Couriers Go Green

Noi Servicii de Mobilitate: Soluții și modele de afaceri pentru transportul urban

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Învățarea prin exemplu #1. Schimb de bune practici privind Noile Servicii de Mobilitate  (NSM)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Introducere

În țările în curs de dezvoltare, distribuția urbană a mărfurilor se bazează în mare măsură pe vehiculele rutiere, ceea ce duce la congestionarea frecventă a traficului, parcări inadecvate și zone insuficiente de încărcare și descărcare, toate acestea împiedicând eficiența. Promovată la nivel mondial ca o strategie durabilă, distribuția urbană a mărfurilor prin moduri ecologice are un potențial semnificativ de reducere a congestionării și a poluării rezultate din practicile actuale de distribuție a mărfurilor (Singh & Gupta, 2020).

Alianța pentru Decarbonizarea Transporturilor prezintă 15 provocări distincte pentru realizarea transportului urban de marfă cu emisii zero și propune două sau mai multe soluții pentru abordarea fiecărei provocări. În timp ce unele soluții se concentrează asupra progreselor tehnologice, cum ar fi achiziționarea, utilizarea și încărcarea vehiculelor electrice cu baterii, majoritatea vizează remedii pentru barierele structurale și practicile comportamentale. În mod similar, Maxner, Dalla Chiara și Goodchild (2022) clasifică diferitele strategii de decarbonizare pentru transportul urban de marfă în trei grupe:

 1. tehnologia vehiculelor,
 2. strategii operaționale, și
 3. intervenții ale administrației municipale.

În plus, Forumul Economic Mondial oferă o prezentare cuprinzătoare a 24 de intervenții prioritizate menite să faciliteze tranziția ecosistemului de livrare pe ultimul kilometru. Aceste intervenții includ aspecte precum modificarea vehiculelor, metode de livrare sigure, deplasarea clienților, eforturi de consolidare, ajustări ale ultimului traseu și îmbunătățiri ale mediului de livrare. Împreună, aceste publicații prezintă gama variată de abordări pentru promovarea tranzițiilor durabile în transportul urban de marfă și oferă numeroase exemple de inovații tehnologice și schimbări de comportament (Ystmark Bjerkan & Babri, 2024).

Figura 1. Schimbările tehnologice și comportamentale favorizează schimbări durabile în transportul urban de marfă (Ystmark Bjerkan & Babri, 2024).
Figura 1. Schimbările tehnologice și comportamentale favorizează schimbări durabile în transportul urban de marfă (Ystmark Bjerkan & Babri, 2024).

Schimbările tehnologice presupun în primul rând înlocuirea unei tehnologii cu alta. În domeniul transportului urban de marfă, acest lucru ar putea implica înlocuirea dubițelor și camioanelor alimentate cu combustibili fosili cu vehicule electrice, vehicule alimentate cu combustibili alternativi, vehicule Euro6 sau biciclete cargo. Cercetările anterioare au explorat pe larg noile tehnologii și vehicule pentru transportul urban de marfă. Bicicletele electrice sunt propuse ca substitut pentru vehicule atunci când este fezabil din punct de vedere al limitării vitezei și capacității (Bosona, 2020). În timp ce utilizarea dronelor pentru livrarea de mărfuri a fost investigată în principal în zonele rurale, există potențial pentru livrarea pe bază de drone și în mediul urban.

Cercetarea în domeniul managementului operațiunilor, al managementului lanțului de aprovizionare și al ingineriei industriale a explorat în mod predominant metodele de optimizare a practicilor operaționale. Aceste metode includ maximizarea factorului de încărcare, optimizarea rutelor și ajustarea dimensiunilor loturilor (Pan et al., 2021). În plus, studiile au demonstrat că livrarea în afara orelor de program poate reduce efectiv emisiile din transportul urban de marfă (Holguín-Veras et al., 2018).

