αστικό περιβάλλον. Αυτή η βιώσιμη προσέγγιση στην παράδοση ευθυγραμμίζεται καλά με την αυξανόμενη περιβαλλοντική συνείδηση και την ώθηση για πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις πολεοδομικού σχεδιασμού και μεταφορών.

Τα ποδήλατα φορτίου αλλάζουν το παιχνίδι όταν πρόκειται για την παράδοση αγαθών γύρω από την πόλη. Ας δούμε τι τους κάνει τόσο ξεχωριστούς:

  • Ευελιξία και ταχύτητα: Το μικρό τους μέγεθος επιτρέπει γρήγορη πλοήγηση σε δρόμους με κυκλοφοριακή συμφόρηση και ευκολότερη στάθμευση κοντά σε προορισμούς παράδοσης.
  • Φιλικό προς το περιβάλλον: Κινούνται ηλεκτρικά, με αποτέλεσμα ελάχιστο θόρυβο και μηδενικές άμεσες εκπομπές.
  • Οικονομικά αποδοτικό: Χαμηλότερο κόστος απόκτησης και συντήρησης σε σύγκριση με τα παραδοσιακά φορτηγά παράδοσης.

Η χρήση αυτών των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων ως μεθόδου παράδοσης, είναι ένας σοβαρός τρόπος για να μειωθεί η ρύπανση και να γίνουν οι παραδόσεις τελευταίου μιλίου πιο έξυπνες.

7.1.7. Συνεργασία με άλλους συνεργάτες παράδοσης

Η συνεργασία με συνεργάτες logistics είναι ένας έξυπνος τρόπος για τις επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στις μεταφορές να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και να ενισχύσουν τη λειτουργική αποδοτικότητα. Αυτός ο τύπος συνεργασίας επιτρέπει την κοινή χρήση μεταφορικών πόρων, οδηγώντας σε μια φιλικότερη προς το περιβάλλον προσέγγιση στη διακίνηση πακέτων.

Βασικές στρατηγικές για φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές:

  • Κοινή χρήση πόρων: Στον κλάδο των μεταφορών, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν για να μοιραστούν τους πόρους και τις δυνατότητες μεταφοράς, γεγονός που μειώνει αποτελεσματικά τον αριθμό των απαραίτητων διαδρομών. Αυτή η στρατηγική όχι μόνο ελαχιστοποιεί την κατανάλωση καυσίμου, αλλά και μειώνει τις εκπομπές, συμβάλλοντας στους στόχους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ταυτόχρονα, διατηρεί την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας βελτιστοποιώντας τη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο βοηθά στην εξοικονόμηση κόστους, αλλά προωθεί επίσης μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία εφοδιαστικής.
  • Αποστολές συν-προσγείωσης: Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει διαφορετικές εταιρείες που συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα οχήματά τους είναι πλήρως φορτωμένα με συνδυασμένες αποστολές. Με τη μεγιστοποίηση της χωρητικότητας του οχήματος μειώνεται ο συνολικός αριθμός των απαιτούμενων ταξιδιών, γεγονός που μειώνει τις εκπομπές ρύπων και το λειτουργικό κόστος. Επίσης, οι εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για οικολογικό προσανατολισμό συγχωνεύοντας τις οδούς μεταφοράς τους. Η κοινή χρήση διαδρομών επιτρέπει την παράδοση αγαθών στην ίδια περιοχή με ελαχιστοποιημένα ταξίδια, εξοικονομώντας έτσι καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Όλες αυτές οι στρατηγικές οδηγούν τις εταιρείες ταχυμεταφορών να ελαχιστοποιήσουν τα ταξίδια και να βελτιστοποιήσουν τον προγραμματισμό διαδρομών και στη συνέχεια να μειώσουν την ποσότητα CO2 και άλλων ρύπων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Επίσης, η κοινή χρήση των μεταφορικών πόρων εξασφαλίζει μια πιο αποτελεσματική διαδικασία εφοδιαστικής, μειώνοντας τη ζήτηση για πρόσθετα οχήματα και, ως εκ τούτου, εξοικονομώντας ενέργεια και υλικά.