Utilizarea vehiculelor electrice ușoare de transport marfă (LEFVs) (Díaz-Ramírez et al., 2023)

Integrarea vehiculelor electrice ușoare de marfă (LEFV) reprezintă un pas fundamental către realizarea unei rețele de distribuție urbană mai durabile, dar se confruntă cu numeroase provocări nerezolvate. Printre acestea se numără:

 1. i) Determinarea combinației optime de tehnologii pentru vehicule (cum ar fi combustibilul și energia electrică) pentru a se alinia la infrastructura de mobilitate urbană actuală și viitoare (inclusiv benzile de circulație, stațiile de încărcare și disponibilitatea energiei electrice)).
 2. ii) Stabilirea unor locații strategice pentru centrele urbane de distribuție pentru a sprijini eficient operațiunile din regiunea desemnată.

iii) îmbunătățirea performanțelor LEFV pentru a reduce costurile operaționale și pentru a atenua emisiile de poluanți atmosferici, congestionarea traficului și nivelurile de zgomot în zonele urbane.

 1. iv) Elaborarea unor strategii de comunicare eficiente pe baza experiențelor anterioare de punere în aplicare.

Se preconizează că bicicletele și triciclurile de marfă cu asistență electrică, denumite în continuare vehicule electrice ușoare de marfă (LEFV), vor prezenta performanțe superioare în distribuția pe ultimul kilometru. Acest lucru este evidențiat de reducerea timpilor și a costurilor de parcare, de reducerea cheltuielilor de proprietate, de îmbunătățirea fiabilității livrării, de reducerea numărului de coliziuni grave și de reducerea emisiilor de poluanți atmosferici. Cu toate acestea, utilizarea lor implică și anumite limitări, în special în ceea ce privește dimensiunea zonei de livrare, lungimea traseului, densitatea cererii, provocările topografice și constrângerile de reglementare. În conformitate cu exemplul european, guvernele din America Latină alocă, de asemenea, resurse pentru îmbunătățirea infrastructurii urbane favorabile bicicletelor, inclusiv extinderea pistelor pentru biciclete. Aceste investiții vizează promovarea metodelor de transport ecologice, în special în zonele dens populate.

Maximizarea avantajelor vehiculelor electrice (VE) în logistică se bazează pe recunoașterea nuanțelor diferitelor contexte (EUFAL, 2022). Astfel, în 2020 a fost inițiată inițiativa europeană EUFAL (European Electric Urban Freight and Logistics). Aceasta servește drept platformă de partajare a cunoștințelor, echipând companiile care doresc să integreze vehiculele electrice în flotele lor cu instrumente valoroase adaptate diferitelor faze ale procesului (Díaz-Ramírez et al., 2023).

Vehiculele electrice ușoare de transport de marfă (LEFV) sunt considerate din ce în ce mai mult ca o soluție de livrare durabilă, în special ca răspuns la înăsprirea reglementărilor privind emisiile în zonele urbane, asigurând accesul continuu. Această semnificație este subliniată de stabilirea în perspectivă a zonelor cu emisii zero până în 2030 în anumite orașe europene, împreună cu măsuri mai concrete anticipate până în 2025 în centrele urbane olandeze. În plus, în zonele dens populate și greu accesibile din centrul orașelor și din cartiere, vehiculele mai mici oferă avantaje în ceea ce privește accesul mai ușor și mai rapid. În plus, atunci când sunt combinate cu eforturile de a minimiza timpii de execuție și de a optimiza factorii de încărcare a vehiculelor, intră în joc și considerente operaționale și economice. Dincolo de aceste aspecte practice, la interesul comercial din ce în ce mai mare pentru LEFV contribuie și alți factori, inclusiv angajamentele față de responsabilitatea socială a întreprinderilor, precum și oportunitățile de diferențiere și specializare a întreprinderilor (Kin et al., 2024).

Un vehicul electric ușor de marfă (LEFV) cuprinde o serie de opțiuni de transport, inclusiv biciclete, mopede sau vehicule compacte echipate cu mecanisme electrice de susținere sau de acționare, concepute pentru transportul de mărfuri și persoane la viteze limitate. În general, vehiculele LEFV sunt caracterizate prin funcționarea silențioasă, flexibilitatea în utilizare, lipsa emisiilor și amprenta spațială mai mică în comparație cu vehiculele de transport convenționale.

Emergența pieței LEFV este paralelă cu cea a dubițelor electrice (BEV-N1). LEFV-urile cuprind o gamă variată de vehicule produse în principal de producători mici. De-a lungul timpului, piața a înregistrat o creștere a varietății de LEFV-uri disponibile, împreună cu îmbunătățiri ale capacității de încărcare, autonomiei și capacității de utilizare a acestora. În ciuda acestor progrese, există în continuare un grad de ezitare în rândul profesioniștilor din domeniul logisticii cu privire la adoptarea LEFV. LEFV-urile sunt clasificate în trei grupe distincte:

Figura 2. Trei clase de LEFVs
Figura 2. Trei clase de LEFVs

Explicarea adoptării LEFV-urilor presupune luarea în considerare a unei interacțiuni complexe de factori. Narayanan & Antoniou (2022) oferă un cadru cuprinzător care cuprinde șase elemente care influențează penetrarea bicicletelor de transport marfă:

 • Operațiuni: Aceasta cuprinde factori precum tipul de mărfuri transportate, densitatea livrărilor și zona deservită.
 • Vehicular: Factori legați de vehiculul în sine, inclusiv caracteristici precum protecția împotriva intemperiilor, prețul și autonomia.
 • Infrastructură: Aceasta implică considerații precum starea infrastructurii de ciclism, morfologia zonei urbane, disponibilitatea spațiilor de depozitare (pe timp de noapte) și infrastructura de încărcare.
 • Forța de muncă: Factorii demografici precum creșterea vârstei, nivelul veniturilor și nivelul scăzut de educație pot avea un impact negativ asupra dorinței de a adopta un cargobike.
 • Organizațional: Aceasta include aspecte precum atitudinile față de durabilitate, sprijinul managerial, interesul pentru inovarea tehnologică și beneficiile operaționale și intangibile percepute.
 • Politici și planificare urbană: Această categorie cuprinde factori precum restricțiile de reglementare, politicile de parcare, sistemele de testare și stimulentele monetare menite să promoveze adoptarea LEFV.

Exemple de mopede și vehicule compacte, însoțite de imagini pentru a ilustra caracteristicile lor unice

Mopede:

 • Microautoturisme: Microautoturismele reprezintă cea mai mică categorie de autovehicule încă în producție în prezent. Acestea fac legătura între motociclete și automobile, fiind adesea propulsate de motoare de motocicletă. Printre exemple se numără Fiat 500 și Peel P50 (considerată cea mai mică mașină de serie fabricată vreodată).
 • Autoturisme micro electrice: Ușoare și ideale pentru motoare electrice cu putere mai mică. Exemplele includ Renault Twizy și Tazzari Zero.
 • Microautoturisme cu trei roți: Unele microautoturisme au o configurație cu trei roți, cum ar fi Peel P50

Vehicule Compacte:

 • Autoturisme subcompacte: Mai mici decât mașinile compacte, acestea oferă un echilibru între spațiu și eficiență. Exemplele includ Mini Hatch, Ford Fiesta și Toyota Yaris.
 • Autoturisme Compacte: Aceste vehicule versatile se potrivesc unei game variate de forme ale corpului. Modelele populare includ Volkswagen Golf, Honda Civic și Hyundai Elantra.

În consecință, atât mopedele, cât și vehiculele compacte joacă un rol important în mobilitatea urbană, oferind opțiuni de transport eficiente și practice. (https://lemonbin.com)

Figura 3. Motocicletă mică Moped (https://www.bing.com)
Figura 3. Motocicletă mică Moped (https://www.bing.com)

 

Figura 4. microautoturism electric cu 3 locuri sau 360 lb de marfă (https://www.pinterest.at)
Figura 4. microautoturism electric cu 3 locuri sau 360 lb de marfă (https://www.pinterest.at)
Figura 5. Microcar Toyota Ultra-compact BEV Concept Model pentru afaceri (Toyota Ultra-compact BEV Concept Model pentru afaceri | Small Cars Club)
Figura 5. Microcar Toyota Ultra-compact BEV Concept Model pentru afaceri (Toyota Ultra-compact BEV Concept Model pentru afaceri | Small Cars Club)

Potențialul bicicletelor electrice de transport marfă (E-CBs)

Având în vedere că piața actuală a automobilelor electrice, în special a modelelor mai mari, rămâne limitată, atenția se îndreaptă către introducerea vehiculelor electrice mai mici, cum ar fi bicicletele electrice de marfă (E-CB). Aceste vehicule sunt discutate ca o opțiune convingătoare pentru îmbunătățirea sustenabilității transportului urban (Lenz & Riehle, 2012). E-CB-urile sunt deosebit de promițătoare deoarece oferă o capacitate de încărcare mai mare și posibilitatea de a acoperi distanțe mai mari în comparație cu bicicletele de transport de marfă tradiționale cu propulsie umană, abordând limitări-cheie precum autonomia, capacitatea de încărcare utilă și oboseala șoferului.