7.1.8. Βιβλιογραφία

British Business Bank - Πράσινη εφοδιαστική - στρατηγικές για φιλική προς το περιβάλλον παράδοση
Πράσινη εφοδιαστική - στρατηγικές για φιλική προς το περιβάλλον παράδοση - British Business Bank (βρετανική- business-bank.co.uk)

Ιστοσελίδα DHL, 2023
Αγκαλιάζοντας την Πράσινη Εφοδιαστική: Μια βιώσιμη προσέγγιση για επιχειρηματική επιτυχία | Ανακαλύψτε την DHL

Simoni, Μ. Δ., &; Winkenbach, Μ. (2023). Crowdsourced on-demand food delivery: Ένας αλγόριθμος ομαδοποίησης και ανάθεσης παραγγελιών
Συγκοινωνιακή έρευνα μέρος Γ, 149, 104055
https://doi.org/10.1016/j.trc.2023.104055

Koncova, D., Kremenova, Ι., &; Fabus, J. (2023). Μια περιπτωσιολογική μελέτη για τη δημιουργία μιας κοινής αποθήκης για πολλούς ταχυδρομικούς φορείς για να εξασφαλιστεί το τελευταίο μίλι στη Σλοβακία. Έρευνα μεταφορών Procedia, 74, 3-10.
https://doi.org/10.1016/j.trpro.2023.11.103

Chen, W., Zhang, D., Van Woensel, T., Xu, G., &; Guo, J. (2023). Πράσινη δρομολόγηση οχημάτων με χρήση μικτών στόλων για διανομή ψυκτικής αλυσίδας. Έμπειρα Συστήματα με Εφαρμογές, 233, 120979.
https://doi.org/10.1016/j.trc.2023.104055

Iwan, S., Nürnberg, M., Jedliński, M., &; Kijewska, K. (2021). Αποδοτικότητα των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων στις παραδόσεις τελευταίου μιλίου – μελέτη περίπτωσης Szczecin. Βιώσιμες πόλεις και κοινωνία, 74, 103167. Νοέμβριος 2021.
https://doi.org/10.1016/j.scs.2021.103167

Ιστότοπος DHL, On Demand Delivery, (2024)
Αρχή φόρμας
DHL Express - Παράδοση κατ 'απαίτηση

Coloma, J. F., García, Μ., Fernández, G., &; Monzón, Α. (2021). Περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οικολογικής οδήγησης στην παράδοση με ταχυμεταφορές. Βιωσιμότητα, 13 (3), 1415.
https://doi.org/10.3390/su13031415

Τοποθεσία Bringg, Green Logistics: Strategies for Eco-Friendly Delivery, (2021)
Green Logistics: Στρατηγικές για φιλική προς το περιβάλλον παράδοση - Bringg

Friedel Sehlleier, Επισκόπηση περιεχομένου Εργαλειοθήκη Ecodriving φορτηγών, τοποθεσία μεταφοράς Chanfing
https://changing-transport.org/toolkits/ecodriving/

Γιατί οι οδηγοί της UPS δεν στρίβουν αριστερά και μάλλον δεν πρέπει ούτε εσείς, Ο ιστότοπος συνομιλίας
(theconversation.com)

Αθανασόπουλος, Κ., Χατζηιωάννου, Ι., Μπούτση, Α.-Μ., Τσιγγενόπουλος, Γ., Σοϊλή, Σ., Χλίβερου, Ρ., Πετράκου, Ζ., Παπανικολάου, Ε., Καρολεμέας, Χ., Κούρμπα, Ε., Παπαδάκη, Κ., Τζίκα, Ε., Ιωαννίδης, Χ., Πότσιου, Χ., &; Βλαστός, Τ. (2024). Ενσωμάτωση ποδηλάτων φορτίου και drones σε παραδόσεις τελευταίου μιλίου: Πληροφορίες από πιλοτικές παραδόσεις σε πέντε ελληνικές πόλεις. Βιωσιμότητα, 16 (3), 1060. https://doi.org/10.3390/su160310606

Heather Reinblatt, 6 Στρατηγικές για βιώσιμη παράδοση τελευταίου μιλίου, Get Circuit site
Στρατηγικές για βιώσιμη παράδοση τελευταίου μιλίου (getcircuit.com)

Ελέγξτε τις γνώσεις σας

Κουίζ: Ενότητα C - Θέμα 2

1 / 10

Η συνεργασία με τους εταίρους παράδοσης δεν επηρεάζει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

2 / 10

Η οικολογική οδήγηση περιλαμβάνει τεχνικές όπως η ομαλή οδήγηση και το σωστό φούσκωμα των ελαστικών για την εξοικονόμηση καυσίμων.

3 / 10

Η παράδοση κατ' απαίτηση επιτρέπει στους πελάτες να επιλέξουν την ώρα και την τοποθεσία παράδοσης.

4 / 10

Τα ηλεκτρικά οχήματα συμβάλλουν στη μείωση της αστικής ρύπανσης.

5 / 10

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση των διαδρομών παράδοσης λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.

6 / 10

Σε τι συμβάλλει η "δρομολόγηση με δεξιά στροφή" στη διανομή εφοδιασμού;

7 / 10

Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα των ποδηλάτων φορτίου στις αστικές παραδόσεις;

8 / 10

Ποιο είναι ένα πλεονέκτημα της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την παράδοση;

9 / 10

Ποιες από τις ακόλουθες μεθόδους μεταφοράς μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ταχυμεταφορείς για να μειώσουν τη ρύπανση και την κυκλοφορία;