Figura 6. Imaginea unei biciclete electrice de transport marfă (E-CB)
Figura 6. Imaginea unei biciclete electrice de transport marfă (E-CB)

Acest model special, cunoscut sub numele de “Long John”, are o cutie de marfă poziționată între roțile din față și ghidon. De obicei, acesta este preferat de curieri pentru transporturile de la un punct la altul în locul triciclurilor.  Pentru a determina potențialul de succes al unui nou tip de vehicul pe piața logisticii curieratului urban, este esențial să se înțeleagă structurile actuale influențate de cererea de transporturi cu bicicleta și cu mașina.

Figura 7. Cheltuieli tipice pentru vehiculele din serviciile de curierat.
Figura 7. Cheltuieli tipice pentru vehiculele din serviciile de curierat.

Deși serviciile de curierat reprezintă un segment mai mic în cadrul industriei logistice în comparație cu altele, există o cerere semnificativă pentru aceste servicii de transport premium, în special în centrele urbane cu activitate economică puternică. De-a lungul zilei, întâlnirea curierilor pe bicicletă sau cu mașina pe străzile orașelor europene este un lucru obișnuit. Mesagerii auto și cei pe bicicletă concurează direct între ei, deoarece piețele lor se intersectează în mare măsură din punct de vedere spațial, temporal și al tipurilor de bunuri transportate. Pentru livrările la scară mică, cum ar fi produsele media, documentele, piesele de schimb sau eșantioanele de laborator, sarcina utilă maximă a unei mașini este rareori necesară.

Bicicletele electrice de transport marfă (E-CB) reprezintă un mod de transport inovator pentru expedierile de curierat. Situate între biciclete și autoturisme în ceea ce privește costul, capacitatea de încărcare utilă și autonomia, E-CB au potențial pe piață. Zonele urbane, care se confruntă cu aglomerația și accesul restricționat din cauza zonelor de mediu sau a constrângerilor legate de timpul de livrare, sunt susceptibile de a oferi cele mai promițătoare oportunități pentru E-CB. Rămâne de văzut în ce măsură E-CB pătrund pe piețele existente de transport de biciclete și mașini sau dacă creează un nou segment de piață. Alte cercetări ar putea pune în lumină modul în care adoptarea E-CB va fi influențată de tendințele mai largi de pe piața serviciilor de curierat, de curierat rapid și de coletărie (CEP), cum ar fi creșterea livrărilor de la întreprindere la consumator (B2C), practicile de microconsolidare sau cererea de servicii logistice de înaltă calitate, cum ar fi livrarea în aceeași zi (Gruber et al., 2014).

Mobilitatea conectată și automatizată și logistica orașelor viitorului

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Învățarea prin exemplu #2. Schimb de bune practici privind transportul conectat și automatizat  (CAT)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Introducere

Vehiculele autonome au fost un subiect important în ultimii ani. Tehnologiile de transport conectat și automatizat (CAT) joacă un rol crucial în creșterea eficienței și siguranței transporturilor. Acestea facilitează fluidizarea traficului, optimizează utilizarea infrastructurii și a transportului public și promovează soluții de transport multimodale. Cercetarea și inovarea în domeniul transporturilor s-au axat din ce în ce mai mult pe tehnologiile CAT, atât în cadrul întreprinderilor private, cât și în sectorul public. În timp ce nivelurile inferioare de conectivitate și automatizare sunt deja o realitate, este esențială continuarea testelor pentru niveluri mai avansate. Sunt în curs de desfășurare demonstrații pilot ale tehnologiilor CAT, care pun accentul pe pregătirea tehnologică, fiabilitatea și siguranța în scenarii de transport complexe. (Articol: Transport conectat și automatizat: Capacitatea de cercetare și inovare în Europa, septembrie 2020, autori: Konstantinos Gkoumas, Mitchell van Balen, Anastasios Tsakalidis, Ferenc Pekar).

Cu toate acestea, CAT prezintă, de asemenea, provocări pentru toate modurile de transport. Aceste provocări cuprind dezvoltarea de tehnologii hardware și software, infrastructura vehiculelor, comunicarea datelor, nivelurile de luare a deciziilor și validarea acestor inovații prin teste reale în scenarii de mobilitate individuală, transportul de călători și logistica mărfurilor.

În transportul rutier, înțelegerea și abordarea interacțiunii dintre șoferi, pasageri și alți utilizatori ai drumurilor cu vehiculele automatizate este esențială în timpul procesului de inginerie. În plus, longevitatea materialului rulant și a infrastructurii feroviare, variațiile sistemelor moștenite și diversele norme operaționale din țările europene pot afecta viteza de implementare a sistemelor conectate și automatizate.

În timp ce tehnologiile automatizate de control de la distanță au fost adoptate din ce în ce mai mult în transportul pe apă, aplicarea lor s-a concentrat în principal pe testare, cu livrări limitate de nave folosind aceste tehnologii.

Foaia de parcurs a Agendei strategice pentru cercetare și inovare în domeniul transporturilor (STRIA) pentru transportul conectat și automatizat în 2019 se bazează pe și extinde inițiativele de cercetare și inovare prezentate în Foaia de parcurs STRIA CAT din 2017. Aceasta subliniază acțiunile necesare pentru a aborda provocările și lacunele din domeniul CAT în sectorul european al transporturilor. (https://trimis.ec.europa.eu)

Calea principală de cercetare și inovare

Foaia de parcurs privind transportul conectat și automatizat (CAT) se axează pe acțiuni strategice menite să dezvolte tehnologii și să faciliteze implementarea rapidă a acestora. Aceasta asigură competitivitatea industriei europene și încurajează inovațiile potențial transformatoare care ar putea conduce la noi servicii de transport. În plus, această foaie de parcurs contribuie la obiectivele de decarbonizare a sectorului european al transporturilor, aliniindu-se obiectivelor UE în materie de energie și climă. Foaia de parcurs prezintă pași specifici pentru a aborda lacunele și a valorifica oportunitățile legate de CAT în Europa. Având în vedere transportul rutier, feroviar și pe apă, fiecare mod are dimensiuni spațiale, cerințe tehnologice, infrastructură fizică, interacțiuni umane și cadre comerciale și juridice distincte. (https://trimis.ec.europa.eu/)

Current developments

 • Mulți producători de automobile și camioane dezvoltă și lansează vehicule cu un grad mai ridicat de automatizare. Un număr tot mai mare de autovehicule europene sunt deja echipate cu tehnologii de automatizare parțială, iar următorul pas este introducerea vehiculelor în care șoferul poate alege dacă să conducă sau nu. Pe autostrăzile din Europa se testează camioanele automatizate și plutonarea camioanelor. Au fost demonstrate concepte de transport public automatizat ușor de utilizat. Conectivitatea permite și va extinde în continuare performanța vehiculelor automatizate prin accesibilizarea informațiilor distribuite și a datelor mari.
 • Tehnologiile CAT sunt deja încorporate în transportul feroviar, cum ar fi sistemele de metrou, iar în unele orașe pot fi găsite, de asemenea, sisteme automatizate de transport feroviar fără șofer. Cu toate acestea, din cauza unui sector feroviar european diversificat, implementarea tehnologiilor CAT este lentă și reduce competitivitatea.

Agenda strategică de cercetare și inovare feroviară și foile de parcurs aferente pentru diferite părți ale sistemelor feroviare, precum și planul de acțiune multianual al inițiativei Shift2Rail abordează mai multe aspecte ale automatizării și conectivității.

 • Automatizarea navelor este foarte avansată, majoritatea navelor moderne fiind echipate cu sisteme precum radare de detectare a țintelor, piloți automați și piloți de urmărire care utilizează poziționarea prin satelit. Au fost făcute unele demonstrații de nave autonome, dar tehnologia se află încă la un nivel scăzut de pregătire. Siguranța este un domeniu principal în care se așteaptă ca automatizarea să aducă îmbunătățiri, cum ar fi abordarea în continuare a factorului uman.

O mai bună integrare a datelor și o mai bună monitorizare vor permite CAT să contribuie la o industrie europeană a transportului maritim competitivă și să îmbunătățească securitatea în sistemele de transport. Cu toate acestea, conectivitatea digitală este o condiție prealabilă pentru îmbunătățiri suplimentare în vederea creșterii capacității și a acoperirii. (https://trimis.ec.europa.eu/)

Exemple din lumea reală

 

Exemple de concepte de livrare automată a mărfurilor în mediul urban

Aceste inovații vizează creșterea eficienței, reducerea congestionării și îmbunătățirea serviciilor de livrare pe ultimul kilometru în zonele urbane.

Vehicule de livrare automatizate

Aceste vehicule operează în diverse medii, inclusiv trotuare, drumuri private și drumuri publice. Ele servesc unor scopuri diferite, cum ar fi livrarea la domiciliu, depozitele mobile și magazinele cu amănuntul itinerante. Tehnologiile fundamentale permit automatizarea acestora.

(https://transportgeography.org/contents/geography-city-logistics/autonomous-vehicles-urban-deliveries/)

Clasificarea automatizării livrărilor urbane:

Drone: Dronele aeriene sunt, de asemenea, utilizate pentru livrările urbane, în special în zonele cu trafic aglomerat sau teren dificil.

DHL EXPRESS LANSEAZĂ PRIMUL SĂU SERVICIU REGULAT DE LIVRARE URBANĂ CU DRONE COMPLET AUTOMATIZAT ȘI INTELIGENT

 • DHL Express și Ehang au încheiat un parteneriat strategic în China pentru a realiza o inovație majoră în logistica inteligentă
 • Soluția include încărcarea și descărcarea complet autonome și va crește eficiența și rentabilitatea cu un consum mai mic de energie
 • Companiile intenționează să dezvolte și să modernizeze în continuare soluțiile inteligente de livrare cu drone pentru livrarea pe ultimul kilometru

DHL Express, cel mai important furnizor internațional de servicii de livrare expres din lume, și EHang, cea mai importantă companie de vehicule aeriene autonome inteligente din lume, au încheiat un parteneriat strategic pentru a lansa împreună o soluție de livrare inteligentă cu drone, complet automatizată și inteligentă, pentru a face față provocărilor legate de livrarea pe ultimul kilometru în zonele urbane din China.

Traseul recent personalizat, conceput exclusiv pentru un client DHL, se întinde pe aproximativ opt kilometri între locația clientului și centrul de servicii DHL din Liaobu, Dongguan, provincia Guangdong. Utilizând vehiculul aerian fără pilot (UAV) de ultimă generație al EHang din seria Falcon recent lansată, această soluție inteligentă de livrare cu dronă depășește provocările reprezentate de condițiile rutiere complexe și de congestionarea traficului urban. În special, aceasta reduce semnificativ timpul de livrare într-un singur sens de la 40 de minute la doar opt minute, ceea ce duce la economii de până la 80 % pe livrare. În plus, în comparație cu transportul rutier tradițional, se mândrește cu un consum redus de energie și o amprentă de carbon mai mică.

Drona inteligentă EHang Falcon, echipată cu opt elice pe patru brațe, încorporează mai multe sisteme redundante pentru backup complet și dispune de module de control al zborului inteligente și sigure. Capacitățile sale de înaltă performanță includ decolare și aterizare verticală, GPS precis și identificare vizuală, planificare inteligentă a traiectoriei de zbor și zbor complet automatizat cu conectivitate la rețea și planificare în timp real. Aceste drone, capabile să transporte până la 5 kilograme de marfă pe zbor, decolează și aterizează pe dulapuri inteligente special concepute care facilitează încărcarea și descărcarea complet autonome a transporturilor. Aceste dulapuri se integrează perfect în procesele automatizate, cum ar fi sortarea, scanarea și depozitarea corespondenței expres, și dispun chiar de caracteristici avansate, cum ar fi recunoașterea facială și scanarea actelor de identitate.

Această soluție inovatoare de livrare cu drone inteligente nu numai că îmbunătățește capacitățile de livrare ale DHL, dar revoluționează și experiența clienților în sectorul logistic. Aceasta deschide noi căi pentru o creștere durabilă și contribuie semnificativ la economie. Având în vedere proeminența crescândă a operațiunilor comerciale B2C și a serviciilor de livrare în China, utilizarea dronelor pentru livrarea expres oferă o soluție ingenioasă pentru a satisface cererea în creștere de livrări urgente, în special pentru livrarea pe ultimul kilometru în zonele urbane.

Pe baza lansării cu succes în China a primei sale soluții de livrare inteligente și complet automatizate cu ajutorul dronelor, DHL își menține angajamentul de a identifica noi rute care să răspundă nevoilor clienților care caută servicii personalizate și soluții logistice. Colaborând îndeaproape cu EHang, DHL își propune să dezvolte o a doua generație de drone în viitorul apropiat, sporind în continuare capacitatea și raza de acțiune pentru livrarea expres operată de drone.

(Press Release: Bonn/Guangzhou (China), 05/16/2019, https://www.dhl.com/)

 

DHL delivery drone
(https://www.bing.com/)

DRONELE AMAZON PENTRU LIVRĂRI URBANE

Amazon Prime Air a lucrat cu sârguință pentru a realiza livrări cu drone. Provocarea constă în livrarea rapidă a articolelor către clienți – rapid, rentabil și, cel mai important, în siguranță – în mai puțin de o oră. Ultima lor dronă, MK27-2, reprezintă un pas semnificativ către atingerea acestui obiectiv.

MK27-2 are un design hexagonal, oferind șase grade de libertate pentru stabilitate în timpul zborului. În plus, elicele sale au fost meticulos realizate pentru a minimiza undele sonore de înaltă frecvență, rezultând o funcționare mai silențioasă.

Amazon Drone

MK27-2 cel mai recent design. Designul său hexagonal unic oferă șase grade de libertate pentru stabilitate. Elicele au fost proiectate special pentru a minimiza undele sonore de înaltă frecvență. (Amazon Prime Air prepares for drone deliveries (aboutamazon.com)

Roboți de trotuar: Acești roboți autonomi funcționează pe trotuare și sunt concepuți pentru livrări pe ultimul kilometru.

Roboții livrează acum la Universitatea de Stat din Missouri

Roboții autonomi oferă acum servicii de livrare a alimentelor în campusul Universității de Stat din Missouri. Acești douăzeci de roboți autonomi, lansați în colaborare cu Chartwells Higher Education, pot livra mese și băuturi de la diverse restaurante din campus, inclusiv Einstein Bros. Bagels, Subway, Panda Express și Market Cafe 1905, în orice locație din campusul principal. Utilizatorii trebuie doar să își facă comenzile prin intermediul unei aplicații și să lase un ac care să indice locul în care doresc să le fie trimisă livrarea. La sosirea robotului, utilizatorii primesc o alertă, întâlnesc robotul și îl deblochează prin intermediul aplicației. Procesul de livrare durează de obicei doar câteva minute, în funcție de meniul comandat și de distanța pe care robotul trebuie să o parcurgă.

În viitorul apropiat, acest serviciu se va integra, de asemenea, cu planul de masă al studenților. Acești roboți autonomi sunt deja operaționali în campusuri din întreaga țară, inclusiv la Bowling Green State University, University of Houston, University of Utah și University of Idaho. De la lansarea lor, toate campusurile au extins numărul de roboți, opțiunile de masă și orele de funcționare pentru a satisface cererea tot mai mare pentru această soluție inovatoare de livrare de alimente.

(Company News, FER Edit, September 15, 2022, https://www.fermag.com/articles/robots-now-delivering-at-missouri-state-university/)

Robot Delivery
(https://www.bing.com/)

Roboți de trotuar: Aceste vehicule utilizează infrastructura rutieră și pot naviga pe străzi.

Highways England folosește un ROBOT autonom pentru a vopsi liniile albe.

Highways England a introdus o soluție inovatoare pentru accelerarea lucrărilor rutiere: un robot autonom conceput special pentru vopsirea liniilor. Spre deosebire de metoda tradițională care ar necesita doi ingineri umani o săptămână întreagă, acest robot care economisește timp poate marca o secțiune de drum în doar patru ore. Dezvoltat de antreprenorul WJ, premarkerul robotizat utilizează o tehnologie de poziționare precisă pentru a identifica unde trebuie vopsite liniile albe. Recent, acesta a marcat cu succes o secțiune de opt mile a autostrăzii M6 din Staffordshire într-un interval de timp extrem de scurt. Eficiența robotului câștigă popularitate în rândul contractorilor Highways England, deoarece a fost implementat și pe alte rute importante, cum ar fi A14 Cambridge to Huntingdon, M4, M1 și M60

(Richard Aucock, JANUARY 2, 2020, Highways England is using an autonomous ROBOT to paint white lines (motoringresearch.com)

Robot Delivery
(https://www.bing.com/)